Saubrennen in Boxtel, het is
even wennen...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen mochten op de Boxtelse Markt meehelpen met het braden van varkensvlees. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

,,Is dat een echt varken?” Verbaasde kindergezichtjes bij het onophoudelijk ronddraaiende speenvarken op de Markt. Boxtel beleeft een bijzondere primeur en maakt voor het eerst in de geschiedenis kennis met het saubrennen. De kraam van de Wittlicher meesterslagers is een blikvanger. Maar het blijft vooral bij kijken, niet kopen...

,,Nee, de belangstelling is jammer genoeg niet zo groot”, zegt ambtenaar Tanja Winter van de gemeente Wittlich die twee dagen lang meewerkte in de kraam waarin vier tot vijf slagers voortdurend varkensvlees braden in grote ovens die worden aangedreven door nog grotere dieselgeneratoren die staan te brommen voor het gemeentehuis. ,,Ik denk dat de mensen een beetje moeten wennen aan het beeld van het varken”, zegt Winter. Lachend: ,,En ik hoor dat onze porties nogal groot zijn voor de Nederlanders.”

Dat laatste klopt. Als de burgemeesters Frank van Beers en Joachim Rodenkirch het eerste Schweinegebrat in ontvangst nemen, kijken vooral de Nederlandse gasten op de Markt hun ogen uit. In een broodje worden twee en soms zelfs drie dikke plakken varkensvlees gepropt. ,,Zoveel vlees eet ik normaal gesproken in een hele week”, schatert een van de Boxtelse raadsleden.

De Wittlicher specialiteit valt evenwel in de smaak. Het vlees is botermals, niet vet en heerlijk gekruid. ,,We lusten er wel pap van”, zegt burgemeester Rodenkirch trots. Hij steekt de duim een paar keer omhoog richting de slagers, die onophoudenlijk broodjes uitdelen. En als de meeste Nederlanders pas halverwege hun eerste broodje zijn, begint Rodenkirch al aan zijn tweede. Onvoorstelbaar dat hij vanavond nog moet aanzitten bij een diner, zie je sommigen denken...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De slagers van Wittlich bereiden in hun kraam het typisch Wittlicher Schweinegebrat. (Foto: Peter de Koning).

GEHEIM RECEPT
Tijd voor een onderhoud met de meesterslager, Andreas Mittler. Mittler is eigenaar van de gelijknamige slagerij in Wittlich en nam de leiding van het saubrennen zeven jaar geleden van zijn vader over. Nee, het geheime recept geeft Mittler ook in Boxtel beslist niet prijs. ,,Er is niemand in Wittlich die het recept kent. Het gaat over van meesterslager op meesterslager. Mijn vader heeft het saubrennen dertig jaar gedaan, nu geef ik leiding aan deze activiteit in augustus. Het enige dat ik wil zeggen is dat we verschillende kruiden gebruiken om het vlees op smaak te brengen. Het varken moet vervolgens vier uur ronddraaien aan het spit.”

Mittler vindt het bijzonder dat de speenvarkens voor het eerst ook buiten Wittlich gepresenteerd worden. ,,Een leuke première voor ons én voor Boxtel”, vindt de slager, die gesteund wordt door een team dat elkaar doorgaans maar eenmaal per jaar treft: tijdens de Saubrennerkirmis in augustus. Net als ambtenaar Winter merkt ook slager Mittler dat het nog niet storm loopt bij zijn kraam. Het record varkens braden zal Boxtel dus vast en zeker niet breken. Dat werd gevestigd in 2007. Toen werden tijdens de Saubrennerkirmis in Wittlich liefst 124 varkens aan het spit geregen...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het saubrennen valt in de smaak. De eerste happen varkensvlees zijn voor de burgemeesters van Boxtel en Wittlich en hun echtgenotes. Ook Jas de Keistamper kreeg een broodje varkensvlees aangeboden, evenals oud-burgemeester Jan van Homelen. (Foto: Gerard Schalkx).
9 juli

Print deze pagina

Terug