EVENEMENT TREKT MINDER BEZOEKERS

Streekfestival vaart wel bij bredere opzet

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Fraai beeld van Streekfestival Het Groene Woud. Kinderen genieten zichtbaar met volle teugen van de roofvogelshow op landgoed Velder, een van de vele activiteiten waarbij de jeugd zich kon uitleven tijdens het evenement. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Werd Streekfestival Het Groene Woud aanvankelijk nog op een bijveld gehouden op landgoed Velder in Liempde, inmiddels is het evenement fors uitgebreid en veel breder van opzet. De oorspronkelijke festivallocatie, tegenover de statige villa van de familie Van Boeckel, is nu ’gedegradeerd’ tot een fietsenstalling voor duizenden tweewielers. De vijfde editie van het festival op het grote evenemententerrein groeide zondag 5 juli uit tot een succes dankzij de grote afwisseling, het zomerse weer en de ongedwongen sfeer. Minpuntje was dat de opkomst van het publiek minder groot was dan vorig jaar.

Voorzitter Frans van Beerendonk van Stichting Streekfestival Het Groene Woud zei vorige week in Brabants Centrum dat het evenement dit jaar een stuk uitgebreider en veelzijdiger zou zijn dan in voorgaande jaren. ,,Voorheen richtten we ons met name op producten en mensen uit het buitengebied, dit jaar hebben we besloten het wat breder te trekken. Niet alleen het platteland hoort bij Het Groene Woud, ook grotere steden en dorpen horen erbij. De streek staat centraal, niet alleen het buitengebied.”

Van Beerendonk liet na afloop weten tevreden te zijn over het verloop van het evenement. ,,Er waren zo’n vijfduizend mensen minder dan vorig jaar, 15.000 tegen 20.000 vorig jaar, maar waar dat precies aan gelegen heeft, is moeilijk te zeggen. Wellicht dat het warme weer daarin een rol heeft gespeeld, maar 15.000 bezoekers is nog steeds een heel behoorlijk aantal”, aldus de voorzitter van de organiserende stichting. ,,Ik ben blij dat er nauwelijks een onvertogen woord of wanklank is gevallen, integendeel. Zowel van de bezoekers als de standhouders heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. De mensen van de horeca hebben ook goede zaken gedaan, de terrassen waren steeds goed gevuld.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overzicht van de officiële viering van de gouden jumelage Boxtel-Wittlich op landgoed Velder. De gilden van Boxtel en Liempde trakteren de officiële gasten op een vendelgroet. (Foto: Gerard Schalkx).

KRAMEN
Het resultaat van de andere denkwijze en bredere opzet was zondag op het grote festivalterrein op Velder te zien. Vele tientallen kramen aan beide zijden van het terrein vormden een lang lint op het landgoed waar van alles te doen, te zien en te beleven was; van het kopen of proeven van streekproducten, het bezichtigen van kunstwerken, een demonstratie wolvilten, massagetechnieken en ondernemingen op het gebied van landbouw, natuur, cultuurhistorie, kunst en recreatie tot een welzijnsplein, een duiktank en oud-Hollandse spelen.

Vooral de jeugd leefde zich uit met tijdloze activiteiten als kegelen, beugelen, sjoelen en blikken gooien. Ook de springkussens, een zandbak met mini-gravers, waterspelletjes, kruisboogschieten, het beklimmen van een stroberg, knuffelen van dieren en een klimwand van acht meter vormden ware attracties voor de jeugd. Kinderen konden ook een ritje maken met de huifkar of op een ezel en genieten van verschillende voorstellingen. Het waren dan ook vooral de volwassenen die last hadden van het warme, klamme en benauwde weer. ,,Maar beter dit dan regen”, liet bezoeker Hans Pel uit Boxtel weten.

Voorzitter Van Beerendonk was blij met de keuze voor een bredere opzet en nog meer variatie in het programma. ,,Het festival was zondag gevarieerder dan ooit. Op zich was het aantal standhouders vergelijkbaar met vorig jaar, maar er waren wel veel nieuwkomers bij die voor veel meer afwisseling zorgden. We zijn tevreden zo, we hebben er alles aan gedaan om een aantrekkelijk evenement te organiseren. Ik zou niet weten wat we nog meer hadden kunnen doen, maar we gaan kijken of we volgend jaar nog bepaalde zaken kunnen verbeteren.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook op landgoed Velder kon het publiek kennis maken met het saubrennen. De burgemeesters van Boxtel en Wittlich brachten ook een bezoek aan de kraam. (Foto: Marc Cleutjens).

