18E EEUWS RIJKSMONUMENT NAAR WERKPLAATS

Kerkorgel Esch wacht restauratie

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een medewerker van orgelbouwer Van Rossum uit Wijk en Aalburg is bezig met het verwijderen van de pijpen van het orgel in de Essche Sint-Willibrorduskerk. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Drie medewerkers van orgelbouwer Van Rossum uit Wijk en Aalburg zijn woensdag 1 juli begonnen met het demonteren van het orgel in de Sint-Willibrorduskerk in Esch. Het rijksmonument dateert uit het einde van de achttiende eeuw en vertoont al langer ernstige gebreken. De ontmanteling van het orgel neemt in totaal drie dagen in beslag waarna alle onderdelen vervoerd worden naar de werkplaats voor de restauratie.

Het demonteren van het orgel, waarbij begonnen werd met de pijpen en een deel van het binnenwerk, werd bijgewoond door organist Cis van den Heuvel van de Willibrorduskerk, vice-voorzitter Martine van Bouwdijk Bastiaanse van het kerkbestuur en adviseur Rogér van Dijk van de Katholieke Klokken en Orgel-raad, de KKOR.

,,We moeten ons nu gedurende anderhalf jaar een beetje behelpen in de kerk, maar we gaan proberen creatief om te gaan met deze situatie”, liet Van Bouwdijk Bastiaanse gisterochtend weten. ,,Dat gebeurt met een kleiner orgel of een keyboard. De verwachting is dat het kerkorgel terug zal zijn op 1 januari 2011.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Medewerkers van orgelbouwer Van Rossum uit Wijk en Aalburg dragen onderdelen van het orgel aan elkaar over. (Foto: Albert Stolwijk).

Met de restauratie van het monumentale instrument is volgens Van Bouwdijk Bastiaanse een bedrag gemoeid van ruim 160.000 euro. ,,We krijgen een subsidie van 90.000 euro van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, voorheen de Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten, maar dat betekent dus dat er nog 70.000 euro bij moet. Dat bedrag hopen we bij elkaar te sprokkelen via onder meer fondsen en ludieke acties, waarbij we hopen dat de gemeenschap in Esch ook voor een geldbedrag kan zorgen. Het zal niet makkelijk zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, mede gezien de economische crisis.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De orgelpijpen worden in kisten gelegd. (Foto: Albert Stolwijk).

OUDE STAAT
Het is de bedoeling dat het orgel in oude staat wordt hersteld en dat wat later aangebouwd is, niet terugkomt. Adviseur Van Dijk zal het proces van de restauratie nauwkeurig volgen en begeleiden. ,,Mijn taak is simpelweg om te beoordelen of de orgelbouwer doet wat hij belooft heeft en om bepaalde zaken te onderzoeken, onder meer wat voor orgel het is en wat de oorspronkelijke kleur was. Het orgel wordt overigens toegeschreven aan de gebroeders Van Hirtum uit Hilvarenbeek, maar helemaal zeker is dat niet; wellicht komen we daar tijdens het onderzoek ook achter. Ik ben niet alleen betrokken en aanwezig bij het demonteren van het orgel, maar zal ook met enige regelmaat de werkplaats bezoeken en contact hebben met de orgelbouwer.”

Van Bouwdijk Bastiaanse geeft aan dat het parochiebestuur het belangrijk vindt om het monumentale kerkorgel in oude luister te herstellen. ,,Wij vinden dat het orgel een wezenlijk en belangrijk hulpmiddel is tijdens de eredienst, muziek speelt daarin een grote rol. Wij willen een bijdrage leveren aan het in stand houden van dit instrument met historische waarde.” Het kerkorgel, dat bijna anderhalve eeuw de protestantse diensten opgeluisterd heeft in de Sint-Lambertuskerk in Vught, kwam in 1961 in Essche handen. Het eerste orgelconcert in de Willibrorduskerk vond plaats op 9 september 1962. De huidige organist Cis van den Heuvel bespeelt het monumentale orgel al 47 jaar, haar eerste meerstemmige hoogmis speelde zij tijdens Kerstmis 1962.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzijde van het monumentale orgel in de Sint-Willibrorduskerk in Esch. Het bouwwerk wordt gedemonteerd en vervolgens gerestaureerd in de werkplaats van orgelbouwer Van Rossum in Wijk en Aalburg. (Foto: Albert Stolwijk).
2 juli

Print deze pagina

Terug