BIJZONDERE DEELNEMER DRIEVULDIGHEIDSZONDAG

Pukkie moet wennen op Boxtelse keien

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pony Pukkie debuteert in de Heilig Bloedprocessie, als vervanger van het vorige week gestorven ezeltje. Rechts naast Pukkie Nicole van der Pasch en Frans Maas. (Foto: Peter de Koning).

Ze was op Drievuldigheidszondag beslist de meest bijzondere deelnemer aan de Heilig Bloedprocessie: Pukkie, de pony van Nicole van der Pasch. Pukkie verving het vijf dagen eerder onverwacht overleden ezeltje dat vele jaren de hoofdrol speelde in de volksbedevaart binnen de Boxtelse ommegang. ,,Had onze lieve Heer niet een paar dagen kunnen wachten?”

Nicole heeft haar handen vol op de speelplaats van de Sint-Petrusschool om Pukkie rustig te houden. De pony is wel wat gewend, maar acteerde niet eerder in een processie met zeshonderd kleurrijk verklede en vermomde mannen, vrouwen en kinderen. En dus wordt er wat onrustig gehinnikt en worden de hoeven geslepen op de stoeptegels.

Als Nicole zich in de school gaat omkleden, ontfermt Frans Maas zich over de pony. ,,Hij moet erg wennen. Maar ook ons ezeltje had wel eens nukken hoor”, grinnikt Maas. ,,Doorgaans kon je hem wel aan de wandel houden met brood en wortelen. Maar we hebben hem ooit in de Mgr. Wilmerstraat aan een lantaarnpaal gebonden en laten staan omdat ‘ie geen kans meer op wilde.”

Toen het bericht kwam dat het ezeltje was gehemeld – vijf dagen voordat de Bloedprocessie door de Boxtelse straten zou trekken – werd inderhaast een oplossing gezocht. De ezel van de Kinderboerderij aan het Apollopad was even in beeld voor de rol, maar zou eerst flink moeten oefenen. ,,En er was geen tijd om een keer over de weekmarkt te gaan om hem te laten wennen aan mensenmassa’s”, vertelt Maas.

De keuze viel dus op Pukkie. Maar ook deze kleine merrie was een noodgreep. ,,Pukkie heeft op 5 april veulentje Luna gekregen”, vertelt Nicole. ,,En dan vindt ze het als moeder niet leuk om van Luna gescheiden te worden. Ook daarom is ze zo onrustig.” Tijdens de processie ging het goed met Pukkie. En ze maakte tijdens haar debuut zelfs mee dat de ommegang vanwege regenval halverwege werd afgelast. En dus moest er geschuild worden bij het kantoor van de Rabobank in de Stationsstraat. Dat schuilen vond de pony maar niks. Liever was ze in sneltreinvaart doorgehuppeld naar de Burgakker om daar richting weiland te spurten, op weg naar Luna...
11 juni

Print deze pagina

Terug