LIEMPDSE DENNENDREEF VERWELKOMT EIGEN TOURHELD

’Koen is onze kampioen’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van LTC Het Groene Woud maakten met fietswielen een erehaag voor profwielrenner Koen de Kort. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Profwielrenner Koen de Kort is de eerste Liempdenaar die de Tour de France heeft uitgereden. En daar zijn ze in het klompendorp maar wat trots op. Maandagavond 27 juli keerde De Kort vanuit Parijs terug naar zijn woonplaats waar hij werd verwelkomd door buurtbewoners, familie en vrienden.

De buurtbewoners van Dennendreef in Liempde versierden zaterdagavond de straat met vlaggetjes en spandoeken. ,,We hebben elke dag naar de Tour gekeken en elkaar goed op de hoogte gehouden van de prestaties van Koen”, zegt Jan van den Akker. ,,Vooral de eerste dagen was hij heel erg goed.” Rens van den Akker vult aan: ,,Voor ons is hij de sportman van het jaar.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koen de Kort werd maandagavond meteen in beslag genomen door kinderen uit de buurt die allemaal een handtekening wilden, zo ook Wouter van den Dungen die zijn T-shirt liet signeren door de wielrenner. (Foto: Gerard Schalkx).

Petra van der Schoot is erg trots op haar buurjongen. ,,Koen is de eerste Liempdenaar die mee heeft gedaan en de Tour ook nog heeft uitgereden”, zegt ze trots. ,,Ik vind dat hij een supergoede prestatie heeft neergezet. Dat komt deels door zijn eigen mentaliteit maar ook door zijn ouders die hem altijd gesteund hebben.”

FIETSWIEL
Bas de Kort, de broer van Koen, staat met zijn mobiele telefoon in zijn handen aan de straat. ,,Ze zouden er rond kwart voor acht zijn volgens het navigatiesysteem. Ik durf niet te veel te bellen en smsen, want ze weten nog niet dat de straat versierd is en iedereen Koen staat op te wachten.” Bas is erg trots op zijn broer. ,,Natuurlijk, het is super om elke dag op televisie de verrichtingen van je broer te kunnen zien. Hij heeft het heel goed gedaan.”

Leden van LTC Het Groene Woud staan klaar om de Liempdse wielrenner te verwelkomen. Allemaal hebben ze een fietswiel bij zich om een erehaag mee te maken. ,,Dit alles ter ere van de beste wielrenner van Liempde en omstreken”, vinden de leden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Links Koen de Kort tijdens de start van het dertigste criterium van Stiphout achter Alberto Contador en Andy en Frank Schleck. (Foto: Gerard Schalkx).

Als een grote bus de straat in rijdt, barst er een spontaan applaus los vanaf de kant. ,,Koen is onze kampioen!” klinkt het enthousiast. De Kort zelf is erg blij met het welkom van zijn buurtgenoten. ,,Ik had dit echt niet verwacht”, zegt de wielerprof. ,,Ik dacht dat er misschien een spandoek zou hangen, net als bij mijn vertrek, maar ze hebben nu echt flink uitgepakt, hartstikke leuk.”

Tijd om mensen te begroeten, krijgt de Liempdenaar nauwelijks. De kinderen uit de wijk nemen hun idool meteen in beslag en De Kort moet zijn handtekening zetten op petjes, T-shirts en armen. Moeder Ine de Kort heeft nog wat kaarten met foto van de wielrenner om uit te reiken aan de kinderen, wat wéér een rondje handtekeningen tot gevolg heeft. ,,Ik was mijn hand nooit meer”, zegt een buurjongen stellig. ,,Wat zal iedereen jaloers zijn…”

In de papieren editie van Brabants Centrum meer aandacht voor de prestaties van Koen de Kort tijdens de Tour de France.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koen de Kort in actie tijdens de profronde in Stiphout. Hij eindigde als vierde. (Foto: Gerard Schalkx).
30 juli

Print deze pagina

Terug