FANFARE SINT-LAMBERTUS VIERT 95-JARIG BESTAAN

Twee dagen feest in Gemonde

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van fanfare Sint-Lambertus in 1974 voor de Gemondse kiosk voor de viering van het zestigjarig bestaan. In die tijd was de kiosk nog in gebruik en werd er regelmatig opgetreden. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Fanfare Sint-Lambertus uit Gemonde viert zaterdag 11 en zondag 12 juli haar 95-jarig bestaan. Het negentiende lustrum wordt gevierd samen met inwoners van de Duitse plaats Ayl-Saarburg waarmee Gemonde een vriendschapsband heeft. Naast verschillende optredens en concerten wordt zaterdagavond een groot feest gehouden voor alle inwoners van Gemonde en de Duitse gasten.

De Gemondse fanfare werd opgericht in 1914 onder de naam De Eendracht en had in de beginjaren ongeveer veertien leden. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot negentig. ,,In het begin van de twintigste eeuw zijn in deze regio veel fanfares en gildes opgericht”, zegt voorzitter Jos Geerts. ,,In die tijd waren er nog niet zoveel andere mogelijkheden dan tegenwoordig.” Er werd allereerst gestart met alleen blaasinstrumenten, inmiddels is er een drumband bijgekomen.

Sint-Lambertus is inmiddels onderverdeeld in een aantal verschillende groepen: het fanfarekorps, het tamboerkorps en de Gimmese Kapel, speciaal voor senioren. De fanfare is de laatste jaren opgeklommen en speelt nu in de hoogste afdeling van de Brabantse Bond. ,,De fanfare heeft vele concoursen gewonnen”, vertelt Jeanne Dolstra van fanfare Sint-Lambertus. Geerts vult aan: ,,Het niveau is de afgelopen tijd wel wat gedaald doordat er veel wisselingen waren in de bezetting. Toch hebben we eigenlijk te weinig aanwas, we hebben vooral koperblazers nodig.” Er is met name een tekort aan jeugdleden. ,,Door studie of andere bezigheden neemt het aantal jeugdleden sterk af. Het is moeilijk om hen vast te houden.”

Geerts speelt de bariton en is inmiddels 45 jaar lid van de vereniging. Sopraansaxofoniste Dolstra vierde vorig jaar haar robijnen lidmaatschap. ,,Ik wil mijn vader, Sjef van Grinsven, overtreffen”, zegt Dolstra lachend. ,,Hij is 75 jaar lid van de fanfare en heeft daar altijd veel plezier in gehad. Als iemand vroeger een 25-jarig jubileum vierde, leek me dat altijd ontzettend lang. Maar dat valt eigenlijk wel mee.”

FEESTPROGRAMMA
Zestig Duitse gasten komen zaterdag om 15.00 uur aan op het kerkplein in Gemonde. ,,Onder begeleiding van de fanfare maken ze een ronde door het dorp”, vertelt Dolstra. ,,De gasten slapen in gastgezinnen waaronder veel leden van de fanfare. Omdat Gemonde al 52 jaar een vriendschap onderhoud met Ayl-Saarburg, kennen veel Gemondenaren de Duitsers persoonlijk. Het is altijd heel gezellig met z’n allen.”

Zaterdagavond is er in zaal Kloosterzicht een feestavond waarvoor alle Gemondenaren zijn uitgenodigd. ,,Er zijn optredens en er staan een aantal verrassingen op het programma die we nog even geheim houden”, aldus Dolstra. ,,Burgemeester Jan Pommer komt tijdens de festiviteiten ook langs om onze jubilarissen te huldigen en de Duitse gasten toe te spreken.”

Zondag wordt om 10.00 uur een eucharistieviering gehouden in de Sint-Lambertuskerk gevolgd door koffie op het terras van zaal De Schuif. Daarna geeft Musikverein Lyra uit Ayl-Saarburg een concert. Na een optreden van de jeugddrumband, het leerlingenorkest en de Gimmese Kapel, vertrekt het Duitse gezelschap weer naar huis.
9 juli

Print deze pagina

Terug