HEROPENING VAN VOETVEER IN DOMMELDAL

Sint-Janspontje vaart weer

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp (voorgrond) neemt het vernieuwde Sint-Janspontje samen met omwonenden in gebruik. (Foto: Peter de Koning).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Wethouder Wim van Erp van Boxtel heeft woensdag 24 juni het Sint-Janspontje in het Dommeldal hoogstpersoonlijk weer in de vaart genomen. De heropening van het voetveer tussen de Hoevedreef en het Dommelsteegje werd onder anderen bijgewoond door medewerkers van de gemeente, enkele buurtgenoten en een vertegenwoordiger van het bedrijf Allflex uit Halsteren.

Een bord bij het vernieuwde pontje maakt duidelijk dat de voorziening alleen is bedoeld voor voetgangers. ’Maximaal vijf personen. Gebruik voor eigen risico’, valt er lezen. De risico’s zijn na de ingrijpende aanpassing van de constructie van de twee aanlegsteigers te overzien. Die ingreep was nodig na een incident waarbij twee kanoërs vorig jaar kort na de ingebruikname verstrikt raakten in de kabels waaraan het veer is bevestigd.

Nu zijn door het bedrijf Allflex twee drijvende aanlegsteigers gemaakt die meebewegen met de waterstand van de Dommel. ,,De afstand tussen de kabels en het waterpeil blijft daardoor gehandhaafd”, liet Iroy Rombouts van Allflex gisteren weten tijdens de heropening. ,,Van de oude voorziening is eigenlijk alleen het pontje overgebleven. Voor de rest is alles nieuw. Het gaat om een onderhoudsvriendelijke constructie die duurzaam is en bovendien veilig en gebruiksvriendelijk. De gemeente heeft er weinig omkijken naar, wij komen één keer per jaar langs om alles te controleren.”

VEILIG
Wethouder Van Erp was zichtbaar tevreden dat het voetveer na alle testvaarten gisteren weer werd opengesteld. ,,We staan hier voor de tweede keer. Vorig jaar stonden we hier met champagne te proosten, maar nu hebben we niks, zelfs geen koffie”, grapte de wethouder.

,,Wij vonden de eerdere constructie niet veilig genoeg. Daarom zijn we met andere partijen gaan nadenken over een oplossing om de veerpont weer veilig in de vaart te nemen, waarbij de gemeente ook advies kreeg van leerlingen van het Technasium dat is verbonden aan het Jacob-Roelandslyceum. Daarin zijn we geslaagd met hulp van het bedrijf Allflex die ook elders in deze regio projecten heeft gerealiseerd voor onder meer Waterschap De Dommel.”

Van Erp was in zijn nopjes met het resultaat. ,,Met deze constructie kunnen wandelaars zich weer veilig verplaatsen van Kasteren naar Liempde. Het pontje is een schitterende voorziening in Het Groene Woud dat deel uitmaakt van de wandelroute ’Ommetje De Maai’. Ik hoop dat het pontje na deze heropening veel gebruikt wordt.”
25 juni

Print deze pagina

Terug