TENNISCLUB DE PEPPELIEREN BESTAAT VEERTIG JAAR

’Groot geworden door vrijwilligers’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lid van het eerste uur Arnold van den Broek (midden) van de Liempdse tennisvereniging De Peppelieren geeft uitleg over een oud racket waarmee in de beginjaren van de club gespeeld werd. Het gaat om een houten racket waar men na de wedstrijd een frame op klemde om kromtrekken tegen te gaan. Will van Houtum (rechts) en voorzitter Henk van de Loo zijn de toehoorders. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De grootste vereniging van Liempde staat aan de vooravond van de viering van het veertigjarig bestaan op zaterdag 11 en zondag 12 juli. Tennisclub De Peppelieren uit Liempde viert dit feit met een feestavond voor seniorenleden op zaterdag en een dag later met een clinic van oud-prof Paul Haarhuis voor de jeugdleden en een demonstratiepartij tussen de rolstoeltennissers Bas van Erp uit Liempde en meervoudig paralympisch kampioen Esther Vergeer. ,,Alle tennisliefhebbers uit de regio zijn welkom. Hoe meer hoe beter”, aldus de leden Will van Houtum (59) en Arnold van den Broek (54).

Van Houtum en Van den Broek zijn twee veteranen die al lange tijd verbonden zijn aan De Peppelieren; oud-bestuurslid Van Houtum sinds 1982 en Van den Broek, in het dagelijks leven ambtenaar van de gemeente Boxtel, vanaf het prille begin.

,,De naam van de tennisvereniging is een verbastering van populieren en is verzonnen door een aangetrouwde neef van mij, Wim van Kollenburg die ook het logo heeft ontworpen. Sinds wanneer de club De Peppelieren heet? Ik meen sinds eind jaren zeventig. Daarvoor was het simpelweg TC Liempde, die benaming stond vroeger in het oude tennispark aan de Oude Dijk in het centrum van Liempde, achter café Het Wapen van Liempde, met ijzeren letters op een houten bond geschreven.”

TEGELBAAN
Van den Broek en Van Houtum geven aan dat de tennisclub in Liempde eigenlijk al bestaat sinds 1955. ,,In die beginjaren werd op een eenvoudige tegelbaan gespeeld en was tennis nog een elitesport, wat overigens al jarenlang niet meer het geval is. Witte tenniskleding was min of meer verplicht, als je een andere kleur aan had werd je van de baan afgezet, waarbij de leden elkaar corrigeerden. Tennissen in je blote bast zoals je nu wel eens ziet als het warm weer is, was toen echt helemaal uit den boze. Later verdween de tegelbaan ten faveure van een gravelbaan met twee kleedlokalen, een schuilhokje en gravelopslag”, vertelt Van den Broek.

Van Houtum vult aan: ,,Ik weet nog dat ik als kleine jongen langs de tennisbaan aan de Oude Dijk liep en me afvroeg wat er achter die hoge beukenhaag, waar je niet doorheen kon kijken, allemaal gebeurde. Daar moest ik later nog wel eens aan denken toen ik zelf lid werd van de tennisclub.”

Van den Broek merkt op dat voorzitter Hugo van der Putt in 1967 werd geconfronteerd met een stijgend ledental en in april van dat jaar in de algemene ledenvergadering gesproken werd over de uitbreiding met een tweede tennisbaan.

Van den Broek: ,,Feitelijk bestond er dus al lang een tennisclub in Liempde, maar de officiële oprichting vond plaats in 1969 toen de statuten van de vereniging TCL/TC Liempde werden vastgelegd. In 1970 werd een tweede baan aangelegd achter café Het Wapen van Liempde en werd de competitie geleidelijk opgepakt. Het verkleden en het nuttigen van de lunch met leden van andere verenigingen die voor de landelijke competitie naar Liempde kwamen, vond toen plaats in het café. Dat waren mooie tijden.”

