REGENBUIEN KUNNEN POPGEFOKT! NIET STOPPEN

’Woodstock is deels verregend, maar daar praten ze nóg over’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van de Boxtelse band Fahrenheit Twins leefden zich zondag uit op het kleine podium op de Markt . (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Het festival met de ijzersterke naam Popgefokt! begon ooit als een cultureel-politiek evenement, maar enkele jaren later is die formule losgelaten en telt alleen nog de muziek. De vierde editie van het evenement op de Boxtelse Markt, dat zondag 14 juni om twee uur in de middag begon en duurde tot elf uur ’s avonds, kende een grote verscheidenheid aan artiesten: van zangduo’s tot rappers, hiphopacts en rockbands. De continue regenbuien zorgden aanvankelijk voor een troosteloze sfeer op de Markt, maar uiteindelijk kwam alles toch nog goed.

Rond de klok van half twee was zondagmiddag de opening van Popgefokt! gepland, maar daar kwam niet veel van terecht. ,,Het eerste half uur wilden we invullen met een dansact, maar dat gaat helaas niet door”, liet Teun Duijghuizen van de organisatie weten.

,,Het weer is inderdaad heel slecht, maar de weersverwachtingen geven aan dat het rond de klok van drie uur beter wordt en dat de zon zelfs zal gaan schijnen. In ieder geval ziet het er nu beter uit dan vanochtend. Toen hoosde het werkelijk en had ik er een hard hoofd in. En ach, ons festival duurt tot vanavond laat. Dus als het straks droog wordt, denk ik dat het toch gewoon een heel leuk festival wordt en er meer publiek zal komen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het festival Popgefokt! begon zondag 14 juni met regenbuien. Slechts enkele toeschouwers waren, staand onder een tent, getuige van het eerste optreden van de dag dat verzorgd werd door het duo 2Suitable uit Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

TROOSTELOOS
Duijghuizen hield er de moed in, maar wie kort voor aanvang van het festival een blik wierp op de Markt, kreeg spontaan medelijden met hem en al die andere medewerkers van de organisatie. Het festivalterrein in hartje Boxtel, met twee podia aan beide kanten en daartussen een tent van waaruit de mensen van de techniek opereerden, bood een trieste en lege aanblik.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Engo, met op de voorgrond zangeres Anja Kicken, speelde zondag 14 juni een thuiswedstrijd op de Boxtelse Markt. (Foto: Albert Stolwijk).

,,Je kunt alles nog zo goed geregeld hebben, maar je moet altijd maar afwachten of het weer meewerkt”, lieten de leden en vrijwilligers van de politieke partij SP weten, die bij het kleine podium ter hoogte van café ’t Hart van Boxtel post hadden gevat. ,,Wij sponsoren het festival en delen tomatensoep uit aan de mensen. Onze folders hebben we vanwege de regen maar even achterwege gelaten”, liet raadslid Nick Geerlings weten. ,,Gelukkig belooft het straks beter weer te worden. Laten we het hopen, vorig jaar was het prachtig zomer weer en zaten de terrassen vol. Als het zo blijft, spelen de bands straks alleen voor zichzelf.”

Wethouder Anton van Aert, die zich even mengde onder de leden van de SP, was positief gestemd. ,,Toen ik vanochtend wakker werd, dacht ik aan twee dingen: mijn tenniswedstrijd van die ochtend zou wel niet doorgaan en daarnaast vond ik de slechte weersomstandigheden heel vervelend voor de mensen van Popgefokt! Maar rond drie uur gaat het opklaren. Dan zul je zien dat veel Boxtelaren die nu nog thuis zitten toch besluiten om deze kant op te komen en wordt het hier toch nog druk en gezellig. Bovendien: het beroemde festival Woodstock is ook deels verregend, maar daar praten ze nu nog over. Ik weet zeker, deze editie van Popgefokt! zal uitgroeien tot een hoogtepunt.”

Ondanks de mooie woorden van de wethouder, zag SP’er Geerlings het even later niet meer zitten, waarop hij zijn blik richting de hemel richtte voor een korte smeekbede aan het adres van de weergoden. ,,Hou eens op daarboven, het is genoeg geweest!”, schalde de stem van Geerlings over de lege Markt.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zangeres Anja Kicken van de Boxtelse band Engo in actie. (Foto: Albert Stolwijk).

POSITIVO
De organisatie had geen betere spreekstalmeester in huis kunnen halen dan de immer enthousiaste en vrolijke ’positivo’ Joris Cijffers, lid van de Boxtelse band One Two Trio. Gekleed in een maagdelijk en smetteloos wit pak sprak hij rond de klok van twee uur de paar plukjes onder papaplu’s of tenten schuilende toeschouwers toe alsof hij voor een uitzinnige menigte op Pinkpop stond. ,,Goedemiddag Boxtel. Hebben jullie er zin in!”, riep hij luid in de microfoon. ,,Ik heb altijd geleerd om positief te denken, maar ik heb ook goed nieuws voor jullie: om drie gaat de zon schijnen!”

Cijffers kweet zich uitstekend van zijn taak om de bezoekers warm te maken én houden voor de verschillende acts die optraden op de beide podia. Waar de artiesten voorheen voornamelijk uit de regio Boxtel kwamen, stonden nu veel bands uit de regio Breda en Amsterdam op het podium. De openingsact 2Suitable uit Boxtel, bestaande uit zangeres Joia Rath en gitarist en zanger Robin van der Heijden, had de ondankbare taak om het spits af te bijten voor een klein publiek, maar zette een overtuigende set neer met enkele bekende covers van Nederlandse toppers als Anouk en Guus Meeuwis.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens het optreden van de rapper Jiggy Djé nam het publiek uit puur enthousiasme bezit van het podium. (Foto: Albert Stolwijk).

Ook de rappers van aBREcaDAbra lieten zich niet kisten door het slechte weer en voerden even later op het grote podium op de kletsnatte Markt een perfecte show op. Na hun performance trok de hemel steeds meer open, groeide de publieke belangstelling gestaag en oogde de Markt een stuk aantrekkelijker als decor voor het festival dat tot ’s avonds laat doorging met onder meer twee nationale acts: rapper Jiggy Djé en de band Hit me TV.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze kleurrijk uitgedoste bezoekers vermaakten zich prima tijdens het festival Popgefokt! (Foto: Albert Stolwijk).
18 juni

Print deze pagina

Terug