VOETBALVERENIGING BESTAAT VIJFTIG JAAR

Twaalf maanden feest bij Essche Boys

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Erelid Jozef van Bragt, jubileumcommissielid Paul van den Dungen en bestuurslid Frits Jacobs kijken in de kantine van Essche Boys naar een schilderij met daarop een voormalig elftal van de club. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Het vijftigjarig bestaan van voetbalvereniging Essche Boys uit Esch wordt komend jaar groots gevierd. Vrijdag 18 september wordt het startsein gegeven voor een jubileumjaar met verschillende activiteiten voor diverse doelgroepen. De festiviteiten worden gedurende vier weekeinden tot en met juni 2010 gehouden.

Het 45-jarig bestaan van de vereniging werd vijf jaar geleden gevierd samen met fanfare Sint-Willibrordus die toen 55 jaar bestond. Dit jaar is ervoor gekozen de feesten gescheiden te vieren. ,,We willen niet in elkaars vaarwater gaan zitten met de festiviteiten”, zegt bestuurslid Frits Jacobs van Essche Boys. ,,Omdat we ook een toernooi wilden houden tijdens ons jubileum, hebben we gekozen dat in mei 2010 te doen. Afgelopen mei vierde de fanfare namelijk haar jubileum en we willen hen niet in de weg zitten.”

De speciaal opgerichte jubileumcommissie besloot een jaar lang activiteiten te organiseren voor de verschillende onderdelen van de vereniging. Het weekeinde van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september organiseert Essche Boys een jubileumoptocht, een receptie, een zeskamp, een feestavond en een reünie. ,,We hebben verschillende oproepen geplaatst en via familieleden of vrienden die nog in Esch wonen zijn de oud-leden makkelijk op te sporen”, licht Jacobs toe. ,,Tijdens de feestavond willen we oude foto’s en voetbalschoenen meenemen, zodat we goed terug kunnen blikken op vroegere tijden. En wellicht dat het bij de vroegere leden wel weer gaat kriebelen.”

DIENSTENVEILING
In januari wordt de ’Dag en Nacht Essche Boys’ gehouden. Gedurende 24 uur fietsen de deelnemers op hometrainers. ,,Vroeger hielden we dit evenement ook jaarlijks”, zegt Paul van den Dungen van de jubileumcommissie. ,,Het leek ons leuk om dit evenement weer nieuw leven in te blazen. Meerdere teams kunnen deelnemen.” De marathon wordt afgesloten met een feestavond. Op zondag 4 april staan een brunch en dienstenveiling op het programma. Men kan dan een bod uitbrengen op verschillende diensten waaronder auto’s wassen of grasmaaien. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede aan de kosten van het jubileum.

Nadat in mei 2010 toernooien en een kamp voor de jeugd worden gehouden, vindt de afsluiting van de jubileumactiviteiten plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni 2010 in de vorm van een modeshow, een zeskamp en een afsluitende feestavond. ,,Er zijn toernooien voor de sponsors maar ook teams van buitenaf mogen meedoen”, vertelt Van den Dungen. ,,We hebben voor elke doelgroep een toernooidag: junioren, senioren en veteranen.”

De activiteiten zijn niet alleen toegankelijk voor leden van Essche Boys, alle Esschenaren mogen deelnemen aan de feestavonden, zeskamp en dienstenveiling. ,,Van de 2.200 inwoners zijn er ongeveer vierhonderd lid van de vereniging”, schat Jacobs. ,,Verenigingen worden in Esch echt door de hele gemeenschap gedragen, vandaar dat iedereen van harte welkom is om met ons mee te feesten.”

JUBILEUMBORD
Naast de vele festiviteiten is de jubileumcommissie druk bezig met het maken van een boekje dat in augustus huis-aan-huis wordt bezorgd in Esch en bij alle leden en sponsors op de mat valt. ,,Hierin staat het feestprogramma en wordt teruggeblikt een halve eeuw Essche Boys”, zegt Van den Dungen. ,,Er zijn nog twee leden die al sinds de oprichting lid zijn van de club, zij kunnen ons van alles vertellen over de gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar.” Jacobs vult aan: ,,Naast veel leuke momenten zijn er natuurlijk ook minder prettige dingen gebeurd. Daar staan we wel kort bij stil, maar het moet vooral feestelijk blijven.”

De commissie heeft speciaal voor het jubileum een logo ontworpen. Sinds vorige week is dat logo ook te zien op het jubileumbord aan de Gestelseweg waarop het jubileumjaar wordt aangekondigd. ,,We hopen zo veel mensen te trekken en zullen elke activiteit ook nog los aankondigen op de borden.”

De voorbereidingen zijn inmiddels een dik half jaar in volle gang. In het eerste feestweekeinde hoeft Essche Boys in ieder geval niet te voetballen. ,,We hebben vrijstelling gekregen van de KNVB”, zegt Jacobs. Van den Dungen: ,,Er moet nog best veel geregeld worden. Ik zal blij zijn als het eerste weekeinde voorbij is en alles goed gegaan is. Dan is de kop eraf.” Voor meer informatie over de jubileumactiviteiten kan men kijken op www.esscheboys.nl.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze foto, genomen in de jaren zestig, diende als voorbeeld voor het schilderij in de kantine van Essche Boys. Op de foto staand van links naar rechts: Wim van der Plas, Theo van Bragt, Antoon van Schijndel, Ben Bogaard, Harrie Aarts, Peter van Bragt, Piet den Ouden, Hans van den Braak. Zittend: Jan den Ouden, Jan van Beek, Giel Rovers, Theo Spikmans en Jozef van Bragt. (Foto: collectie Jozef van Bragt).
23 juli

Print deze pagina

Terug