PLOFZAKJES MET SMURRIE ZIJN POPULAIR BIJ DE JEUGD

’Explosiegevaar’ op Liempdse kermis

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het blijft leuk om de flos van de bal te trekken voor een extra rondje in de rups. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR JASPER VAN DER AA

Een paar keer per jaar staat Liempde op zijn kop. Dat is ook zeker het geval tijdens de jaarlijkse kermis. Zaterdagavond werd op het Raadhuisplein het startsein gegeven voor het dorpsfeest dat tot gisteravond duurde. Na een ritje in de botsauto’s of de rups was het genieten van suikerspinnen, oliebollen en bier. En schrikken… van ontploffende zakjes.

Het is even na zeven uur als wethouder Wim van Erp in samenwerking met kabouter Plop de Liempdse kermis opent. De nu al bijna traditionele ballonnenwedstrijd wordt gevolgd door een collectieve uitvoering van de kabouterdans. Hierbij laat ook de wethouder zich verleiden tot enkele danspasjes. Wanneer iedereen is opgewarmd kan het feest beginnen.

Na de officiële opening stromen de verschillende attracties snel vol. Voor zowel jong als oud is er volop vertier. Echte snelheidsmonsters zijn niet aanwezig. De meeste sensatie vindt men misschien nog wel in de ouderwetse luchtschommels, al zo’n vijftig jaar present op de Liempdse kermis. Eenmaal aan de zwier is het noodzakelijk dat je de stangen goed vast blijft houden, anders is een pijnlijke duikvlucht het resultaat.

,,Er zijn wel eens mensen uit de schommel gevallen”, aldus Liempdenaar Henrie van Dun, al zo’n 35 jaar verbonden aan de nostalgische attractie. ,,Maar”, zegt hij terwijl hij met zijn hand een drinkbeweging maakt, ,,dat is dan eigen schuld. Dergelijke ongelukjes komen altijd door de alcohol, normaal gesproken kan er niks mis gaan.”

HILARITEIT
Waar op fysiek gebied zéker niets mis kan gaan, is bij de speelautomaten en de andere tenten waar wat te winnen valt. ,,Kijk eens wat ik heb!”, roept een jongen. Trots laat hij zijn moeder een pakket met politieattributen zien. ,,Gewonnen met touwtje trekken.” Moeder geeft haar zoon een goedkeurende aai over de bol en het stel vervolgt zijn weg over de kermis.

Naast de lijntrekkraam staan de grijpmachines, ook onverminderd populair. Er wordt jacht gemaakt op knuffelberen en –tijgers, maar ook op punten die bij de balie ingeruild kunnen worden voor andere prijzen. De grootste hit van dit jaar is het ontplofbare zilveren zakje. Een jongeman legt het principe uit: ,,Je moet het zakje op dit plekje indrukken. Dan blaast het zich vanzelf op en knalt het uit elkaar.”

Zo’n onverwachte knal achter iemands rug zorgt natuurlijk voor de nodige hilariteit, temeer omdat er bij het exploderen van het zakje ook nog een dubieus glibberig goedje vrijkomt dat je liever niet op je nieuwe broek wilt krijgen. Een ’bommetje’ in de buurt betekent dus snel wegwezen of het ding zo ver mogelijk van je vandaan schoppen.

UITBUNDIG
Als de schemering invalt en de lampjes steeds feller en kleurrijker worden, verandert de samenstelling van het publiek. Waar je bij de botsauto’s vroeg op de avond vooral jonge kinderen zag, wordt dit nu meer het terrein van meisjes met piercings en jongens op scooters. Ook stromen de terrassen steeds voller. Hoewel het nog relatief vroeg in de avond is, gaan er toch al liters bier doorheen. Een vergelijking met carnaval is snel getrokken. Hoewel men niet verkleed naar de kermis gaat is het principe hetzelfde: vijf dagen uitbundig feestvieren!

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kabouter Plop leeft zich uit in de vliegtuigmolen Baby Flug op de Liempdse kermis. (Foto: Gerard Schalkx).
6 augustus

Print deze pagina

Terug