RESTAURATIE UURWERK MAGERE JOSJE KLAAR

Angelus gaat weer klinken op Selissen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een medewerker van de firma Koninklijke IJsbouts monteert de gerestaureerde wijzers op de torenklok van Magere Josje. Een klus op grote hoogte, die alleen kan plaatsvinden via een luik in de klok. (Foto's: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het uurwerk staat weer op zijn plaats, de wijzers zijn terug op de klokken. Medewerkers van de firma Koninklijke IJsbouts hebben gisteren de restauratie in de torenspits van Magere Josje afgerond en sinds dat moment is de wijk Selissenwal weer bij de tijd. De klok wordt overigens nog niet geluid. Pas op zaterdag 18 juli om klokslag twaalf uur zal het Angelus weer voor het eerst klinken...

Met 134 betonnen treden is het een flinke klauterpartij naar de spits van de toren die meer dan veertig jaar naast de Maria Reginakerk stond. En eerlijk is eerlijk, het uitzicht valt een beetje tegen, de galmgaten zijn zo gemaakt dat het lastig is om een fraai vergezicht te hebben. Slechts met veel moeite kan de wijk en het omliggende groen bekeken worden. En ook al is het een zomerse dag, het waait verraderlijk op vijftig meter hoogte. ,,Voel je dat de toren beweegt?”, zegt gids Jos Scheepers. Brrr, kippenvel!

Scheepers is penningmeester van de vereniging van eigenaren van woongebouw Banier, dat rondom Magere Josje is opgetrokken. Sinds de oplevering mogen alle bewoners zich mede-eigenaar van de kerktoren noemen. En dus hebben ze ook alles te zeggen over de klokken en het uurwerk. Maar de vereniging van eigenaren heeft onvoldoende financiële middelen om de door architect Jan Strik ontworpen toren te onderhouden. ,,Dat probleem ontstond al snel toen bleek dat het uurwerk versleten was”, zegt Scheepers.

© 2009 - Brabants Centrum

Een jaar later is de renovatie van de klokken, de wijzers en het uurwerk klaar. Dankzij steun van de gemeente Boxtel en Woonstichting Sint-Joseph, die respectievelijk 20.000 en 10.000 euro bijdroegen aan het project. ,,We zijn er echter nog lang niet”, waarschuwt de penningmeester van de vereniging van eigenaren. ,,Het geld is gebruikt voor de renovatie van de bovenste tien meter van de toren. De rest van de toren is ook aan renovatie toe. De trap is aangetast door betonrot, veel elektrische leidingen zijn verroest. De leuningen moeten allemaal geschilderd worden. We hebben tien meter gehad, maar nog veertig te gaan.”

KLOKGELUI
Nu de renovatie van het uurwerk klaar is, heeft de vereniging van eigenaren gemeenschapshuis De Walnoot afgehuurd om de klok weer officieel te kunnen luiden. Zaterdag 18 juli wordt burgemeester Frank van Beers verwacht om bij de ingebruikname van de herstelde klok aanwezig te zijn. Om klokslag twaalf uur zal het Angelus voor het eerst sinds jaren weer klinken in Selissenwal en heeft de wijk het zo vertrouwde klokgelui terug. ,,We gaan de klok weer dagelijks laten luiden”, zegt penningmeester Scheepers trots. ,,Elke dag om twaalf en om zes uur. En van negen uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds zal ook geluid worden. Daarna wordt het stil omdat bewoners van Banier die op de vierde verdieping wonen anders elk uur door de klok verrast worden. ’s Nachts kiezen we voor rust.”

De vernieuwde klok kan trouwens met een mobiele telefoon bediend worden. Waar dat vroeger gebeurde in de pastorie, is nu slechts een mobieltje nodig om de klok bij bijzondere gelegenheid te laten luiden. ,,De vaste momenten zijn natuurlijk geprogrammeerd”, vertelt Scheepers. ,,Maar om de klok te laten luiden op bijzondere momenten, zoals Dodenherdenking, is het voldoende om een bepaald nummer te bellen.” Dat betekent dat iemand die dat nummer per abuis belt de klok in werking kan zetten? ,,Klopt, maar met dezelfde telefoon kan de klok ook weer snel stilgezet worden”, grinnikt Scheepers.

© 2009 - Brabants Centrum
9 juli

Print deze pagina

Terug