50 JAAR BOXTEL-WITTLICH START MET ALTSTADTFEST

‘Feiern mit großen Freunden’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jas en Hanne passeren een grillkraam waar niet alleen worsten maar ook XXL Holländische Pommes te koop zijn. (Foto's: Marc Cleutjens).

De viering van de gouden vriendschapsband van Boxtel en Wittlich is afgelopen weekeinde van start gegaan tijdens het Altstadtfest in Wittlich. Ruim honderd inwoners van Boxtel waren aanwezig bij de officiële viering op de Marktplatz. Hoewel de publieke belangstelling voor de festiviteiten tegenviel, was sprake van een geslaagde start van het dubbelfeest dat op 4 en 5 juli een vervolg krijgt in Boxtel.

Om de wederzijdse vriendschapsbanden opnieuw te bevestigen, zetten burgemeester Frank van Beers en loco-burgemeester Albert Klein van Wittlich hun handtekening op een sierlijk geschreven oorkonde met daarop de gemeentewapens. Ook burgemeester Laurent Beteille van Brunoy, waarmee Wittlich dit jaar dertig jaar jumelage viert, ondertekende een dergelijk oorkonde.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een officieel moment. De burgemeesters van de jubilerende jumelagegemeenten poseren met de twee Boxtelse reuzen.

Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Peter Morrall van het Engelse Wellingborough en plaatsvervangend burgemeester Raimund Kramer van Zossen, een stad in het vroegere Oost-Duitsland nabij Berlijn. Beide steden behoren ook al geruime tijd tot de Wittlicher stedenband en waren ook met een delegatie naar Wittlich afgereisd.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jas en Hanne maken hun opwachting in de straten van Wittlich. Ze torenen hoog uit boven de mensenmassa.

REUZEN
Het hoogtepunt van de viering op de Marktplatz was de opkomst van de reuzen Jas de Keistamper en Hanne mi de moor (‘Hanne mit dem Wasserkessel’), die onder muzikale begeleiding van de Jasband en dansgroep De Keigoeikes met daverend applaus werden ingehaald. Voor het eerst sinds 1987 weerklonk het ‘Jas waor bende’ weer in Wittlich en riep burgemeester Van Beers de twee giganten te voorschijn.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ‘Jas waor bende?’ Muzikaal ondersteund door de Jasband en de Keigoeikes betreden Jas en Hanne het Marktplatz van Wittlich.

Dagblad Trierischer Volksfreund sprak al over ‘Feiern mit grossen Freunden’, een knipoog naar de twee reuzen uit Boxtel. Bijzonder was het muzikale optreden van de Boxtelse groep bij het sierstuupke dat meer dan twintig jaar geleden door stratenmaker Wout van Weert in de Wittlicher binnenstad werd geplaveid. Hier dansten beide reuzen uitbundig en kon er zelfs een kusje af...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met de ondertekening van een ‘Dankurkunde’ wordt de vriendschap tussen Boxtel, Wittlich en Brunoy bevestigd. Van links naar rechts loco-burgemeester Albert Klein, burgemeester Frank van Beers en burgemeester Laurent Beteille.
25 juni

Print deze pagina

Terug