TWEE BUSSEN MET BOXTELAREN NAAR ALTSTADTFEST

Boxtel en Wittlich gaan een écht feestje bouwen

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wittlich wijst bezoekers op grote borden al jarenlang op zijn vriendschapsbanden met Boxtel en Brunoy. Later kwamen daar ook de stedenband met Wellingborough en Zossen bij. Boxtel heeft altijd nagelaten de stedenband in het openbaar te melden. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARC CLEUTJENS

De officiële jubileumdatum is reeds gepasseerd. Op 1 mei was het precies vijftig jaar geleden dat de gemeentebesturen van Boxtel en Wittlich de vriendschapsbanden aanhaalden. Hoewel de jumelage de laatste jaren enigszins leek ingedut, pakken beide gemeenten de komende weken uit met een groot volksfeest. Wittlich trapt af op 19, 20 en 21 juni, Boxtel volgt op 3, 4 en 5 juli. En iedereen mag komen...

In Wittlich (bijna 19.000 inwoners) vormt het jaarlijkse Altstadtfest de basis voor de festiviteiten rondom de gouden stedenband met Boxtel. Wittlich viert tevens dat al dertig jaar vriendschapsbanden worden onderhouden met het Franse stadje Brunoy; ook vertegenwoordigers van de partnergemeenten Wellingborough (Groot-Brittannie) en Zossen (in de deelstaat Brandenburg, nabij Berlijn) sluiten aan bij het programma, dat vrijdag 19 juni aftrapt met een officiële opening van het Altstadtfest op het Marktplatz van Wittlich.

BETROKKENHEID
Boxtel zal over ruim een week goed vertegenwoordigd zijn. Naar verwachting zullen minstens honderd inwoners naar het Duitse stadje afreizen; de ene helft blijft drie dagen, de andere helft reist op zaterdag per bus op en neer. ,,Twee bussen vol dus, om te laten zien dat we nog steeds betrokkenheid voelen”, zegt wethouder Wim van Erp, vice-voorzitter van de werkgroep Gouden Band Boxtel-Wittlich die de festiviteiten in Boxtel organiseert.

Van Erp geeft aan dat later in het jaar met het gemeentebestuur van Wittlich een evaluatie gehouden wordt over de toekomst van de stedenband. Na vijftig jaar zou er immers behoefte kunnen zijn aan een andere invulling. Burgemeester Frank van Beers stelde eerder al in Brabants Centrum dat de samenwerking wellicht anders ingevuld zou kunnen worden, bijvoorbeeld op sociaal-economisch of recreatief terrein. ,,Maar eerst geven we een feestje”, benadrukt Van Erp. ,,En het wordt een écht feestje! Vijftig jaar vriendschap moet je immers uitbundig vieren of niet vieren.”

Het hoogtepunt van de festiviteiten in Wittlich vindt plaats op zaterdag 20 juni, als de Marktplatz het kloppend hart van de stad is en er tal van festiviteiten zijn. In elk geval is er een optreden van Blasorchester Wittlich en verzorgt de Boxtelse reus Jas de Keistamper een gastoptreden, compleet met zijn gevolg. Boxtel presenteert in een eigen kraam streekproducten, zoals moppen, speltbier en speltbrood. De Boxtelse delegatie krijgt die dag een excursie aangeboden over de joodse geschiedenis van Wittlich. Ook in Wittlich werden gedurende de Tweede Wereldoorlog joden weggevoerd en omgebracht in concentratiekampen van de nazi’s.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Rathaus van Wittlich is een beeldbepalend gebouw in de zustergemeente van Boxtel.

Opvallend tijdens het Altstadtfest is een expositie met werkstukken die kinderen uit Boxtel en Wittlich hebben gemaakt. Werkgroeplid Paul Hermans nodigde de kinderen van leescafé De Letterknetter uit posters te maken met typische Boxtelse beelden. ,,Tekeningen, foto’s en schilderijen laten allemaal plaatselijke zaken zien, zoals kasteel Stapelen en De Langspier, maar ook de ‘heksenberg’ in park Molenwijk.” In Wittlich gingen leerlingen van de Georg Meistermannschule aan de slag. ,,Vorige week is de expositie al ingericht. En alle kunstwerken reizen op 21 juni mee terug naar Boxtel voor een tentoonstelling in ons gemeentehuis”, aldus Hermans.

