ACTIE FNV BIJ VESTIGING BOXTEL

Werknemers Vion dreigen met acties

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kaderleden van FNV Bondgenoten, met op de voorgrond Harry Blummel (links) uit Boxtel en bestuurder John Klijn, hielden dinsdag 23 juni bij de vestiging van Vion op bedrijventerrein Ladonk een actie tegen het eindbod voor de vlees-cao. Hier poseren de vakbondsleden bij een spandoek met daarop de tekst ’COV! (de Centrale Organisatie voor de Vleessector die de belangen van werkgevers behartigt – red.) neem de vlees-cao serieus!’ (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Kaderleden van FNV Bondgenoten uit het hele land hebben dinsdag 23 juni actie gevoerd bij de vestiging van vleesverwerker Vion op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Onder het motto ’Nu een goede cao voor de vleessector, anders stakingsacties aanstaande vrijdag’ hielden de actievoerders een ludiek protest, waarbij ze aan de directie van Vion onder meer een pamflet en een spaarvarken overhandigden met de tekst ’Van dit eindbod worden wij niet vet. Wij willen nu een goede cao’. Vion-woordvoerder Marc van der Lee vindt het ’teleurstellend’ als de acties morgen en zaterdag tot een staking gaan leiden.

,,Nu houden we nog een ludiek protest, maar als de werkgevers niet tegemoet komen aan onze wensen, gaan we in ieder geval vrijdag en zaterdag staken, zonnodig ook maandag en de daaropvolgende dagen. Als ze oorlog willen, kunnen ze oorlog krijgen.” Werknemer van Vion en FNV-kaderlid Harry Blummel uit Boxtel maakte dinsdagmiddag van zijn hart geen moordkuil. ,,Donderdag om 24.00 uur loopt het ultimatum af. Is er dan niks veranderd dan gaan we vanaf vier uur ’s morgens in staking.”

FRIETKRAAM
Terwijl voor de speciale gelegenheid een frietkraam was ingehuurd, waar de in oranje FNV-shirts gestoken leden en Vion-werknemers konden genieten van onder meer friet en frisdrank, lieten Blummel en zijn collega’s duidelijk doorschemeren dat men het helemaal gehad heeft met de opstelling van de werkgevers. ,,We zijn nu al drie maanden aan het onderhandelen met de COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector die de belangen behartigt van de werkgevers in de vleessector, maar zonder resultaat”, gaf FNV Bondgenoten-bestuurder en onderhandelaar John Klijn namens de vleessector dinsdag aan.

,,De maat is nu vol. We hebben heel lang geprobeerd via overleg tot afspraken te komen, maar als de werkgevers dat echt niet willen, is staken onze laatste mogelijkheid; niet alleen hier in Boxtel, een van de grootste werkgevers in de vleessector, maar ook bij de Vion-vestigingen elders in het land, waaronder Tilburg, Scherpenzeel, Apeldoorn en Beuningen. Werknemers uit het hele land zijn vandaag hier om actie te voeren.”

ACTIEBEREIDHEID
De actiebereidheid is volgens Blummel groot. ,,Ik denk dat tachtig procent van de werknemers wil gaan staken. We hadden het ook graag anders gezien, maar het magere eindbod van de werkgever dwingt ons tot deze acties.”

Met een pamflet met daarop de tekst ’Laatste kans voor de werkgevers in het vlees’ maakten de kaderleden van de FNV dinsdag duidelijk welke eisen zij hebben voor een betere cao: tweeënhalf procent loonsverhoging, een betere reiskostenregeling, betere afspraken over uitzendkrachten en voorkomen dat de cao in de toekomst verder wordt uitgehold.

’Gaan wij de werkgevers alles laten bepalen of moeten de werknemers ook iets te zeggen hebben? Het woord is aan de werknemers! Werkgevers houden hun poot stijf, ze willen slechts één procent loonsverhoging geven en voor de rest nagenoeg niets afspreken. De leden van de bonden hebben dit massaal verworpen en de werkgevers reageren niet op de ultimatums. Dan moet het maar gebeuren, wij roepen u op vrijdag in staking te gaan. Leden van de bond krijgen een stakingsuitkering. Géén lid? Word lid en wel nu!’ luidde de tekst op het pamflet aan het adres van de Vion-werknemers.

FNV-bestuurder Klijn gaf dinsdag aan dat hij de kans op een opening in de onderhandelingen klein acht. ,,Ik hoop natuurlijk dat de werkgevers tot inkeer komen en vóór de staking met een goed bod komen, maar ik zie het op dit moment somber in.”

FATSOENLIJK BOD
Vion-woordvoerder Van der Lee liet deze week in een reactie weten dat hij hoopt dat de betrokken partijen er uit komen voor vanavond 24.00 uur zodat stakingen achterwege blijven. ,,Als men inderdaad gaat staken, moet dat vooraf bekendgemaakt worden zodat wij onze maatregelen kunnen nemen en onze productie aanpassen. Maar laten we hopen dat het zover niet komt, want niemand is gebaat bij stakingen. Het is niet in het belang van ons, niet van de werknemers en ook niet van onze klanten, waaronder supermarkten. Maar mocht er daadwerkelijk gestaakt gaan worden, dan kunnen de klanten er vanuit gaan dat zij toch gewoon hun vlees ontvangen.”

Van der Lee geeft aan dat Vion begrip heeft voor de acties van FNV Bondgenoten. ,,Dat gebeurt wel vaker en wij hebben de leden dan ook niets in de weg gelegd tijdens de ludieke protestactie van dinsdag. We snappen waarom men bij Vion in Boxtel actie voert want hoewel de bonden onderhandelen met de COV, zijn wij als lid en de grootste werkgever in de cao natuurlijk het aangewezen bedrijf om actie te voeren. Maar wij vinden dat we gezien de huidige omstandigheden, de wereldwijde economische crisis waardoor de bomen niet in de hemel groeien, een goed en fatsoenlijk bod hebben neergelegd waarbij de koopkracht verbeterd. De werknemers hebben natuurlijk het recht om te staken, maar we hopen dat het gezond verstand zegeviert en dat we voor het einde van het ultimatum toch nog tot overeenstemming komen. Het zou teleurstellend zijn als het tot stakingen komt.”
25 juni

Print deze pagina

Terug