KUNSTGRASBANEN
In 1972 kende De Peppelieren een ledenaantal van 79, zes jaar later waren dat er al 231. De tennisclub is anno 2009 uitgeroeid tot de grootste vereniging van Liempde met 720 leden, waarvan meer dan 150 jeugdleden. De club beschikt over acht kunstgrasbanen met verlichting en een fraai paviljoen. In de jaren negentig verhuisde De Peppelieren van het centrum van Liempde naar het huidige tennispark aan de Hogenbergseweg.

Van Houtum: ,,Bij de accommodatie aan de Oude Dijk hadden we geen verlichting, want daar was de buurt op tegen. Bovendien hadden we in het dorpshart weinig mogelijkheden om uit te breiden. Wat dat betreft is het hier veel beter, al hebben we als vereniging wel te maken met de woningen die vlakbij het tennispark in het kader van het plan Heideweg gebouwd worden. Als daar straks de bewoners in gaan trekken, bestaat de kans dat ze gaan klagen over de verlichting en geluidsoverlast.”

De leden van De Peppelieren krijgen van bezoekers en spelers van andere teams regelmatig complimenten over de uitstraling van het sportpark. Van Houtum: ,,Vooral de openheid wordt gewaardeerd, hier zie je geen beukenhagen tussen de banen of grote doeken op de afrastering. Vanaf het terras bij het paviljoen heb je overzicht op alle banen. Die openheid was ook de intentie toen het park in de jaren negentig werd aangelegd.”

Lid van het eerste uur Van den Broek geeft aan dat er veel veranderd is sinds de beginjaren van de Liempdse tennisclub. ,,Toen was er sprake van een klein clubje tennissers. Van veel uitdaging was geen sprake, want je speelde altijd tegen dezelfde spelers. Je had een aantal jeugdleden, maar het merendeel bestond uit volwassenen.”

FANATIEK
Van de ruim zevenhonderd leden komen er volgens Van den Broek en Van Houtum slechts zo’n vijftig tot zestig niet uit Liempde. ,,We hebben hier voldoende banen, maar die zijn ook nodig want er is vrijwel altijd sprake van een goede bezetting. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een van de drukste periodes is in de winter als we in de avonduren een competitie houden en het paviljoen altijd vol zit”, aldus Van Houtum.

,,Er zijn veel fanatieke tennissers die vaak naar het park komen, al heb je er ook leden bij die vooral komen om gezellig wat te drinken en na een half uurtje tennissen richting het paviljoen vertrekken. Maar dat is ook prima, het paviljoen van De Peppelieren is dan ook zeker rendabel.”

Zelf zijn Van den Broek en Van Houtum vooral lid van De Peppelieren vanwege het sportieve aspect. Van den Broek: ,,Het gaat mij echt om de sport en niet zozeer om de feestjes, al vind het ook best leuk om daar af en toe een kijkje te nemen. Ik heb helaas niet veel tijd om vaak op de baan te staan, al doet het me deugd dat ik onlangs tijdens de clubkampioenschappen eerste ben geworden in het heren enkelspel voor 17-plussers. Toch leuk om die jonge kerels te verslaan. Ook Van Houtum werd trouwens clubkampioen, in de categorie heren enkel 50-plus. Ja, we presteren nog best aardig op onze oude dag.”

Over jong gesproken. Het jeugdbeleidsplan dat bij De Peppelieren jaren geleden in het leven is geroepen om de jeugd vast te houden en te voorkomen dat jonge spelers al vroeg naar een prestatiegerichte vereniging als De Merletten in Boxtel vertrekken, heeft volgens Van den Broek en Van Houtum zijn vruchten afgeworpen. ,,De kwaliteit van de jeugdleden is daardoor verbeterd”, aldus Van den Broek.

,,Maar hoewel we hier ook best prestatief bezig zijn, is De Peppelieren vooral een heel toegankelijke club waar iedereen met elkaar tennist.” Van Houtum: ,,Een belangrijk pluspunt van deze vereniging zijn de 150 vrijwilligers, allemaal leden die graag iets willen betekenen voor hun club en eraan bijgedragen hebben dat De Peppelieren zo groot is geworden. Zonder hun inzet was dat nooit gelukt.”
2 juli

Print deze pagina

Terug