FILM MONGI FARHANI BELEEFT PREMIÈRE

‘Ogen, hart en gedachten lenen’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mongi Farhani (links) wordt gefilmd in het Boxtelse straatbeeld. De film ‘Geraakt’ gaat woensdag 8 juli in première in de Verkadefabriek te ’s-Hertogenbosch. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Geraakt. Dat is de titel van de eerste speelfilm die Boxtelaar Mongi Farhani woensdag 8 juli presenteert in de Verkadefabriek te ’s-Hertogenbosch. De film gaat over vooroordelen en is een protest tegen de groeiende verrechtsing van de Nederlandse samenleving waarin met name allochtonen zwaar onder vuur liggen.

,,Nee, ik noem geen namen in de film”, zegt Farhani op het moment dat hij met Mark Nieuwenhuis, een van de muzikanten van de Boxtels-Marokkaanse band Kasba, de laatste hand legt aan de montage en het geluid van Geraakt. ,,Maar het zal iedereen duidelijk zijn dat de scènes die langskomen gedachten zullen oproepen die passen binnen de denkbeelden die een politicus als Geert Wilders voorstaat.”

In de uitnodiging aan vrienden en bekenden vertelt Farhani dat hij de bezoekers van zijn film zijn ogen, hart en gedachten wil lenen zodat ze vanuit zijn perspectief naar de wereld kunnen kijken. ,,Het zal voor mensen die de film zien snel duidelijk zijn dat ik een boodschap wil meegeven. Maar het is niet alleen een aanklacht tegen verruwing op straat of tegen vooroordelen. Het is ook een aanklacht tegen de politiek en de media die veel zaken erg zwart-wit belichten.”

52 MINUTEN
Farhani liep al langer rond met ideeën voor een speelfilm. Een jaar geleden begon hij met het scenario voor Geraakt. ,,In januari ben ik gaan filmen en eigenlijk ben ik nog steeds niet helemaal klaar met de afwerking”, grinnikt de Boxtelaar. Daarom moet hij nog een paar dagen hard doorwerken om ook de details van de film helemaal gereed te hebben. ,,Het project is een beetje uit de hand gelopen”, bekent Farhani. ,,De film zou eigenlijk maar twaalf minuten duren. Het zijn er 52 geworden.”

Hij maakte zijn filmscript op basis van een gedicht dat hij jaren geleden al eens maakte over vooroordelen. ,,Ik wil met de film duidelijk maken wat het met een mens doet als je wordt beledigd. Het script was vorig jaar al klaar, maar ik kwam er niet aan toe om het te verfilmen. Totdat twee stagiaires aan het werk gingen bij de lokale omroep waarvoor ik ook werk. Zij hebben talent en door hen ben ik weer enthousiast geworden om de film nu ook daadwerkelijk op te nemen." Beide studenten waren afkomstig van de opleiding audiovisueel van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch.

OOK IN BOXTEL?
De opnames voor Geraakt zijn allemaal in Boxtel gemaakt. ,,We waren erg welkom in de Prinses Amaliaschool, waar directeur Stefan van de Vries meteen vertrouwen had in dit project. Dat was elders wel anders", vertelde Farhani eerder in deze krant. Diverse Boxtelse vrijwilligers hebben meegewerkt aan de opnames, onder meer de toneelspelers Erik van Schaaijk en Jan van Gemert en taekwondoka Ad Dekker. Ook Farhani’s zoontje Haroun (9) speelt een rol.

Waar Geraakt vertoond gaat worden was deze week nog niet bekend. ,,Ik vind het sowieso een grote eer dat ik de première in de Verkadefabriek kan laten plaatsvinden”, zegt Farhani. ,,Daarna hoop ik dat mensen het oppikken en de film graag willen laten zien. Vooral vanuit Boxtel hoop ik op veel respons.” De filmmaker heeft onder meer burgemeester Frank van Beers en wethouder Anton van Aert uitgenodigd. ,,En verder ga ik natuurlijk zelf de boer op. Het zou leuk zijn als mijn film ook op een festival vertoond zou kunnen worden.”
2 juli

Print deze pagina

Terug