BURGEMEESTERS ZINGEN SCHLAGERS OP BOXTELSE MARKT

Frank und Joachim, een bijzonder zangduo...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Joachim Rodenkirch (links) van Wittlich vormde zaterdag 4 juli met ambtsgenoot Frank van Beers van Boxtel de hoofdact van een muzikale avond op de Markt, ter ere van vijftig jaar vriendschap tussen Boxtel en Wittlich. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Zijn kwaliteiten als bestuurder moet Joachim Rodenkirch nog tonen. Maar dat de pas vorige week benoemde burgemeester van Wittlich een feestnummer is staat nu al vast. Met ambtsgenoot Frank van Beers vormde Rodenkirch de hoofdact van een muzikale avond op de Markt, ter ere van vijftig jaar vriendschap tussen Boxtel en Wittlich. Kom er maar eens om, twee burgemeesters die uit volle borst Peter Maffays ‘Du’ en Frans Bauers ‘Heb je even voor mij’ zingen en de hele Markt in een dansende massa veranderen...

Onder het motto ‘Boxtel en Wittlich zingen’ galmden zaterdagavond vanaf een uur of tien acht echte Schlagers uit de geluidsinstallatie van het hoofdpodium op de Markt. Het optreden van de burgemeesters Van Beers en Rodenkirch vormde de apotheose van een heerlijke dag in hartje Boxtel die bol stond van muziek. De French Quarter Jazz Band, het Dükerskoor, Go Rome, Puur en coverband SixSense waren de opmaat voor een half uurtje swingen met ‘Frank und Joachim’.

,,Dat me dit in Boxtel zou overkomen was me twee weken geleden in Wittlich nog niet verteld”, grinnikte Rodenkirch na zijn optreden. Na een onwennig begin, ging de burgemeester van Wittlich helemaal los toen hij ‘Du’ van Peter Maffay mocht vertolken. Hij wist zich daarbij gesteund door een bomvolle Markt waar de gasten uit Wittlich met hun Boxtelse gastheren en gastvrouwen uitbundig meezongen.

KOMM BALD WIEDER
Het lijflied van de jumelagegasten – ‘Junge, komm bald wieder’ van Freddy Quinn – had toen al vaak geklonken. Tijdens een feestelijk diner in restaurant De Bourgondiër werd het uit volle borst gezongen, en ook op de Markt werd ermee afgetrapt. Op landgoed Velder, waar de delegatie uit Wittlich zondagmiddag rond de klok van drieën werd uitgezwaaid, werd het lied nog een keer gezongen. ,,Het zal over vijftig jaar vast weer gezongen worden”, gniffelde een van de Duitse gasten.

Er waren meer Duitse kaskrakers die door de twee burgemeesters werden vertolkt. Wat te denken van ‘Ein Festival der Liebe’ van Jürgen Marcos en ‘Ich bin wie du’ van Marianne Rosenberg? De Hollandse meezingers mochten er ook zijn trouwens. Met gevoel zong Frank van Beers ‘Waarom fluister ik je naam nog’ van Benny Neyman. ‘Het kleine café aan de haven’ van Vader Abraham is nog universeler en kan met een beetje hulp ook zo door de Duitsers meegezongen worden. Het begin van ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer is nog makkelijker: ‘Jalalalalala’. Het lied veranderde de Markt in een kolkende menigte; de honderden bezoekers begonnen spontaan een polonaise of haakten lekker in.

HISTORISCH
Burgemeester Van Beers genoot van de muzikale avond en noemde het zonder blikken of blozen een historisch moment: twee zingende burgemeesters die met Schlagers een drukke Markt aan het zingen en dansen krijgen. De twee bestuurders hebben, in elk geval voor even, het middel gevonden om de inwoners van Boxtel en Wittlich te laten verbroederen. ,,Ik zeg het maar even in het Nederlands”, vult burgemeester Rodenkirch aan: ,,Wij zijn vrienden.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de polonaise met het duo Frank und Joachim... (Foto: Gerard Schalkx).
9 juli

Print deze pagina

Terug