38E EDITIE AVONDVIERDAAGSE TREKT 2.252 LOPERS

’Tien kilometer wandelen, een eitje!’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Welgeteld 2.252 wandelaars namen dinsdag 16 juni deel aan de eerste wandeling van de Boxtelse avondvierdaagse. De tocht ging via de Van Salmstraat naar Kleinder Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Wandelsportvereniging De Keistampers is zeer tevreden. Welgeteld 2.252 Boxtelaren schreven zich dinsdag 16 juni in voor de avondwandelvierdaagse. In 2008 bleef de teller nog steken op 2.003 lopers. Voor het eerst sinds jaren nemen alle Boxtelse basisscholen deel aan de wandeltocht. Ook rolstoelers van woonzorgcentrum Emmaus en Molenweide schreven zich in.

Hoewel dinsdagochtend de regen nog met bakken uit lucht viel, is het om zes uur ’s avonds droog. Gelukkig maar, want op dat tijdstip start de 38e editie van de avondvierdaagse in Boxtel. Bij het Jacob Roelandslyceum aan de Grote Beemd is het een bonte verzameling van gekleurde T-shirts, petjes, rugzakken en vlaggen.

Dit jaar nemen alle Boxtelse basisscholen deel aan de vierdaagse. En meedoen met de hele school is vooral heel gezellig, vinden Pepijn Hazenberg (12), Nout van Besouw (12) en Sander Mathijssen (13) van basisschool De Hobbendonken. ,,Het lijkt wel alsof er elk jaar minder leerlingen van onze school meedoen”, zegt Nout. Sander vult aan: ,,Ze zitten misschien liever voor de televisie of zo.” Het drietal loopt elk jaar tien kilometer. ,,Dat is helemaal niet veel”, vindt Pepijn. ,,Sportmannen zoals wij kunnen dat wel. We zitten alle drie op voetbal dus tien kilometer is een eitje.”

ACCEPTATIE
De familie Van Boxtel loopt normaal gesproken tien kilometer maar beperkt zich dit jaar tot vijf omdat vader last heeft van zijn knie. ,,Het is wel gezellig met de hele familie”, vindt Stijn (11). Net als zijn zusje Eline (7) loopt hij al van kleins af aan mee met de avondvierdaagse. Omdat oma Ellen lid is van De Keistampers deed Eline al mee toen ze nog in de buggy zat. ,,Wandelen doen we veel en graag”, zegt Stijn. ,,We nemen nooit veel lekkere dingen mee, eigenlijk alleen kauwgom. Dat werkt best goed.”

De route loopt op de eerste wandeldag richting Kleinder Liempde. De wandelaars moeten hiervoor een stuk langs de Eindhovenseweg lopen. ,,Gelukkig is alles goed gegaan, maar soms was het wel link”, vindt secretaris Frans van Gulik van De Keistampers. ,,De automobilisten bleven hard rijden, erg gevaarlijk.”

Ook dit jaar neemt een aantal bewoners uit Emmaus, Simeonshof en Molenweide met begeleiders deel aan avondvierdaagse. De routes van vijf kilometer zijn zo uitgezet dat ook mindervaliden deze kunnen afleggen. Volgens Marjo Tillie, begeleider op Molenweide, vinden de bewoners de avondvierdaagse een hele belevenis. ,,Vanuit Molenweide doen 24 bewoners mee”, zegt Tillie. ,,Zij worden begeleid door vrijwilligers van het woonzorgcentrum en van de Rabobank. Ook een aantal leerlingen van het Jacob Roelandslyceum lopen met ons mee, zij doen op deze manier hun maatschappelijke stage.”

De bewoners voelen zich door de avondvierdaagse meer betrokken bij de samenleving. ,,Sommigen komen niet verder dan de kloostertuin dus voor hen is dit echt een uitje. Voor een aantal is het een overwinning om in een rolstoel te zitten, maar deelname aan de avondvierdaagse maakt die stap kleiner. Ze zien dat ze niet de enigen zijn en dat geeft een stukje acceptatie”, meent Tillie. ,,Daarnaast vinden ze het geweldig dat iedereen hen helpt. Na de eerste wandeldag zeiden een paar bewoners dat ze het leuk vonden dat ook jongeren met hen meeliepen en dat iedereen zo lief was.”

INTOCHT
Vrijdagavond vertrekt de 5 kilometer om 18.00 uur en de 10 kilometer om 17.30 uur vanaf het Jacob Roelandslyceum. Als het weer goed is, worden de wandelaars vanaf de Van der Voortweg begeleid naar de Grote Beemd door de drie Boxtelse harmonieën. ,,Dat is altijd heel feestelijk”, zegt Van Gulik.

De laatste avond wordt de wisselbeker uitgereikt door wethouder Ger Wouters. Vorig jaar won basisschool De Beemden deze beker. Daarnaast zijn er voor scholen speciale herinneringen die donderdagavond bij het startbureau kunnen worden opgehaald. Andere deelnemers krijgen vrijdagavond een herinnering, mits ze alle avonden mee hebben gelopen.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Volgens secretaris Frans van Gulik van De Keistampers was het wandelen langs de Eindhovenseweg best gevaarlijk omdat sommige automobilisten geen vaart minderden en met hoge snelheid langs de groep wandelaars reden. (Foto: Albert Stolwijk).
18 juni

Print deze pagina

Terug