HUUB THORISSEN VOLTOOIT VIERDE KUNSTWERK

Historie Duits Lijntje vereeuwigd

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Donderdag 11 juni werd op de hoek van de Gemondesestraat en de Kasterensestraat, bij het vroegere station van Liempde, een kunstwerk onthuld van de Boxtelse kunstenaar Huub Thorissen (links op de foto) ter herinnering aan het Duits Lijntje.(Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse kunstenaar Huub Thorissen heeft zijn vierde kunstwerk voor het project De Leesbare Biografie voltooid. Donderdag werd op de hoek van de Gemondesestraat en de Kasterensestraat, bij het vroegere station van Liempde, een kunstwerk onthuld ter herinnering aan het Duits Lijntje.

Het kunstwerk valt binnen het project De Leesbare Biografie. Met de kunstwerken wil de gemeente Boxtel belangrijke historische plekken markeren. Vorig jaar werden al drie kunstwerken onthuld: een beeld van de Kartuizer op de hoek van de Liempdseweg en de Goorestraat, een kunstwerk van De Tommies langs de straat Sint-Jorishoef en twee bierpullen in Lennisheuvel die refereren naar de vroegere brouwerij Den Engel.

De reeks kunstwerken die Thorissen vervaardigde vloeit voort uit de ontwerpwedstrijd Cultuur en Landschap die in 2006 werd gehouden. De Boxtelse kunstenaar won toen in de bibliotheek de publieksprijs en werd uiteindelijk uitgenodigd vier ontwerpen te maken over specifieke Boxtelse, Liempdse en Lennisheuvelse historische feiten. De winnaars van de wedstrijd, een groep landschapsarchitecten uit Oost-Nederland, ontwierpen een plan voor een schapendrift op de Roond. Dit plan bleek echter niet inpasbaar in het landschap en strandde al op de tekentafel.

GLORIETIJD
Voor het kunstwerk ter nagedachtenis aan de vroegere glorietijd van het Duits Lijntje koos Thorissen voor een coupé van een personentrein. ,,Omdat het Duits Lijntje op initiatief van een Russische tsaar is aangelegd, heb ik het Russische wapen in het beeld verwerkt”, legt de Boxtelse kunstenaar uit. ,,Ook is er een uitsnede van een aankomende en vertrekkende trein gemaakt, dit staat symbool voor heen en weer, komen en gaan.”

De coupé staat slechts op twee wielen en het oogt wankel, volgens Thorissen. ,,Dat is een verwijzing naar een wankel evenwicht uit het verleden. Eigenlijk staat het kunstwerk helemaal niet wankel. Het werk weegt ongeveer driehonderd kilo en het zit goed vast aan een blok onder de grond. Het moet wel een beetje vandalismebestendig zijn.”

Het kunstwerk werd ontworpen door Thorissen en gemaakt door de gebroeders Slegers, zoons van kunstenaar Piet Slegers. ,,Ze hebben mij veel geleerd over staalbewerking”, meldt Thorissen. ,,Voor de coupé is gebruik gemaakt van cor-ten staalplaat; dit roest uit zichzelf waar door het materiaal zichzelf beschermt. Erg handig, maar lastig om mee te werken.” Of er nog een vervolgwerk komt, is onduidelijk. ,,Voorlopig ga ik me bezighouden met andere opdrachten”, zegt de kunstenaar. ,,De gemeente is degene die mij opdrachten geeft voor deze werken dus ik wacht maar gewoon af.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het kunstwerk bij het vroegere station van Liempde werd ontworpen door Thorissen en gemaakt door de gebroeders Slegers, zoons van kunstenaar Piet Slegers. (Foto: Albert Stolwijk).
11 juni

Print deze pagina

Terug