BOXTELSE ATLEET OLAF VAN DEN BERGH WIL NAAR DE TOP

’Olympische Spelen prachtige uitdaging’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Atleet Olaf van den Bergh uit Boxtel in actie op de atletiekbaan van Prins Hendrik in Vught waar hij twee keer per week traint met andere talenten. (Foto: Albert Stolwijk).

Hij hockeyde altijd met plezier bij MEP in Boxtel waar hij vaak te horen kreeg dat hij met zijn snelheid niet zou misstaan bij een atletiekclub. Olaf van den Bergh (15) besloot daarop vorig jaar zijn geluk maar eens te beproeven bij het plaatselijke Marvel en voelde zich daar meteen als een vis in het water. ,,Ik vond lopen meteen heel leuk en ben snel daarna lid geworden en heb een wedstrijdtenue aangeschaft”, aldus de Boxtelaar, die een natuurtalent blijkt te zijn en onlangs Brabants kampioen werd op de 800 meter.

C-junior Van den Bergh, vierdejaars student op het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, maakte op Tweede Pinksterdag veel indruk door tijdens de ABC-baanwedstrijden om het Brabants kampioenschap in Tilburg goud en zilver te behalen in zijn leeftijdscategorie. De getalenteerde atleet van Marvel was vooraf als houder van Nederlandse beste seizoenstijd voor C-junioren (1.58,94) de grote favoriet op het onderdeel 800 meter en maakte die rol ook meer dan waar.

Van den Bergh was de onbetwiste winnaar en maakte zijn dag helemaal goed door in een onwaarschijnlijke snelle race in een tijd van 11,27 tweede te worden op de 100 meter. Met die tijd plaatste de Boxtelaar zich in de Nederlandse top zes aller tijden. Het was voor het eerst dat een Marvel-atleet een plaats verovert op deze ranglijst van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

Van den Bergh: ,,Mijn grote doel is nu het Nederlands kampioenschap dat eind juni in Emmeloord plaatsvindt. Weliswaar is dat voor B-junioren van 16 en 17 jaar oud, maar ik mag daar toch aan de start verschijnen. Ook dan kom ik uit op de honderd en de achthonderd meter, dat zijn de afstanden waar ik me als C-junior in gespecialiseerd heb. Ik hoop in Emmeloord opnieuw op een podiumplaats.”

HOCKEY
Hoewel Van den Bergh drie keer per week atletiektrainingen volgt, één keer bij Marvel en twee keer bij sportclub Prins Hendrik in Vught is hij ook nog steeds actief als hockeyer van de B1 van MEP. ,,Ik heb altijd gehockeyd en wil dat in ieder geval komend seizoen blijven doen naast het hardlopen. Tot dusverre zijn de twee sporten nog redelijk te combineren, maar er komt een dag dat ik een keuze moet maken en dan gaat mijn voorkeur toch uit naar atletiek. Ik voel dat ik in deze sport verder kan komen dan hockey.”

Het hockeyseizoen is inmiddels afgelopen voor Van den Bergh, waardoor hij meer tijd heeft voor het hardlopen. ,,Het is heel snel gegaan met mijn atletiekloopbaan. Ik dacht zelf eigenlijk nooit aan hardlopen bij een club, totdat ik het mede op aanraden van andere mensen een keer ben gaan proberen. Dat is nog maar een jaar geleden, maar toen ik ontdekte hoe leuk ik het hardlopen vond, ben ik meteen veel wedstrijden gaan lopen. Het ging meteen goed, want ik won wedstrijd na wedstrijd.”

Hij vervolgt: ,,Of ik een natuurtalent ben? Dat vind ik moeilijk om van mezelf te zeggen, maar ik ben er wel achter gekomen dat ik meer talent heb voor hardlopen. Doordat ik ten opzichte van andere atleten vrij laat ben begonnen, heb ik op sommige gebieden nog wel wat achterstand. Sporten als kogelstoten en speerwerpen liggen me niet zo, verspringen gaat wel. Hardlopen is daarentegen echt geweldig, al is mijn loophouding technisch gezien nog niet helemaal perfect, maar dat kan nog komen.”

DILEMMA
Van den Bergh staat voor een klein dilemma, want vroeg of laat moet hij waarschijnlijk ook een keuze maken tussen Marvel in Boxtel en Prins Hendrik in Vught. ,,Ik ben nu alleen nog lid van Marvel, want je kan niet verbonden zijn aan twee clubs. Bij Marvel volgde ik eerst één keer in de maand een regiotraining die werd verzorgd door de bekende oud-atleet Tonnie Dirks, maar inmiddels train ik al twee keer in de week in Vught. Bij Prins Hendrik gaat het er iets fanatieker aan toe en is alles net even wat professioneler en meer wedstrijdgericht dan bij Marvel, hoewel ik het jammer zou vinden als ik na een jaar alweer bij die club zou moeten vertrekken. Maar ik heb er tot dusverre nog niet echt over nagedacht om van club te wisselen.”

Van den Bergh komt uit een echte sportfamilie. ,,Bij ons in de familie doen ze allemaal aan basketbal, ik ben wat dat betreft een buitenbeentje met hockey en atletiek. Maar mijn familie leeft zeker met me mee en komt kijken als ik moet lopen.”

Hoe ver reikt de ambitie eigenlijk van de jonge Boxtelse atleet? Heel ver, zo geeft hij zelf aan. ,,Ik zou heel graag een keer deel willen nemen aan de Olympische Spelen. Dan hoef ik nog niet eens te winnen, als ik er maar bij kan zijn. Ik weet dat ik keihard zal moeten trainen en veel offers zal moeten brengen om dat doel te halen, maar daar schrik ik niet voor terug. Regelmatig stappen zit er voor mij niet in; ik heb het nu al heel druk met school en trainen en wedstrijden lopen, maar dat is geen probleem. Ik heb er alles voor over om mijn Olympische droom uit te laten komen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het jeugdige talent Olaf van den Bergh (links) uit Boxtel doet onder leiding van voormalig topatleet Tonnie Dirks rek- en strekoefeningen op de atletiekbaan van Prins Hendrik in Vught. (Foto: Albert Stolwijk).
11 juni

Print deze pagina

Terug