TON DE JONG BIJ EERSTE TIEN OP VIA GLADIOLA

Nijmeegse Vierdaagse als pure ontspanning

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ans van Dongen uit Liempde (links) en José van Oirschot uit Boxtel liepen voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse en maakten tijdens de intocht op de Via Gladiola en passant reclame voor de instelling waar zij werken: Zorggroep Elde. (Foto: Anja Boeijen).

DOOR HENK VAN WEERT

Waar de meeste wandelaars een groot deel van het jaar toe leven naar de Nijmeegse Vierdaagse als een ultieme uitdaging, is het evenement voor Boxtelaar Ton de Jong (58) een pure vorm van ontspanning. Hij is sinds vier jaar een getraind lange afstandsloper en gaat ieder weekend op pad. Hij draait zijn hand niet om voor tochten van honderd kilometer en meer.

Vrijdagochtend arriveerde De Jong als een van de eersten tijdens de laatste wandeletappe op de nog lege Annastraat, de Via Gladiola, in Nijmegen. Om kwart voor elf dronk hij op de Wedren een biertje met de Engelsman die als nummer één over de finish was gekomen. Om iets voor half zes was hij aan zijn veertig kilometer lange tocht begonnen. In vlot tempo haalde hij onderweg diverse groepen in.

Vier jaar geleden liep De Jong spontaan en ‘illegaal’ met een vriendin mee die eigenlijk af wilde haken omdat haar vaste wandelpartner was uitgevallen. ,,’Och, dan loop ik toch met je mee’, bood ik aan. Ze keek me weifelend aan en dacht vast: ’Dat lukt ’m nooit’. Maar jawel hoor, het ging met gemak”, vertelt de Boxtelaar, die de smaak van het lange afstandswandelen in Nijmegen te pakken kreeg.

Hij erkent dat het lopen hem niet helemaal vreemd was. ,,Ik was lid van atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught en heb als hardloper diverse halve marathons voltooid. Ook aan de marathon van Rotterdam heb ik met succes meegedaan. Maar vier jaar geleden stond het lopen op een laag pitje vanwege een eerdere blessure. Na de eerste Nijmeegse Vierdaagse ben ik gaan trainen voor de Kennedymars ‘Tachtig van de Langstraat’. Sindsdien loop ik vrijwel ieder weekeinde ergens in Nederland.” De Jong, die in de huisdrukkerij van het Bernhovenziekenhuis in Veghel werkt, haalt een dikke wandelgids te voorschijn waarin alle tochten van dit jaar staan beschreven. Het zijn er honderden.

,,Ik heb de voorbije vier jaar Nederland pas écht leren kennen. Je komt tijdens zo’n tocht op de mooiste plekjes. Het is echt genieten onderweg. Vooral als je ’s nachts doorwandelt en in de vroege ochtend alles weer tot leven komt. Maar ook pittoreske stadjes en weidse vergezichten maken de deelname aan de lange afstandstochten de moeite meer dan waard.”

Dit jaar heeft De Jong inmiddels aan 26 georganiseerde wandeltochten meegedaan. Hij heeft het keurig bijgehouden. ,,Sinds januari heb ik in totaal 1.972 kilometer gelopen; dat is gemiddeld 76 kilometer per tocht. We lopen in groepsverband en gemiddeld minimaal zeven kilometer per uur. Ja, dat is stevig doorstappen, maar voor mij geen enkel probleem.”

AANDENKEN
Onderstaand de namen die de Boxtelse wandelsportvereniging De Keistampers heeft ontvangen van mensen die de Nijmeegse Vierdaagse met succes hebben voltooid. De personen met een sterretje achter hun naam zijn lid van De Keistampers. Allen krijgen een speciaal aandenken van de wandelclub thuisgestuurd.

BOXTEL 50 km: John Schellekens* (21); Fred Fisser (17); Erwin Holowacki (1). 40 km: Frank de Bont* (5); Antoon de Hommel* (16); Jo Aarts (1); Jelle Cijffers (14); Nicolette Flos (1); Tamara v. Gils (1); Peter v. Gils (1); Jan Jaartsveld (1); Ton de Jong (3); Mieke Kocken (1); Toon v.d. Linden (5); José v. Oirschot (1); Jan v.d. Sande (3); Peter Tang (3); Lidy v. Weert (4); Els v.d. Wijngaard (5). 30 km: Jo v.d. Heijden* (2); Hennie v.d. Heijden* (4); Margo v.d. Sloot* (6); Evert v. Gelder (14); Bep Ghijssens (13); Jo Hazenberg (9); Willy Hazenberg (6); Bert Leenders (7); Henk Romme (14); G.J. Sunneberg (16); Bart Verhoeven (18); Gerard Veroude (8). LIEMPDE 40 km: Lieke Verschuren* (9); Astrid Bissels (1); Albert Bressers (6); Ans v. Dongen (1); Riet v.d. Heijden (6); Marij Hoppenbrouwers (3); Theo Martens (2); Christ v. Roosmalen (2); Tonny Traa (9); Bep v.d. Velden (4); Anton v.d. Ven (4); Nico v.d. Wiel (1); Jan v.d. Wiel (1). 30 km: Nellie v.d. Hofstad* (8); Klaas Tolsma* (6); Antoon Hermes (5); Frans Roosen (2); Frans v.d. Velden (4). OIRSCHOT 40 km: Ad Voets* (3).
30 juli

Print deze pagina

Terug