LIEMPDENAAR BELEEFT PIEKEN EN DALEN IN FRANKRIJK

Koen de Kort maakt naam in Tour

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koen de Kort in actie tijdens de derde etappe in de Tour de France van Marseille naar La Grande Motte. (Foto: Gerard Schalkx).

Urenlang reed hij maandag 6 juli in beeld met drie andere vluchters tijdens een lange ontsnapping in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk. De dag ervoor, zondag 5 juli, had Liempdenaar Koen de Kort van de Nederlandse wielerploeg Skil-Shimano zich al van voren laten zien tijdens een massaspurt in Brignoles, maar zijn aanvallende manier van koersen in de rit van Marseille naar La Grande Motte maakte nog meer indruk. De Kort is vooralsnog een van de meest opvallende Nederlanders in het Tour-peloton.

De ploeg van De Kort, die alleen maar debutanten telt, beleeft tot dusverre een Tour de France van pieken en dalen. Ploeggenoot Albert Timmer was gistermiddag in vijfde etappe naar Perpignan heel dicht bij de eerste zege voor Skil-Shimano toen hij op een paar kilometer van de finish op luttele seconden van de Franse koploper Thomas Voeckler reed. Uiteindelijk moest Timmer bakzeil halen en werd hij zelfs nog achterhaald door het aanstormende peloton. Voeckler won de etappe. De aanvalslust van de ploeg wordt geroemd door alle volgers, maar na enkele uitstekende dagen volgde dinsdag een matige prestatie in de ploegentijdrit over 38 kilometer in de omgeving van het Zuid-Franse Montpellier. Skil-Shimano eindigde op de laatste plaats in het dagklassement op 5.23 minuten van de winnende ploeg Astana.

,,Op zich reden we best goed als team, maar in een afdaling gingen vier renners van onze ploeg onderuit”, liet De Kort gisterochtend weten vanuit de bus op weg naar de startplaats Le Cap d’Agde. ,,Ik reed op dat moment in derde positie en zag de valpartij aankomen waardoor ik zelf geen problemen had. Maar helaas moest mijn kamergenoot en trainingsmaat Piet Rooijakkers de strijd staken omdat hij bij die val ongelukkig terecht was gekomen en zijn arm had gebroken.”

BAALDAG
De Kort omschrijft de ploegentijdrit als een baaldag. ,,Maandag was de stemming in de ploeg perfect nadat ik mee was gegaan in een lange ontsnapping en daarna een grote kopgroep ontstond met maar liefst zes renners van Skil-Shimano. In vier dagen hebben we in ons Tour-debuut al een paar hoogtepunten en nu een flink dieptepunt meegemaakt. Maar dat hoort er kennelijk allemaal bij in de Ronde van Frankrijk.”

De Liempdenaar, die zowel in de tweede als de derde etappe de hoogst geklasseerde Nederlander was, is zelf tevreden over zijn prestaties. ,,Tot nu toe heb ik de doelen die ik mezelf vooraf gesteld had waargemaakt, maar de Tour duurt nog ruim twee weken. De lange vluchtpoging van maandag en de ploegentijdrit hebben er behoorlijk ingehakt, maar ik voel me nog steeds sterk en heb nog genoeg energie over. In een zware ronde als de Tour is het zaak om je krachten goed te verdelen en er niet elke dag in te vliegen.”

CIRCUS
De Liempdenaar, die een paar jaar geleden de Giro d’Italia al eens reed, geniet met volle teugen van het ’mega-circus’ dat de Tour de France heet. ,,De manier van koersen is niet zoveel anders dan in andere rondes, al wordt er wel heel hard gereden. Het is vooral alles om de koers heen dat de Tour de France anders en bijzonder maakt. De media-aandacht en de belangstelling van het publiek is enorm groot en tot mijn verbazing wordt mijn naam heel vaak geroepen door mensen langs de kant. Als je in de Tour iets presteert, weten heel veel mensen meteen wie je bent, dat is het effect van deze grote ronde. Ik vermaak me voorlopig in ieder geval prima, ondanks de vervelende ploegentijdrit en het uitvallen van Rooijakkers. Hopelijk kan ik nog wat laten zien in de komende weken.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De ploeg van Skil-Shimano liet zich in de derde etappe volop zien. In de grote kopgroep die ontstond nadat Liempdenaar Koen de Kort en zijn drie mede-vluchters werden teruggepakt, waren zes renners van de Nederlandse ploeg vertegenwoordigd. (Foto: Albert Stolwijk).
9 juli

Print deze pagina

Terug