MAMMOETKLUS ONDER GROTE TIJDSDRUK

Rabo-datacenter schiet als
paddenstoel uit de grond

DOOR HENK VAN WEERT

Menigeen die over de Keulsebaan rijdt verbaast zich over de snelheid waarmee op het nieuwe bedrijventerrein Vorst het toekomstige datacenter van Rabobank Nederland uit de grond wordt gestampt. Als over twee weken week de laatste betonwagen van het bouwterrein rijdt, zijn er ruim 1.800 van dergelijke voertuigen de poort gepasseerd. In totaal hebben ze 22.000 kuub beton gestort. ,,Er waren dagen dat er honderd betonauto’s op één dag kwamen.”

BAM Utiliteitsbouw in Eindhoven staat voor een enorme klus. Op 31 december van dit jaar moet het Boxtelse datacenter bouwkundig en qua technische installatie worden opgeleverd. Dat is precies veertien maanden nadat werd gestart met het boren van de eerste van duizend 28 meter lange palen waarop de fundering rust. ,,We werken hier van zeven uur ’s ochtends tot zeven ’s avonds continu door. Alleen op vrijdagmiddag leggen de 260 bouwvakkers die momenteel aan het werk zijn wat eerder hun gereedschap neer”, vertelt projectleider Peter Soethout van BAM Utiliteitsbouw.

Samen met Jan de Graaf, die namens Rabobank Nederland als bouwdirecteur de realisering van het Boxtelse datacenter begeleidt, leidde Soethout eind vorige week Brabants Centrum rond over de bouwplaats. Een exclusief moment, want mede uit veiligheidsoverwegingen is dat een van de weinige keren dat buitenstaanders er een kijkje konden nemen. Het bouwterrein is dan ook niet zomaar toegankelijk. ,,Iedereen die hier op de bouwplaats komt, staat geregistreerd en kan alleen via een draaipoortje en een elektronische sleutel binnen”, weet De Graaf.

Dat aan de Bloemmolen, een van de nieuwe straten op bedrijventerrein Vorst, op volle toeren wordt gewerkt, mag blijken uit de continue aanvoer van beton. ,,Zoveel, dat één betoncentrale dat niet allemaal kan leveren. We krijgen aanvoer van drie leveranciers. De betonwagens rijden af en aan, op sommige dagen passeerde er elke zes minuten een de poort”, vertelt Soethout.

En dus zagen passanten het karkas van zowel het enorme computercentrum als het ovaal ogende kantoorgebouw ervoor als paddenstoelen uit de grond schieten. ,,Ja, iedereen verbaast zich over de snelheid waarmee hier wordt gewerkt. Omdat we zo vlug moeten werken, vereist dat een goede communicatie. Afspraken dienen nauwgezet te worden nagekomen en elke veertien dagen houden we een bouwvergadering. Zelf ben ik elke dag op de bouwplaats”, aldus de projectleider van BAM.

PIEPSCHUIM
Naast het betonnen skelet van het enorme datacenter valt ook de wand met piepschuim op die de voorbije weken langs de Keulsebaan is opgetrokken. Het blijkt overigens geen ‘wand’, maar een compleet ‘veld’ met EPS (geëxpandeerd polystyreen) als je vanaf de bovenste verdieping van het kantoorgebouw over de bouwplaats kijkt. Je vraagt je af waar die enorme witten blokken kunststof voor dienen. Toch niet om daarmee de computerapparatuur straks in te pakken? Welnee, zover is de bouw nog lang niet. Pas na de jaarwisseling wordt immers gestart met de inrichting van de technische installatie van het datacenter, die in het tweede kwartaal van 2010 moet zijn afgerond.

Bouwdirecteur De Graaf van Rabobank Nederland lacht: ,,We krijgen er veel vragen over. Maar het antwoord is simpel. Over twee weken wordt het piepschuim verwerkt en in een mum van tijd is de ‘witte muur’ verdwenen. Het wordt gebruikt in de helling aan de achterkant van het datacentrum. Met een glooiend talud sluit ons gebouw aan op de natuurlijke omgeving van Lennisheuvel. Als dat talud uit louter zand zou bestaan zou de druk op de achterwand veel te groot worden. Daarom wordt het piepschuim in de vorm van omgekeerde wig in de helling verwerkt. In totaal gaat het daarbij om 10.500 kubieke meter. En onder het vegetatiedak op het datacenter wordt nog eens 6.500 kuub verwerkt.” De Duitse producent kan echter in zo’n korte tijd niet zoveel piepschuim leveren en daarom was het de laatste weken nodig om een buffervoorraad aan te leggen.

