’GENOEG PLEK IN FIETSREKKEN’

Irritatie over fietsen in centrum

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Volgens Frans Aldenhuijsen is het op vrijdag en zaterdag erg druk met fietsers in het Boxtelse centrum. Het komt regelmatig voor dat men de rijwielen naast de daarvoor bestemde rekken plaatst. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Steeds meer Boxtelaren brengen met de fiets een bezoek aan het winkelgebied in het centrum, tot grote vreugde van de gemeente Boxtel. Dat de fietsers hun rijwiel buiten de stallingen plaatsen in plaats van in de rekken is een doorn in het oog van de winkeliers. Het parkeergedrag van Boxtelaren heeft tot gevolg dat op sommige plekken mensen met een kinderwagen, rolstoel of scootmobiel er niet doorheen kunnen.

Wethouder Wim van Erp zegt blij te zijn dat mensen met de fiets naar het centrum komen. ,,We hebben een goede fietsenstalling aan het begin van de Rechterstraat waar mensen gratis hun fiets kunnen neerzetten. Er wordt helaas maar weinig gebruik van gemaakt; alleen op vrijdagavond zetten mensen daar hun rijwiel neer.” Dat een deel van het winkelend publiek de fietsen niet in de rekken zet, is ook bekend bij de gemeente. ,,Mensen willen blijkbaar dicht bij de winkels parkeren”, stelt Van Erp.

Volgens Frans Aldenhuijsen van boekhandel Bruna staat het vooral op vrijdag en zaterdag vol met fietsen voor zijn winkel. ,,Het is één grote fietsenzee”, zegt de ondernemer. ,,Mensen zetten de rijwielen overal neer, terwijl in de rekken soms nog plaats genoeg is. We proberen wel eens fietsen te verzetten, maar dat is onbegonnen werk.” Aldenhuijsen heeft al contact gehad met de gemeente Boxtel over het fietsprobleem. ,,Maar die kan er blijkbaar niets aan doen.”

RODE KAARTEN
De ondernemer heeft fietsers al een paar keer aangesproken op hun parkeergedrag. ,,Dan zijn ze heel begripvol en verplaatsen hun fiets wel. Het lijkt alsof ze zich niet bewust zijn van de gevolgen voor invaliden.” Daarnaast vindt Aldenhuijsen al dat ijzer ook geen mooi gezicht. ,,Het ziet er niet uit. De gemeente zou een mooie fietsenstalling dichterbij het centrum moeten realiseren.”

Het Gehandicapten Platform Boxtel vraagt al langer aandacht voor de knelpunten in Boxtelse centrum. Een aantal jaren geleden ging het platform samen met wethouder Anton van Aert het centrum in om te kijken hoe rolstoelvriendelijk Boxtel eigenlijk is. Ook deelde het platform in het verleden rode kaarten uit aan fietsers die fouten maakten. Ook Aldenhuijsen denkt dat dit een oplossing zou kunnen zijn. ,,Daarnaast zou de gemeente voor handhaving van de regels moeten zorgen”, vindt de ondernemer.

Volgens wethouder Van Erp wil de gemeente het fietsprobleem oplossen, maar is handhaving erg lastig. ,,De buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) spreken mensen er wel op aan, maar het is moeilijk om op te treden tegen het parkeerprobleem omdat we niet weten van wie welke fiets is. Wel zouden winkeliers mensen aan kunnen spreken, de primaire verantwoordelijkheid ligt bij de fietsers zelf.”

Als plan De Croon afgerond is, wordt door de gemeente opnieuw bekeken of er een oplossing gevonden kan worden. ,,In Amersfoort is een betaalde fietsenstalling gerealiseerd maar dat vind ik eigenlijk te ver gaan. We kunnen beter proberen de mentaliteit te veranderen en mensen bewust te maken van de ergernis die er leeft.”

Volgens ondernemer Aldenhuijsen wordt het Boxtelse centrum erg gewaardeerd door winkelend publiek van buiten Boxtel. ,,Dan is het dus belangrijk dat het centrum ook zo aantrekkelijk mogelijk is. We hebben een mooi winkelgebied en dat moeten we ook uitstralen. Het lijkt wel alsof de gemeente en inwoners zelf niet zien hoe leuk het centrum van Boxtel eigenlijk is.”
30 juli

Print deze pagina

Terug