SAUBRENNEN
Boxtel pakt groots uit op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juli om vijftig jaar jumelage met Wittlcih te vieren. Dé blikvanger wordt het Saubrennen, het op traditionele wijze braden van varkensvlees door enkele slagers uit Wittlich. Ze nemen hun eigen vlees mee dat volgens een geheim recept wordt gekruid. ,,Op zaterdag gaan ze Saubrennen op de Markt, op zondag staan ze op Streekfestival Het Groene Woud”, vertelt vice-voorzitter Van Erp van de werkgroep. ,,Het is voor het eerst dat het Saubrennen buiten de gemeentegrenzen van Wittlich plaatsvindt.” In totaal worden tenminste vijftig bezoekers uit Wittlich verwacht, die worden ondergebracht bij Auberge Van Boxtel en in Motel Vught.

Vooral het programma op zaterdag 4 juli moet op de Markt leiden tot een drukbezocht volksfeest. Tal van ondernemers gaan een kraampje inrichten, Boxtel Vooruit organiseert tal van activiteiten voor jong en oud, zoals oud-Hollandse spelen. Jas de Keistamper zal ook dit keer een hoofdrol vervullen; hij krijgt met de burgemeester van Boxtel en Wittlich het eerste stukje varkensvlees van de ‘Saubrenners’.

Koetsen gaan op en neer pendelen naar kasteel Stapelen, alle musea zijn open en tal van muzikale optredens luisteren het feest op. Er zijn optredens van Go Rome, het duo Puur en de band SixSense; ook Boxtel’s Harmonie maakt haar opwachting. Verder wordt alsnog een groots meezingfeest gehouden, dat op 30 april werd afgelast vanwege de aanslag in Apeldoorn. ,,Deels gaan we liederen zingen die ook toen op het programma stonden, daarna kiezen we ook voor Nederlandse liederen en Duitse schlagers”, vertelt Hermans.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtel trakteert. In 1987 werd in een winkelstraat van Wittlich een sierstuupke aangelegd. De Boxtelse 'Steinklöpfer' werden destijds in Wittlich vergezeld door reus Jas de Keistamper. (Foto: collectie Jan Swinkels).

De aftrap voor de viering van vijftig jaar Boxtel-Wittlich vindt op vrijdag 3 juli plaats in oertijdmuseum De Groene Poort. Vervolgens nemen de Duitse gasten in de keuken van het Vmbo-College deel aan een speciale kooksessie van De Smaak van Boxtel en worden gezamenlijk maaltijden bereid.

STREEKFESTIVAL
Op Streekfestival Het Groene Woud op landgoed Velder wordt het jumelagefeest op zondag 5 juli voortgezet. Hier presenteren de gasten uit Wittlich hun streekproducten. Naast varkensvlees – Saubrennen! – betreft het andere vleesproducten, witte wijn en bier. ,,Het Saubrennen zal op Velder iets bijzonders worden”, belooft Lidy Ietswaart, projectleider van de werkgroep. ,,Die dag reist een groep toneelspelers naar Boxtel om een traditionele voorstelling op te voeren die in Wittlich gespeeld wordt tijdens de Saubrennerkirmis in augustus.”

Ook op Velder bestaat het programma uit allerlei officiële plichtplegingen, zoals een koetsrit voor de burgemeesters, een gildegroet van het Boxtelse en het Liempdse gilde en een optreden van de Liempdse fanfare Concordia. ,,Maar ook hier moet het een uitbundig feest worden waar vooral ruimte is voor ontmoeting”, benadrukt vice-voorzitter Van Erp. De komende weken start in Boxtel een promotiecampagne voor de festiviteiten rond de gouden stedenband. Alle evenementen die in Boxtel worden georganiseerd vallen onder de noemer ‘Boxtel beleeft’, zoals eerder ook het Herfstfestijn en de Oranjebraderie op deze wijze werden gepromoot.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het gemeentebestuur van Wittlich heeft altijd veel belangstelling getoond voor projecten in Boxtel. Kort na de opening van Den Haagakker, medio jaren zeventig, werd onder leiding van wethouder Hans van Hellemondt een werkbezoek gebracht aan het zwembad. Ook de duikplank werd getest... (Archieffoto Brabants Centrum).
11 juni

Print deze pagina

Terug