WETENSCHAPPERS SMULLEN VAN DUURZAME WOONWIJK

In Goede Aarde leeft zelfs in Japan

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Professor Takashi Akimoto verrast wethouder Ger van den Oetelaar en projectleider Vincent Snels met chopsticks. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Een groep van circa twintig Japanse wetenschappers heeft gistermiddag een uitgebreid werkbezoek gebracht aan de Boxtelse duurzame woonwijk In Goede Aarde. Onder leiding van professor Takashi Akimoto maakten de architecten, bouwkundigen en managers van energiebedrijven kennis met alle aspecten van duurzaam bouwen in Boxtel. Wethouder Ger van den Oetelaar en projectleider Vincent Snels traden op als gids en merkten dat de Japanse delegatie ieder detail wilde leren kennen...

Van den Oetelaar en Snels hebben al vaker groepen rondgeleid door In Goede Aarde. Maar uit het Verre Oosten kwamen de bezoekers nog niet eerder. ,,Het geeft maar weer eens aan hoe bijzonder deze wijk is”, straalt de wethouder als hij de groep wetenschappers begroet op het terrein van milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Na een duurzaam drankje op het terras van het eco-café en het uitwisselen van cadeautjes – een Boxtels rugzakje voor de Japanners en echte chopsticks voor de wethouder en zijn assistent – gaan de groep op pad.

,,We zijn naar Nederland gekomen omdat hier al veel bereikt is op het gebied van duurzaam en gezond bouwen”, vertelt professor Akimoto, die in zijn delegatie ook een arts heeft omdat die zich wil verdiepen in de gezondheidsvoordelen van moderne bouwmethoden. ,,We werken in Japan ook aan een soort checklist waarmee we kunnen meten in hoeverre huizen voldoen aan de uitgangspunten van duurzaam bouwen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tolk Maki Ryu (rechts) geeft uitleg in bij de zonnewoningen aan de Huygensstraat. (Foto: Albert Stolwijk).

Akimoto verwacht geďnspireerd te kunnen worden door het bezoek aan Boxtel, waarover hij al veel heeft gehoord van hoogleraar Cees Duijvestein. Duijvestein, verbonden aan de TU Delft en nauw betrokken bij de totstandkoming van In Goede Aarde, trakteerde de Japanners deze week al op een college over een nieuwe manier van bouwen. ,,Maar we wilden ook zien hoe dat er in de praktijk uitziet”, zegt de professor, die is verbonden aan het Shibaura Institute of Technology in Tokyo.

Maki Ryu fungeert als tolk voor de groep wetenschappers. De Japanse studeerde aan de TU Delft en is daar thans werkzaam als onderzoeker op het gebied van verstedelijking. ,,In een tijdsbestek van negen dagen maakt de groep kennis met allerlei uitgangspunten van duurzaam bouwen”, vertelt Ryu. ,,Vooral gezond wonen heeft onze belangstelling.” De studiereis begon in Londen, waar twee dagen lang projecten werden bezocht. Na vier dagen Nederland volgt een trip naar Frankfurt, waar ook het vliegtuig klaarstaat voor de terugreis naar Tokyo.

De gasten van Van den Oetelaar en Snels luisteren ademloos naar de uitleg over de zonnewoningen aan de Huygensstraat, de manier waarop elektriciteit teruggeleverd kan worden aan het energiebedrijf en de groene inrichting van de openbare ruimte met biologische planten en streekeigen bomen. Niet alleen worden alle details van In Goede Aarde gefotografeerd, ook wordt de uitleg van de wethouder en zijn projectleider minutieus opgenomen op kleine recorders.

De Van den Oetelaarboom aan de Huygensstraat wordt in eerste instantie voorbijgelopen, totdat de delegatie bemerkt dat die boom iets te maken heeft met hun gastheer. En ook hier wordt natuurlijk een fotomoment ingelast...

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op het Newtonplein in de wijk In Goede Aarde krijgt de Japanse delegatie uitleg over de duurzame inrichting van het openbaar gebied. (Foto: Albert Stolwijk).
18 juni

Print deze pagina

Terug