MARIANNE VAN BEERS BESCHERMVROUW VAN FESTIVAL

Bazaar Selissenwal groter dan ooit

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Rocco Ancarola (rechts) van de Stichting Bazaar Selissenwal geeft in park Molenwijk uitleg aan de beschermvrouw van het festival, Marianne van Beers, en communicatiecoördinator Hans Pel over de vele activiteiten die zondag 12 juli gehouden worden.

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Wie een blik werpt op het programma van de achtste editie van de Bazaar Selissenwal weet bij voorbaat dat het op zondag 12 juli in park Molenwijk niet anders dan een kleurrijk, spectaculair en bruisend evenement gaat worden. De bazaar is groter dan ooit - het festivalterrein is uitgebreid met onder meer een veld voor kinderen en jongeren - en bestaat uit uiteenlopende activiteiten en optredens voor jong en oud. Het thema is dit jaar ’Samenleven, samen doen’.

De bazaar kent dit jaar nog een leuk nieuwtje. Marianne van Beers, echtgenote van burgemeester Frank van Beers, is door de organisatie gevraagd om als beschermvrouw van het festival op te treden. Van Beers: ,,Ik ben rond de kerst al gepolst voor die rol, waardoor ik tijd had om er over na te denken. Ongeveer acht weken geleden heeft de organisatie mij officieel benaderd en heb ik aangegeven dat ik het heel graag wil doen. Ik heb vorig jaar echt genoten van de bazaar en kan me ook vinden in het doel van het evenement om verschillende culturen bij elkaar te brengen en van elkaar te leren.”

De burgemeestersvrouw toog vrijdagmiddag samen met de communicatiecoördinator Hans Pel en voorzitter Rocco Ancarola van de Stichting Bazaar Selissenwal naar park Molenwijk om het festivalterrein te verkennen. ,,Het weer is vandaag prachtig, hiervoor zouden we op 12 juli ook tekenen”, aldus Ancarola.

Het drietal gaf vrijdag 26 juni aan dat de opzet van de bazaar, die de laatste jaren goed is voor ruim vierduizend bezoekers, dit jaar breder is. Pel: ,,De bazaar is allang niet meer een wijkfestival, maar is uitgegroeid tot een festival voor de hele regio. Voorheen werd er door de bezoekers vooral gekeken naar alle activiteiten, maar nu kunnen ze niet alleen kijken maar ook meedoen, wat vooral geldt voor de jeugd en de jongeren.”

Het evenement staat volgens Pel nog steeds in het teken van andere culturen, maar er komen veel extra activiteiten bij. Zo wordt zowel voor de kinderen als de jongeren een eigen veld ingericht met veel aandacht voor sport en spel, waaronder een pannaveldje, een markt voor kinderen en muziek. Pel: ,,Verder zijn er veel workshops, onder meer op het gebied van dans, zang en mode. Bezoekers kunnen meewerken aan een kunstwerk van kralen, een activiteit die begeleid wordt door kunstenares Ien van Gemert.”

BRABANTSE CULTUUR
Pel benadrukt dat er tijdens het festival ook aandacht geschonken wordt aan de Brabantse cultuur met een optreden van de volkdansgroep Brabants Bont uit Den Dungen. ’In de Tuin van Karel’, een nieuwe festivallocatie vlakbij paviljoen Molenwijk, zal verhalenverteller Jonker Voordenvuyst kinderen van groep 1 tot en met 8 vermaken met zijn vertellingen, terwijl hier ook zangworkshops gehouden worden.

Ancarola: ,,Bezoekers kunnen ook meedoen aan de workshops graffiti en buikdansen die gegeven wordt door Esmeralda. Zij geeft daarnaast ook een optreden op de dansvloer waar verschillende groepen hun kunsten gaan vertonen, van oriëntaalse dans en een circusgroep tot volksdansen en een demo streetdance.”

De bezoekers hoeven zich niet te vervelen, want zij kunnen voor de vele optredens afwisselend van de dansvloer naar het hoofdpodium lopen. Het hoofdpodium staat dit jaar op een andere plek dan voorheen, niet meer zo centraal maar iets verderop bij het voetbalveldje. Ancarola: ,,Daarnaast zijn er kramen waar verschillende organisaties, waaronder de brede scholen in Boxtel, zich presenteren.”

KASBA
De bazaar staat ook dit jaar naast alle overige activiteiten en workshops bol van de muziek, waaronder van de Boxtelse bands Engo en Kasba die met hun Marokkaans/westerse muziek en zang veel indruk gemaakt hebben in Nederland en in 2002 al eens optrad bij het huwelijksfeest van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Verder zorgt een Antilliaanse/Arubaanse brassband voor swingende ritmes, brengt de formatie Bad Brya een mengeling van stijlen als rap en hip hop.

,,Leuk is ook dat er een heuse catwalk komt op het festivalterrein waar een modeshow plaatsvindt van de student Jamal Hajji die zijn collectie zal presenteren. Daarnaast zijn er doorlopende workshops koken, waaronder voor het vervaardigen van Turkse pannenkoeken en Marokkaanse gevulde pannenkoeken, maar ook workshops borduren, schilderen en hennatatoeage”, aldus Ancarola.

,,We zijn heel tevreden over de afwisseling en de diversiteit van het progamma, maar toch hadden we graag over een groter budget kunnen beschikken, dan hadden we nóg meer workshops kunnen houden.”

NIEUWE HUISSTIJL
Het bestuur van de Stichting Bazaar Selissenwal bestaat uit vier personen, die daarnaast bijgestaan worden door zestig vrijwilligers en verschillende coördinatoren. Het evenement heeft dit jaar een nieuwe huisstijl die ontworpen is door Nicole Broekhof, studente van de Boxtelse vakinstelling SintLucas. Ze ontwierp een logo, website en ander promotiemateriaal voor de organisatie van de bazaar. Beschermvrouw Van Beers omschrijft het promotiemateriaal als een uitstekende service.

,,Voor de bezoekers is het heel prettig om een folder met daarin een plattegrond en het programma te ontvangen bij aankomst, want dan weten ze precies wat er allemaal te doen is en waar de activiteiten plaatsvinden. Het is de eerste keer dat het gebeurt, een prima zaak.” Voor Van Beers is het ook de eerste keer dat zij beschermvrouw is van een evenement. ,,Mijn taak is om de bazaar met veel enthousiasme uit te dragen, een hele eer dat ze mij daarvoor gevraagd hebben, net als het feit dat ik als beschermvrouw de opening van het festival mag verrichten op het hoofdpodium.”

De Bazaar Selissenwal duurt zondag 12 juli van 11.00 tot 18.30 uur. De toegang is gratis.
2 juli

Print deze pagina

Terug