BOXTEL LOOPT UIT VOOR ZESTIGSTE BLOEDPROCESSIE

Heilig Bloedprocessie eindigt met natte voeten

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vaandeldragers spoeden zich in de stromende regen naar de Burgakker. De Heilig Bloedprocessie is ontbonden. (Foto: Frans van Gulik).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Voor de zestigste keer trokken zondag 7 juni Adam en Eva, de apostelen en de witte bruidjes door de Boxtelse straten. De Heilig Bloedprocessie werd traditiegetrouw gehouden op de eerste zondag na Pinksteren. En net als tien jaar geleden, tijdens de vijftigste jaargang, kon ook deze keer de stoet niet de gehele route afmaken: een fikse hoosbui zorgde ervoor dat de processie letterlijk in het water viel…

De zestigste editie van de Heilig Bloedprocessie startte als vanouds bij de Sint-Petrusschool waar zeshonderd deelnemers hun kostuums en schoenen aantrokken en voorzien werden van de juiste grime. Hoewel sommigen zich al om twaalf uur moesten melden, bleef de stemming er goed in. ,,Het is elk jaar weer leuk om mee te doen”, vertelt Marcel van Vught. ,,Ik behoor inmiddels al twintig jaar tot de volgelingen van Mozes.” Ook Bart van der Velden mag zich tot die club rekenen. ,,De processie is een echte Boxtelse traditie en de sfeer is elk jaar weer goed.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De rode bruidjes dansen op blokfluitmuziek. (Foto: Peter de Koning).

Paul Boleij neemt voor de 41e keer deel aan de Heilig Bloedprocessie. ,,Toen ik begon was mijn vader de apostel Paulus en ik zijn volgeling”, vertelt Boleij. ,,Inmiddels heeft mijn broer de rol van onze vader overgenomen, het blijft in de familie. Ik ga door totdat mijn broer ermee stopt, maar ik verwacht dat hij nog wel tien jaar meegaat.” De rol van Paulus zit zelfs zo diep geworteld in de familie Boleij dat Paul zijn naam aan Paulus te danken heeft. ,,Mijn vader speelde die rol altijd en mijn ouders besloten mij naar de apostel te vernoemen”, verklapt Boleij.

Zijn nicht Henriëtte van der Meijden was ook al regelmatig in de rol van dienstmaagd te zien. ,,Het is een traditie”, vindt de Boxtelse. ,,Het geloof is bij de meeste deelnemers zo goed als verdwenen, maar door de goede sfeer blijft het leuk om mee te doen. Het is net een grote reünie.”

DONKERE WOLKEN
Tijdens het omkleden wordt uitgebreid gesproken over de weersverwachtingen. ,,Het ziet er niet goed uit”, vindt één van de volgelingen van Mozes. ,,Op de buienradar staat dat het rond drie uur losbarst boven Boxtel. Ik ben er bang voor…” Om half drie begint het al te regenen. Snel verzamelen alle deelnemers zich in de school en onder een afdak. ,,Om drie uur bekijken we of de processie doorgaat of niet”, vertelt secretaris Toon Slaats van de Heilig Bloedstichting. ,,Als het écht hard regent, moeten we alles afblazen. De kostuums zijn al ongeveer zestig jaar oud en daarbij grotendeels gemaakt van wol, het is zonde om daarmee door de regen de gaan lopen en het duurt dagen voordat ze weer droog zijn.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De toeschouwers van de Heilig Bloedprocessie kopen boekjes, vlaggetjes en herdenkingsmunten. (Foto: Peter de Koning).

In het verleden is het vaker voorgekomen dat de Heilig Bloedprocessie geheel of gedeeltelijk werd afgelast. Bij het vijftigjarig jubileum zorgde regen ook voor problemen; toen kwamen de achterste groepen niet eens voorbij de grote rode erepoort bij de Burgakker. De processie werd in het jubileumjaar geheel afgelast.

Dit jaar is de processie bijna ten einde als donkere wolken zich boven Boxtel verzamelen. Een aantal deelnemers kan nog op tijd in de Petrusschool komen, anderen moeten schuilen bij mensen thuis of onder luifels van winkels langs de route. Druivendraagster Ans van den Hout zoekt een droog plekje onder het afdak van de Rabobank in de Stationstraat. De Boxtelse neemt dit jaar voor de 25e keer deel aan de processie. ,,Ik doe altijd mee als druivendraagster. In die jaren is het vaker gebeurd dat de processie werd onderbroken en één keer werd er alleen een rondje door de kerk gemaakt. Het is zonde, maar de kostuums kunnen niet goed tegen vochtigheid.”

SCHANDALIG
De organisatie is blij dat de regen rond kwart voor vier pas begon, het grootste deel van de route was toen al afgelegd. Over het aantal bezoekers valt ook niet te klagen, langs de route stonden veel (oud-)Boxtelaren. ,,Het is de eerste keer dat ik de processie zie”, zegt Marian Huls uit Boxtel. ,,Ik woon al 27 jaar in Boxtel maar heb de Heilig Bloedprocessie nog nooit gezien. Vroeger speelde ik tennis in competitieverband en was ik op zondag altijd weg. Het lijkt me een behoorlijk triest gebeuren, maar het is wel uniek dat een dergelijke traditie er nog steeds is.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ADe apostel spreekt... (Foto: Peter de Koning).

Daniëlla van de Ven uit Den Dungen komt om haar moeder te zien die al jaren meeloopt. ,,Het is schandalig dat ik nog nooit ben geweest en dat terwijl bijna de hele familie meedoet”, zegt Van de Ven. ,,Ik heb geen idee wat ik me erbij voor moet stellen. Ik reken op heel veel mensen in klederdracht, maar ik vraag me af of ik straks ook nog weet wie ze moeten voorstellen.”

Door de zware regenval werd rond vier uur besloten de Heilig Bloedprocessie af te gelasten. De laatste groepen stonden nog in de Baroniestraat toen secretaris Slaats het nieuws bekendmaakte. ,,Het is jammer, maar het is niet anders”, aldus Slaats. ,,De pastores en bisschop Hurkmans hebben geschuild bij welzijnsinstelling DELTA. Uiteindelijk is besloten ook de slotplechtigheid in de Sint-Petruskerk af te blazen, het was geen doen om vanuit de Baroniestraat daar naartoe te gaan. We hebben de processie afgesloten in de Heilig Hartkerk. Het is een half uur te vroeg gaan regenen.”

De 61e editie van de Heilig Bloedprocessie wordt gehouden op zondag 30 mei 2010.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De stralende meiden van de Mariale groep... (Foto: Peter de Koning).

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bisschop Antoon Hurkmans temidden van de Boxtelse pastores. (Foto: Peter de Koning).

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Mariadraagsters wandelen door de Mgr. Wilmerstraat. (Foto: Peter de Koning).
11 juni

Print deze pagina

Terug