STRAATSPEELDAG LEEFT IN BOXTEL

Even wennen, Tongeren zonder auto’s

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de wijk Tongeren was vooral de zandbult en het fietsen op straat erg in trek bij de kinderen. Hoewel Tongeren landelijk gelegen is, is het te gevaarlijk voor kinderen om buiten te spelen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelse kinderen mochten woensdag 10 juni voor één keer hun favoriete spelletjes op straat spelen tijdens de Nationale Straatspeeldag. Op negen plekken in Boxtel gingen kinderen de straat op om te fietsen, te skeeleren, touwtje te springen en op luchtkussens te klauteren. In de buurtschappen Kalksheuvel en Tongeren waren de kinderen enthousiast over de straatspeeldag. ,,Normaal kan dat hier niet, want er rijden hier veel te veel auto’s. En ze rijden ook altijd te hard.”

De buurtvereniging West doet voor de eerste keer mee aan de Nationale Straatspeeldag. In de wijk Tongeren is de straat afgezet met linten. Hoewel Tongeren landelijk ligt, is het volgens de organisatie niet veilig voor kinderen om buiten te spelen. ,,We hebben veel last van sluipverkeer”, licht Lian Langenwerf toe. ,,Het lijkt hier af en toe net een racebaan.” Langenwerf is blij dat het gemeentebestuur heeft besloten om een vrachtwagenverbod in te stellen. ,,Ik vraag me wel af of de chauffeurs zich er ook aan gaan houden. We hebben vandaag ook een deel van de wijk afgezet en we hebben al een automobilist gehad die door de linten heen is komen rijden. Onbegrijpelijk dat iemand een afzetting negeert.”

In Tongeren was ook een luchtkussen geplaatst en er lag een grote berg zand. Tijm van Oirschot (6) laat zijn met zand besmeurde broek zien. ,,Maar vandaag mag dat”, zegt hij stellig. ,,Mama zegt dat ik lekker vies mag worden en ze heeft nog niet één keer gezegd ’doe nou eens een beetje voorzichtig’. Anders doet ze dat wel.”

Bram van Hal klimt op zijn skelter en rijdt de straat op. ,,Echt leuk dat dit vandaag allemaal mag”, vindt de achtjarige. ,,Toch kijk ik nog wel telkens of er geen verkeer aankomt, maar dat komt omdat ik dat gewend ben. Het is hier altijd heel druk met auto’s.” De zesjarige Anke van Hal vult aan: ,,Ik hoop dat we snel weer op straat mogen spelen. Je kan hier heel hard fietsen omdat er nu niemand is.”

TRAMPOLINE
In de wijk Kalksheuvel wordt de straatspeeldag jaarlijks georganiseerd door de buurtvereniging Smalwatervallei. Dit jaar stonden er een snoepkraam en een luchtkussen. ,,Dat springkussen hebben we eigenlijk elk jaar, de kinderen vinden dat het leukst om te doen”, vertelt Marianne Schoenmakers van de buurtvereniging. ,,Ze mogen ook lekker door de straat fietsen en stoep krijten en rond half zes gaan we met z’n allen frietjes eten.”

Buiten op straat spelen is iets wat kinderen op Kalksheuvel niet gewend zijn. ,,Er rijden hier veel auto’s, tractoren en vrachtwagens”, zegt medeorganisator Sjannie de Jong. ,,Misschien dat het vrachtwagenverbod wel iets zal helpen, maar sluipverkeer blijft hier komen. Het is gewoon jammer dat kinderen maar één keer per jaar op straat kunnen spelen.” Schoenmakers vult aan: ,,Het verkeer rijdt hier zelfs zó hard, dat de kinderen niet alleen naar de speeltuin kunnen lopen. Het is veel te gevaarlijk.”

Tijdens de straatspeeldag is de straat afgezet en kan er naar hartenlust gespeeld worden. ,,Het is heel leuk om op straat te mogen fietsen”, vindt Veerle Schoenmakers (7). ,,Op andere dagen speel ik ook buiten, maar dan alleen in de tuin. Dan ga ik meestal op de trampoline.” De driejarige Luuk van Eindhoven vindt dat ook het leukste om te doen. ,,Ik kan al heel hoog springen”, zegt hij trots. ,,Ik vind het ook leuk om in de zandbak te spelen en vandaag ga ik lekker veel op het springkussen.”

EERSTE KEER
Ook de straten Corpus, Diepenbrockstraat, Doornakkerlaan, Van Merheimstraat, Molenweide, Strohulzen en de Grote Beemd namen dit jaar deel aan de Nationale Straatspeeldag. Voor De Grote Beemd was het de eerste keer dat er een straatspeeldag werd gehouden. ,,Maar het is zeker voor herhaling vatbaar”, zegt organisatrice Renée van der Gouw stellig. ,,We hebben zelfs de barbecue aangestoken en maken er meteen een buurtfeest van. Kinderen kunnen tafeltennissen, schminken en er staat een springkussen. Ze vinden het hartstikke leuk dus ik denk dat we volgend jaar weer meedoen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Buurtverenging d’n Bimd van de Grote Beemd deed voor de eerste keer mee aan de straatspeeldag. Kinderen konden midden op straat tafeltennissen, schminken en natuurlijk fietsen en steppen. (Foto: Albert Stolwijk).
11 juni

Print deze pagina

Terug