VOETBALDEMONSTRATIE BIJ ’DE OVERSTEEK’

’Robotteam wint in 2050 van wereldkampioen’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Groep 7-leerling Hugo van basisschool De Oversteek is kansloos op de inzet van een robotvoetballer. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde hebben maandag 20 juli met eigen ogen kunnen zien dat robots een aardig balletje kunnen trappen. Dat is nog een eufemisme, want ze kunnen zelfs dribbelen, draaien en hoog en laag schieten met een flinke snelheid. Vertegenwoordigers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) verzorgden maandag een demonstratie in de gymzaal van de school.

De leerlingen van 4 tot en met 12 jaar (groep 1 tot en met 8) van De Oversteek beleefden maandagochtend een leuk begin van de laatste lesweek. De school stond in het teken van techniek, waarmee de verschillende groepen op een speelse manier kennis maakten door middel van twee verschillende activiteiten. In het ’Toverlab’ konden de kinderen zelf onder meer shampoo, tandenpasta, haargel en badolie maken. De leerlingen mochten tijdens die activiteit een heuse labjas aandoen, een veiligheidsbril opzetten en aan het werk gaan met een pipet in de aanslag. Als echte geleerden mochten ze scheikundige proeven verrichten en aan hun eigen producten werken.

TECH UNITED
Veel kinderen verheugden zich op de demonstratie door het robotvoetbalteam Tech United van de TU/e. De ongeveer zeshonderd leerlingen kregen in de gymzaal uitleg van docent René van de Molengraft en organisator Harrie van de Loo die geassisteerd werden door promovendi van de TU/e. Zij vertelden hoe het mogelijk is dat de robots kunnen voetballen zonder dat er mensen aan te pas komen en hoe ze kunnen dribbelen, lobben, passen, counteren, naar achteren kunnen bewegen en keepen.

,,Hoe kan het dat een robot, een apparaat van 35 kilo, beweegt? Dat gebeurt gewoon via batterijen, maar de intelligentie van het apparaat zit in de software van de computer”, legde Van de Molengraft maandagochtend uit aan de leerlingen van groep 7. ,,Met behulp van wieltjes kan de robot ieder moment alle kanten opdraaien, terwijl hij ’trapt’ met een zogeheten schietlepel: hoog en laag, met een lob en hard en zacht. Vanaf een meter of tien is de robot in staat met een hard gericht schot onder de lat scoren, waardoor de keeper vrijwel kansloos is. Doordat de robot is uitgerust met twee cameraatjes heeft hij een redelijk goed overzicht. Hij weet waar hij zich op het veld bevindt en waar de bal is.”

KEEPEN
Het hoogtepunt voor de leerlingen van De Oversteek kwam aan het eind van de demonstratie toen de kinderen als keeper zelf mochten ervaren hoe goed en gericht de robot penalty’s op het doel kan afvuren. ,,Het probleem is dat je nooit weet wanneer de robot gaat schieten”, zei Van de Molengraft en daarmee had hij volkomen gelijk. Hoe geconcentreerd sommige leerlingen en leerkrachten ook op de doellijn stonden in afwachting van de penalty van de robot, meestal werden ze toch verrast en konden ze maar weinig uitrichten tegen de zuivere en strakke strafschoppen van de robot.

Van de Molengraft liet weten dat organisator RoboCup van het wereldkampioenschap robotvoetbal onderzoek stimuleert via het organiseren van onder meer wedstrijden. ,,Het uiteindelijke doel is in 2050 een robotteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal. Gezien de snelheid van de technische ontwikkelingen denk ik dat de kans groot is dat dit inderdaad gaat gebeuren en dat robotten op termijn beter kunnen voetballen dan de beste spelers ter wereld.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Docent René van de Molengraft (links) en organisator Harrie van de Loo van de Technische Universiteit Eindhoven gaven maandag 20 juli in de gymzaal van basisschool De Oversteek in Liempde een boeiende demonstratie over robotvoetbal. (Foto: Albert Stolwijk).>/font>
23 juli

Print deze pagina

Terug