TE WEINIG GELD EN ANGST VOOR GRIEP

Streep door Boxtelse Kindervakantieweek

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen bouwen hutten tijdens de Kindervakantieweek bij gemeenschapshuis De Rots in de zomervakantie van 2007. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Kindervakantieweek in Boxtel gaat dit jaar niet door. Vanwege onvoldoende financiële middelen kan de organisatie de benodigde voorzieningen en hygiëne niet waarborgen. Ook de angst voor een eventuele uitbraak van Mexicaanse griep heeft ervoor gezorgd dat Stichting Kindervakantieplezier Boxtel heeft besloten de activiteiten dit jaar niet door te laten gaan.

Het is elk jaar weer een hele opgave om de financiering rond te krijgen, maar dit jaar zag het er helemaal niet gunstig uit. ,,Vrijwel het hele subsidiebedrag van de gemeente Boxtel gaat op aan de tent en hekken om het terrein af te zetten”, vertelt de Boxtelse Ria Kivits namens de organisatie. ,,Vanwege de Mexicaanse griep zijn er extra hygiënische voorzieningen nodig en daar is gewoon geen geld voor. Terwijl extra toiletten en warm water onmisbaar zijn.”

Het aantal aanmeldingen stond op 57 kinderen, Kivits verwacht dat er uiteindelijk ongeveer 150 zouden zijn gekomen. ,,Het besluit om de week niet door te laten gaan was erg moeilijk voor ons, maar we hadden geen andere keus”, zegt de Boxtelse stellig. ,,Onze grootste angst is dat de kinderen ziek worden en dat willen we gewoon niet. De kinderen die naar de kindervakantieweek komen zijn daarvoor misschien op vakantie gegaan, wat het risico op Mexicaanse griep vergroot. Een uitbraak daarvan kunnen we echt niet gebruiken.”

De financiële middelen waren dit jaar wegens de kredietcrisis redelijk beperkt. De sponsors haakten grotendeels af. Ook vorig jaar waren er problemen met de financiële dekking. ,,Dat is eigenlijk altijd al lastig geweest”, vertelt Kivits. ,,We hebben regelmatig zelf geld bij moeten dragen. Vorig jaar was dat ook het geval. Dit jaar hadden we daar weer voor kunnen kiezen, maar het houdt een keer op. We kunnen niet alles zelf blijven betalen.”

TELEURGESTELD
Kivits zegt erg tevreden te zijn met de locatie waar de Boxtelse kindervakantieweek al jaren wordt gehouden. ,,We hebben een mooi terrein bij gemeenschapshuis De Rots”, vindt de Boxtelse. ,,We zitten daar prachtig onder de bomen, vlakbij het centrum en we hebben ruimte genoeg. Dat is geweldig.”

Het besluit om dit jaar de Kindervakantieweek af te gelasten was moeilijk om te nemen en de organisatie baalt er stevig van. ,,Dit is totaal niet leuk”, zegt Kivits. ,,Ik val straks echt in een zwart gat. Ook voor de kinderen die zich er elk jaar weer op verheugen is het heel erg. Ze zullen behoorlijk teleurgesteld zijn.”

Of Kivits volgend jaar weer de organisatie op zich neemt, is nog niet zeker. ,,Ik weet niet of ik er nog zin in heb. Sowieso zal ik dan niet meer voor de schermen actief zijn, maar uitsluitend achter de schermen. Ik word inmiddels ook al ouder. Ik hoop dat we snel wat nieuwe vrijwilligers zullen vinden want dat is hard nodig. Maar mensen moeten niet onderschatten hoe groot de verantwoordelijkheid die je hebt is.”

Alle plannen voor de activiteiten tijdens de Kindervakantieweek lagen al klaar. Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus zou het terrein van De Rots in het teken van het thema griezelen staan. ,,Alles was al tot in de puntjes geregeld”, zegt Kivits. ,,We waren er echt helemaal klaar voor. Het is zonde van al die mooie plannen, maar ik hoop dat we ze volgend jaar wel uit kunnen gaan voeren.”

NAAR LIEMPDE?
In Liempde wordt dit jaar in de laatste week van de zomervakantie voor de eerste keer een Kindervakantieweek gehouden. De organisatie heeft inmiddels aangeboden dat een aantal van de Boxtelse kinderen in Liempde deel kunnen nemen aan de activiteiten. De Liempdse Kindervakantieweek biedt plaats aan tweehonderd kinderen, tot nu toe hebben 189 kinderen zich aangemeld.
6 augustus

Print deze pagina

Terug