KOETSEN
Bezoekers konden op het activiteitenveld de authentieke koetsen van de Dommeldalrit bezichtigen. De tocht is jaarlijks onderdeel van het programma van het Streekfestival. Natuurlijk was er ook veel muziek. De zangroep Voices zong kort na aanvang van het festival op een klein podium vrolijke liederen waaronder ’Als de rook om je hoofd is verdwenen’ van Boudewijn de Groot. Hier traden onder meer ook muzikale gezelschappen op als de fanfare Concordia uit Liempde, dorpskapel Sint-Oedenrode en de Eigenheimermuzikanten uit Son en Breugel.

Omroep Brabant zond vanaf het podium, dat centraal op het festivalterrein stond, het radioprogramma Brabant Leeft! uit, terwijl iets verderop de gasten uit Wittlich, die in Liempde waren vanwege de gouden jumelage tussen Boxtel en de Duitse gemeente, zich zichtbaar vermaakten bij de plek waar varkensvlees aan het spit werd gebraden. Dit zogeheten Saubrennen trok ook de aandacht van de Nederlandse bezoekers.

De ongedwongen en ontspannen sfeer vormde ook dit keer het sterke punt van het festival. Hoewel in de ochtenduren zich al vele bezoekers op het terrein bevonden, kwam de grote menigte in de middaguren naar Velder. Er waren genoeg terrasjes om even de dorst te lessen of iets te eten, waarbij met name ook ijsjes gretig aftrek vonden. En wat is er mooier als je jong bent om lekker aan een ijsje te likken en tegelijkertijd te genieten van een verhaal van heuse kabouters die in Het Groene Woud wonen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kabouters met een missie gaven acte de présence op het streekfestival, zie de tekst aan de voorkant van het podiumpje: ’Kabouters ruimen zwerfaval op wat de mens in de natuur achterlaat’. Groot en klein genoot van het optreden van deze bijzondere deelnemers aan het evenement op landgoed Velder. (Foto: Gerard Schalkx).

Onder het mom van ’Kabouters ruimen het zwerfaval op wat de mens in de natuur achterlaat’ hielden twee kabouters een voordracht. Dat een van hen vertelde dat ze wel zeshonderd jaar oud kunnen worden, maakte veel indruk bij enkele kinderen. ,,Wow! Dat is nog ouder dan Sinterklaas”, zei de 4-jarige Pim. Toen hij even later ook nog een ridder zag die gewapend was met een groot schild, waande hij zich even in een sprookjespark. ,,Mam, het lijkt hier wel De Efteling!”

MAAIMACHINE
Dat even verderop schitterende oude objecten als een zelfrijdende maaimachine en oude tractoren stonden te pronken en weer tien meter verder kramen bezocht konden worden met cd’s van Brabantse artiesten , ’spullen uit grootmoeders tijd’ en religieuze beelden, geeft de veelzijdigheid en afwisseling weer van het Streekfestival.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het komische duo Lelle en Belle, bekend van Omroep Dommelland, wil echt alles weten van de nieuwe burgemeester van Wittlich... (Foto: Marc Cleutjens).

Ook grote organisaties als de Provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, de ZLTO, de Mortelen-boeren en Duinboeren en Waterschap De Dommel waren vertegenwoordigd op het festivalterrein met een kraam, net als instellingen als zorgboerderijen. De streekproducten vonden gretig aftrek, terwijl het ook druk was bij de stands waar de biologische producenten hun waar aan de man probeerden te brengen. Restaurant De Negenmannen, restaurant De Beurs, familierestaurant Het Klauterwaud en Qlasse Catering lieten de bezoekers kennismaken met hapjes die gemaakt zijn van producten uit Het Groene Woud.

Zo gaf het Streekfestival een kijkje in de keuken van hetgeen Het Groene Woud allemaal te bieden heeft. En dat blijkt veel te zijn. Het Streekfestival heeft zich ontwikkeld tot een publiekstrekker van formaat die zijn vaste plek op de evenementenkalender meer dan waard is gebleken. De keuze voor de bredere opzet heeft bovendien uitstekend uitgepakt, mede omdat de mogelijkheden daardoor zijn toegenomen. Het festival lijkt zijn grenzen dan ook nog niet bereikt te hebben en nog meer te kunnen groeien. Of dat ook gebeurt, zal de komende jaren moeten blijken.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze jeugdige bezoeker kon zondag het saubrennen op het festivalterrein in Liempde, waarbij varkensvlees aan het spit wordt gebraden, even niet meer aanzien. Ze slaat een hand voor haar gezicht: ’Arm, zielig varkentje’, schijnt ze te denken. (Foto: Gerard Schalkx).

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cultuurlogies Looeind was zondag op landgoed Velder present met een prachtig houten bed. Een leuke plek om even te spelen of uit te rusten... (Foto: Gerard Schalkx).
9 juli

Print deze pagina

Terug