VIERING GOUDEN JUMELAGE TELT LOUTER HOOGTEPUNTEN

Boxtel en Wittlich kiezen voor
duurzame vriendschap

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Onder toeziend oog van de oud-burgemeesters Pesch en Van Homelen onthult burgemeester Joachim Rodenkirch van Wittlich een kunstwerk van Gerda Fraanje. Het is een cadeau van Boxtel aan Wittlich. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

De viering van vijftig jaar jumelage tussen Boxtel en Wittlich had uit kunnen monden in een afscheidsfeestje. Burgemeester Frank van Beers stelde het zondagmiddag na het vertrek van de Duitse delegatie onomwonden. Als de herdenking van de gouden vriendschap geen succes was geworden, had Boxtel zich serieus afgevraagd of de partnerschap voortgezet zou moeten worden. Na drie dagen boordevol heerlijke activiteiten staat evenwel vast dat Boxtel en Wittlich dikke vrienden blijven. Sterker nog, met burgemeester Joachim Rodenkirch heeft Van Beers in Wittlich een partner gevonden die wel voelt voor innige samenwerking en ook wel houdt van een feestje...

,,Transparant, betoverend en duurzaam, zo zou onze vriendschap moeten zijn”, zegt burgemeester Van Beers zaterdag tijdens de officiële viering van de gouden jumelage in de raadzaal van het gemeentehuis. De termen refereren naar het kunstwerk van Gerda Fraanje dat de Boxtelse burgemeester overhandigt aan ambtsgenoot Rodenkirch. Het beeld is vervaardigd van albast en is doorschijnend. ,,Als een langdurige vriendschap”, aldus Van Beers. ,,Zo zou vriendschap eruit moeten zien, als een omarming, zonder verborgen agenda’s.”

De stoelen in de raadzaal zijn bijna tot de laatste plaats bezet, een bewijs dat veel inwoners belangstelling hebben voor de jumelage met Wittlich. Elly van Erkelens is er ook. De geboren en getogen Boxtelse werd op 1 mei 1959 geboren en is daarmee even oud als de vriendschapsbanden met Wittlich. Van Erkelens is met haar echtgenoot Walther speciale gast tijdens de plechtigheden op zaterdag. ,,Sinds je geboorte heb je de vriendschap tussen Boxtel en Wittlich meegemaakt”, zegt Van Beers richting de Boxtelse, die verrast wordt met een grote bloeiende plant.

In totaal zijn er vier inwoners die op 1 mei 1959 zijn geboren; alleen Van Erkelens voelde voor het feestje in de raadzaal. ,,Ik vind de uitnodiging heel attent en het is verrassend dat ik erbij mag zijn”, stelt de Boxtelse. ,,Leuk om dezelfde dag jarig te zijn als Boxtel én Wittlich!” In de raadzaal worden meer cadeautjes uitgereikt. Burgemeester Rodenkirch krijgt het boek over het leven en werk van Hendrik Verhees van Hans Pel. En de Duitse burgemeester heeft op zijn beurt een geschenk voor directeur René Fraaije van De Groene Poort. Het is een foto van de overblijfselen van de Romeinse villa die in Wittlich staat. ,,De foto sluit prima aan bij de expositie in het oertijdmuseum waar we vrijdag zijn ontvangen”, aldus Rodenkirch.

Burgemeester Van Beers krijgt een poster met daarop kinderen die verkleed zijn als narcis. ,,Een knipoog naar al die mooie bloembollen die jullie ons gegeven hebben. Tijdens Vastenavond hebben heel veel kinderen zich vermomd als jullie bloeiende bloemen.”

VERDIEPING
De viering van vijftig jaar Boxtel-Wittlich is volgens burgemeester Van Beers bij uitstek een gelegenheid om vooruit te blikken en na te gaan hoe de jumelage in de toekomst vormgegeven kan worden. Twee weken geleden in Wittlich werden de eerste fundamenten al gelegd, in Boxtel is verder gebouwd aan de vriendschap. ,,Wat goed is moet blijven”, vindt Van Beers. ,,Maar welke thema’s zijn voor beide gemeenten interessant voor de toekomst?”

Toerisme en recreatie zijn dat in elk geval, vindt de Boxtelse burgemeester. Wittlich ligt als centrale kern in het gebied van Moezel en Eifel en trekt veel toeristen. ,,Boxtel en zijn omgeving zijn ook mooi en attractief. Het Groene Woud is een geweldig nationaal landschap. Van Wittlich kunnen we wellicht iets meer leren hoe we de komende tien, twintig jaar verder kunnen werken aan de ontwikkeling van Boxtel als het groene hart van Het Groene Woud.”

Op economisch terrein hebben Boxtel en Wittlich veel gemeen. Zo hebben beide gemeenten opvallend veel arbeidsplaatsen en een regionale functie op de arbeidsmarkt. ,,Deelnemen aan de Wirtschaftswoche in september is dus belangrijk omdat we daar als Boxtel ons gezicht kunnen laten zien.”

ECHTE VRIENDEN!
Burgemeester Rodenkirch van Wittlich grijpt de officiële viering in de raadzaal aan om aan te geven dat het Altstadtfest in zijn gemeente al heeft aangetoond dat Boxtel en Wittlich innig verbonden zijn. ,,Onze partnerschap gaat echt heel diep, dat merk je aan alles”, aldus Rodenkirch, die zich verheugd toont over de aanwezigheid over Van Beers’ voorgangers Paul Pesch en Jan van Homelen. ,,Dat zegt iets over onze wederzijdse betrokkenheid.”

In de ogen van de Duitse burgemeester staat vast dat de festiviteiten rondom de gouden jumelage geen ’verplichte nummers’ zijn of plichtplegingen die door de meeste deelnemers als een plichtpleging worden gezien. ,,Nee, hier bezoeken echte vrienden elkaar. Het zijn niet alleen bestuurders die elkaar de hand komen geven, het zijn ook de mensen die samen de vriendschap onderhouden,”

Rodenkirch gebruikt een citaat van staatsman Jean Monnet om aan te geven dat het niet staten en landen zijn die mensen binden, maar de mensen zelf. ,,Er kan alleen een groot Europa ontstaan als de mensen samenkomen en open willen staan voor elkaar. Daarom vind ik het jammer dat op veel plaatsen in Europa zo hard op de rem wordt getrapt en de nationale belangen te veel blijven prevaleren. Ik ben Wittlicher, ik ben ook een beetje Boxtelaar, maar ik ben vooral Europeaan. En zo zouden we ons allemaal moeten voelen. Alleen dan kan het Europese huis vanaf een gedegen fundament opgebouwd worden.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Elly van Erkelens wordt verrast met een bloempot. De Boxtelse werd geboren op 1 mei 1959 en is daarmee even oud als de jumelage met Wittlich. (Foto: Gerard Schalkx).
9 juli

Print deze pagina

Terug