WELSTAND OORDEELT POSITIEF

Woonunits met betere zorg voor
paters Stapelen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kasteel Stapelen staat aan de vooravond van een interne verbouwing. Door van de huidige kamers twaalf appartementen te maken, krijgen de paters Assumptionisten meer ruimte en betere zorg. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De paters Assumptionisten gaan over tot een interne verbouwing van kasteel Stapelen. Door de huidige kamers te verbouwen tot twaalf appartementen moeten de paters meer ruimte en in de toekomst betere zorg kunnen krijgen. Naar verwachting start de verbouwing in augustus. De paters verblijven in de tussentijd in de voormalige pastorie bij de Heilig Hartkerk en in het vroegere verpleeghuis Lindenlust.

Architect Louis de Jager van Forum Architecten Tilburg en assistent-overste Freek Claasen waren maandag aanwezig bij de Welstandscommissie waar werd gesproken over de plannen. ,,De monumentencommissie is al akkoord met de verbouwing van de rijksmonument en ik hoop dat de gemeente Boxtel op korte termijn de vergunningen afgeeft”, licht De Jager toe. ,,Het historische karakter van het kasteel blijft behouden, de verbouwing vindt voornamelijk intern plaats.”

De welstandscommissie moest zich echter nog wel buigen over de bouw van een lift. De lift komt in een tussenruimte die de noord- en zuidzijde van het kasteel verbindt. Het dak van het liftgebouw komt een stukje boven de kantelen uit. ,,We hebben daar geen bezwaar tegen”, oordeelde Toon Kandelaars van de commissie. ,,Het ziet er zo netjes afgewerkt uit en het oorspronkelijke karakter van het pand blijft behouden.”

SANITAIR
De aanpassingen worden gedaan om de paters de mogelijkheid te geven hun oude dag door te brengen op Stapelen. ,,De bewoners zijn allemaal boven de 75 jaar”, zegt De Jager. ,,Ze willen het liefst niet meer weg van het kasteel. Op dit moment laten de voorzieningen te wensen over, het sanitair is bijvoorbeeld niet zo goed. In de jaren ’60 is het kasteel ingericht en het is niet meer van deze tijd.”

Door de verbouwing zouden de paters elk gaan beschikken over een woonunit van ongeveer 70 vierkante meter. Ze krijgen dan elk een eigen slaapkamer, woonkamer en sanitaire voorziening. Het is de bedoeling dat de elf paters Assumptionisten die momenteel op Stapelen wonen elk een kamer gaan betrekken. Daarnaast is de verwachting dat er in de toekomst wellicht nog andere paters naar het kasteel zullen verhuizen. ,,De komende jaren komt er een aantal missionarissen terug naar Nederland, enkele van hen zouden graag op Stapelen gaan wonen”, legt Claasen uit. ,,Wie weet hebben we binnenkort wel een plaatsje voor ze.”

De belangrijkste reden voor de verbouwing is het bieden van goede zorg aan de paters. Door de hoge gemiddelde leeftijd, wordt de vraag naar zorg de komende jaren groter. ,,We willen de mogelijkheid hebben om de bewoners goede en passende zorg te geven”, zegt Claasen. ,,Hoe dat eruit gaat zien, weten we nog niet precies. Misschien dat we gebruik gaan maken van thuiszorg.”

De paters Assumptionisten verhuizen 20 juli naar hun tijdelijke onderkomens. Claasen hoopt dat de verbouwing ruim voor kerstmis voltooid zal zijn. ,,Dan breekt een drukke tijd aan voor de paters.”
2 juli

Print deze pagina

Terug