,,Gelukkig hebben we daarvoor hier de ruimte. Want Rabobank heeft niet alleen grond kunnen kopen om dit datacenter te bouwen. In principe is het slechts de helft van het oppervlak dat nu bebouwd wordt. In de toekomst kan hier nog zo’n tweede datacenter gebouwd worden. En dat biedt ons nu de ruimte om de omvangrijke voorraad piepschuim op te slaan. Bovendien benutten we dat terrein momenteel als parkeerlocatie voor de bouwvakkers”, meldt De Graaf.

Terwijl aan de achterkant van het datacenter de laatste betonnen wanden van de vier energiegebouwen worden gestort, is men aan de voorkant al driftig bezig de gevelbekleding van het vier verdiepingen tellende kantoorpand aan te brengen. ,,Het wordt een zogeheten HV 60-systeem vliesgevel”, vertelt bouwdirecteur De Graaf. ,,De buitenkant wordt bekleed met glas en aluminium. De binnenzijde van dit systeem is uitgevoerd in blank hout dat zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling.” BAM-projectleider Soethout vult aan dat gebruik wordt gemaakt van twee soorten glas: ,,Zowel helder glas als ruiten waarin een wit weefsel is verwerkt. Afhankelijk van de plek in de gevel wordt voor de ene of de andere glassoort gekozen. Dat geeft straks in het interieur een heel bijzonder effect.”

Glas wordt ook gebruikt om het atrium van het kantoorgebouw met 4.450 vierkante meter vloeroppervlak te overkappen. Er is straks ruimte om een kleine driehonderd fulltimers te laten werken. Voordat de bouwvakvakantie begint moet het kantoor glas- en waterdicht zijn.

RESTWARMTE
Het achterliggende datacenter ligt ingeklemd tussen vier energiegebouwen. In elk energiegebouw is een koeltoren verwerkt om de computerruimtes te garanderen van een constante temperatuur van 20 tot 21 graden Celsius. Om de gigantische hoeveelheid computers voor het digitale betalingsverkeer draaiend te kunnen houden is een enorme hoeveelheid energie nodig. Om precies te zijn 18 megawatt. Die moet snel beschikbaar zijn. De restwarmte die de computers produceren moet ook even snel weer afgevoerd worden. Want ict-apparatuur is niet meer betrouwbaar bij een temperatuur boven de 30 tot 35 graden.

En dus wordt onder de één meter hoge vloeren van het datacenter niet alleen het leidingnet voor de elektriciteitsvoorziening aangelegd. Ook manshoge koelwaterpijpen krijgen er een plek. Het koelwater met een restwarmte van 20 tot 25 graden wil de Rabobank graag beschikbaar stellen aan bedrijven in de directe omgeving. Die zijn er echter op dit moment nog niet; het datacenter is het eerste gebouw op Vorst. Maar in de toekomst verwacht Rabobank dat haar restwarmte hergebruikt kan worden. Het wordt in elk geval gebruikt om het eigen kantoor bij het datacenter te verwarmen.

Voor de koeling maakt het datacenter straks zoveel mogelijk gebruik van de buitenlucht. Maar ook wordt het hemelwater opgevangen. ,,In de winter pompen we koud water zestig tot tachtig meter de grond in zodat we dat in de zomer weer kunnen oppompen voor extra koeling”, aldus De Graaf.

WINDENERGIE
Voor de stroomvoorziening in al haar gebouwen koopt Rabobank Nederland windenergie in. ,,Dat geldt straks ook voor dit datacenter”, weet bouwdirecteur De Graaf. ,,Maar je moet op zeker spelen. En daarom bouwen we hier – volgens de eisen van De Nederlandsche Bank – vier energiegebouwen waarin in totaal tweeëntwintig zogeheten no break-sets worden geplaatst. Met elektro- en dieselmotoren kunnen we op die manier in geval van nood ook voorzien in onze eigen elektriciteit.”

Op de twee verdiepingen met immense computerzalen (in totaal 6.500 vierkante meter) hoeft in principe geen licht te branden. Het zijn stand alone-computers die vanuit Rabo-datacenter in Best worden aangestuurd. Het Boxtelse gebouw, dat circa 150 miljoen euro zal gaan kosten, is immers het tweelingzusje van dat in Best en wordt gebouwd om te allen tijde de doorgang van het betalingsverkeer te garanderen. Nu staat het tweede datacenter van Rabobank Nederland nog in Zeist, maar de afstand tussen die twee complexen is te groot, zo wijzen berekeningen uit. In 2012 wordt het datacenter in Zeist ontmanteld en moet de Boxtelse vestiging in bedrijf zijn.
18 juni

Print deze pagina

Terug