PARALYMPISCHE DRESSUURRIJDERS NAAR EK

’Gezonde spanning houdt je scherp’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De paralympische ruiters en hun begeleiders reizen maandag 17 augustus af naar het EK in Noorwegen. Van links naar rechts: Glasten Krapels, Liane Schellekens, Miranka Schellekens, paard Triumph, Gert Bolmer, Amid Hasdai, Omer Ben-Dor en Yonatan Dresler. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Met twee Nederlandse en drie Israëlische paralympische ruiters vertrekken Miranka en Liane Schellekens van manege De Rekkendonken in Liempde maandag 17 augustus naar Kristiansand. In de Noorse stad wordt het Europees kampioenschap dressuur gehouden. Zenuwachtig zijn de ruiters niet, maar: ,,We hebben last van gezonde spanning.”

De vijf deelnemende ruiters zijn een paar weken voor het vertrek naar het kampioenschap al gearriveerd op De Rekkendonken. De zussen Schellekens begeleiden hen. In de tijd dat Miranka bondscoach van het Nederlandse paralympische team was, zochten Israëlische ruiters een manege om mee samen te werken en hun paarden te trainen. ,,Om vanuit Israël paarden naar het buitenland te laten reizen voor wedstrijden is erg lastig”, vertelt Liane. ,,Het kan voorkomen dat een reis al maanden gepland staat en dat deze de avond van tevoren wordt afgezegd.” Miranka vult aan: ,,Dat is erg frustrerend omdat je het paard wel moet voorbereiden op de reis.”

Gert Bolmer heeft al vaker deelgenomen aan grote wedstrijden, waaronder in 2000 in Sydney en in 2004 in Athene. Hoewel hij veel ervaring heeft, is Bolmer deze keer niet zo zeker van zijn kansen. ,,Ik rijd op een nieuw paard en dat is moeilijk inschatten”, zegt de ruiter. ,,Als het paard een goede dag heeft, moet een plaats in de top vijf zeker mogelijk zijn. Maar ik ga natuurlijk voor de medaille.” Voor de Nederlandse ruiter Glasten Krapels is het sportevenement in Noorwegen het eerste grote kampioenschap. ,,Ik ga er met een positieve instelling en gezonde spanning naartoe en doe mijn best zo goed mogelijk te presteren”, zegt Krapels.

GRILLIGE JURY
Ook de Israëlische ruiters Amid Hasdai, Omer Ben-Dor en Yonatan Dresler zijn naar eigen zeggen ’op een gezonde manier gespannen’. ,,Het is juist goed om een beetje nerveus te zijn, dat houdt je scherp”, vindt Omer. Yonatan is het daar mee eens: ,,Van te voren ben ik altijd erg zenuwachtig, maar op de dag van de wedstrijd is dat ineens weg en heb ik veel meer zelfvertrouwen.”

In de paardensport is het altijd lastig om vooraf de kansen in te schatten, vinden Miranka en Liane. ,,Ook al hebben zowel paard als ruiter een goede dag en presteren ze prima, de mening van de jury is nooit te voorspellen.” Dat de juryleden soms onvoorspelbaar en grillig kunnen zijn, heeft het tweetal al eens ondervonden. ,,Er was ooit een jurylid die de Israëlische ruiters standaard lagere punten gaf dan zijn medejuryleden. Als het in Israël ’rommelt’ is dat van invloed op de beoordeling van de jury.”

Eigenlijk zou er deze keer in het Israëlische team ook een Palestijnse ruiter meedoen aan het EK in Kristiansand. ,,Omdat het momenteel nogal onrustig is in Israël is ervoor gekozen die ruiter niet mee te nemen naar Noorwegen”, legt Liane uit. ,,Maar het laat wel zien dat Israëliërs en Palestijnen dus best samen overweg kunnen.”

De paarden van de ruiters vertrekken zondag naar Noorwegen, de ruiters zelf volgen maandag. Maandag 24 augustus keert de groep weer terug naar Liempde.
13 augustus

Print deze pagina

Terug