SINT-JOSEPH: GEEN HUIZEN MEER IN GEMONDE

Gemondse woningen in handen
van Huis & Erf

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse Woonstichting Sint-Joseph heeft de huurwoningen aan de Pastoor Van Kesselhof in Gemonde overgedragen aan de Schijndelse woningbouwvereniging Huis & Erf. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse woonstichting Sint-Joseph heeft 38 eengezinswoningen in Gemonde overgedragen aan woningbouwvereniging Huis & Erf in Schijndel. Het gaat om huizen aan de Slothoef, Dreefhoef, Wan, Boomstraat en Pastoor van Kesselhof. Huis & Erf nam de woningen over om de leefbaarheid in Gemonde te vergroten.

De laatste jaren waren drie wooncoöperaties actief in Gemonde: Sint-Joseph, Huis & Erf en De Kleine Meierij. Omdat er drie verschillende verenigingen actief waren, werden er ook verschillende regels gehanteerd. ,,Dat werkte verwarrend, men kan niet aan de buitenkant zien welke woonstichting bij welk huis hoort”, licht woordvoerster Inge Huisman van Sint-Joseph toe. ,,Omdat Gemonde bij de gemeente Sint-Michielsgestel hoort, hebben we besloten onze woningen over te dragen aan Huis & Erf. Zij zijn het meest actief in Gemonde.”

Door de overdracht van de 38 eengezinswoningen, heeft Sint-Joseph geen huizen meer in Gemonde. ,,We hebben overleg gehad met de mensen die in Gemonde wonen en die ingeschreven staan bij ons”, vertelt Huisman. ,,Zij hebben gekozen of ze in Boxtel ingeschreven willen blijven of in Gemonde, waarmee ze dus overstappen naar Huis & Erf.” Woonstichting De Kleine Meierij blijft vooralsnog ook actief in Gemonde. ,,Momenteel kan ik nog niks zeggen over de toekomst van die woningbouwvereniging in Gemonde”, zegt Gerdie Jans Rat van Huis & Erf. ,,We zijn in ieder geval erg blij met de 38 extra woningen.”

SUPERMARKT
Huis & Erf is al langer bezig met projecten om de leefbaarheid in Gemonde aan te pakken. Zo heeft de woningbouwvereniging ook plannen voor een sociale supermarkt in het dorp. Onlangs kocht Huis & Erf bouwgrond aan de Laan ten Habraken om op deze locatie een sociale supermarkt te realiseren. Hierin zouden verschillende diensten gecombineerd moeten worden omdat alleen een winkel niet rendabel is. Huis & Erf denkt daarbij aan partners als stichting Broodnodig en zorgorganisatie Vivent.

De Schijndelse woningbouwvereniging is momenteel ook betrokken bij gesprekken over het integraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP) voor Gemonde. Uit de bijeenkomsten met Gemondenaren blijkt dat een supermarkt hard nodig is in het dorp. Ook meer betaalbare woningen, met name voor senioren en starters, staan hoog op het verlanglijstje van de Gemondenaren. In september wordt een bijeenkomst gehouden waarin het IDOP gepresenteerd wordt aan de inwoners van Gemonde.
16 juli

Print deze pagina

Terug