GEMEENTE HEET NIEUWE INWONERS WELKOM

Nederlandse producten voor nieuwe Boxtelaren

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nieuwe Nederlanders ontvingen zaterdag tijdens de nieuwkomersmiddag een rugzak met Nederlandse producten van burgemeester Frank van Beers. In de tas zaten onder andere dropjes, krokussen en een Delftsblauw spaarvarken. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

In het gemeentehuis werden zaterdagmiddag nieuwe inwoners van Boxtel welkom geheten door burgemeester Frank van Beers. Voor een twaalftal mensen die al in Boxtel woonden was het ook een bijzondere dag: zij werden in het zonnetje gezet omdat zij genaturaliseerd zijn. Deze nieuwe Nederlanders genoten van de feestelijke middag: ,,Een goede reden voor een feestje.”

De nieuwkomersdag ontstond toen het Nederlandse kabinet vond dat de naturalisatie best gepaard kon gaan met een feestje. De gemeente Boxtel nam dit idee over en besloot ook alle nieuwe inwoners van Boxtel uit te nodigen. ,,Op deze manier kunnen ze kennis maken met de gemeente en worden ze op een leuke manier verwelkomd”, zegt burgemeester Frank van Beers. ,,Het is geen verplichting om te komen, dit jaar zijn er ongeveer vijftig mensen die gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging.”

Elly Kwinten, geboren en getogen in Boxtel, verhuisde 34 jaar geleden naar Spanje waar ze haar man José Roncal had ontmoet. Toen de kinderen van het stel naar Nederland vertrokken om te gaan studeren, besloot het paar naar Boxtel te gaan. ,,Voor mijn man en mij is het een grote omschakeling”, zegt Kwinten. ,,Het is fijn om terug te zijn bij de familie, vooral omdat de kinderen ook in Nederland wonen.”

Roncal is net begonnen met lessen Nederlands en is de taal nog niet echt machtig. ,,Maar dat komt vanzelf”, denkt Kwinten. ,,Nu hij eenmaal hier woont zal het wel sneller gaan.” Volgens Kwinten is Boxtel de afgelopen 34 jaren behoorlijk veranderd. ,,Het is vooral groter geworden, er zijn veel nieuwe wijken bijgebouwd. Ik ben zelf geboren in de wijk Selissenwal, maar die herkende ik bijna niet meer terug. De omgeving van Boxtel is prachtig, ik vind het nu veel mooier dan 34 jaar geleden.”

GEBOORTE-CD
Michael Kyeremeh woont al tien jaar in Boxtel en mag zich sinds zaterdag een nieuwe Nederlander noemen. ,,Ik ben vanuit Ghana hier naartoe gekomen”, vertelt Kyeremeh. ,,Boxtel is een hele mooie plaats. Het is hier heerlijk rustig en de natuur is prachtig, ik ga vaak wandelen. Mijn vriendin is een paar maanden geleden vanuit Ghana naar Boxtel gekomen, zij begint binnenkort met Nederlandse lessen.”

Deze nieuwe Nederlanders werden door burgemeester Van Beers verwelkomd met een rugzak met daarin typische Nederlandse producten zoals drop en krokussen. Ook ontving de groep een Delftsblauw spaarvarken. ,,Dit is om drie redenen een Nederlands product”, legt Van Beers uit. ,,Het is Delftsblauw, varkens zijn Nederlands en je kunt ermee sparen. Wij Nederlands zijn behoorlijk zuinig.”

Victorine Forcha uit Ghana en haar kinderen zijn erg blij met de rugzakjes. ,,Het leven in Boxtel bevalt ons prima”, zegt Forcha. ,,Het is een rustige omgeving voor de kinderen, ze spelen graag buiten en hebben het naar hun zin op school. Ik vind de Boxtelaren erg vriendelijk, ze staan altijd klaar om te helpen.”

Tijdens de bijeenkomst was er speciale aandacht voor de laatstgeboren baby op Boxtelse grond. De anderhalve week oude Bibi van der Steen was samen met haar ouders en twee grote zussen naar het gemeentehuis gekomen. Uit handen van Van Beers ontving Bibi een leesboek en een geboorte-cd. ,,Deze cd is samengesteld door Unicef en er staan allerlei mooie liedjes op”, vertelt Van Beers. ,,Omdat we bij de gemeente Boxtel niet meer zo tevreden waren over de inhoud van onze geboortekoffers, komt deze cd goed van pas.”

Na het officiële gedeelte ging het gezelschap naar buiten waar een clown en een poffertjesbakker de groep vermaakte. Daarna nam wethouder Anton van Aert een deel van het gezelschap mee voor een wandeltocht door Boxtel, terwijl wethouder Wim van Erp een rondleiding per fiets verzorgde. ,,Ik ga de mensen verschillende delen van Boxtel laten zien”, aldus Van Erp. ,,We gaan onder andere naar De Kleine Aarde en fietsen door verschillende wijken.” De nieuwkomersmiddag viel bij de aanwezigen erg in de smaak. ,,Het is leuk om op zo’n manier in het zonnetje te worden gezet.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: AVictorine Forcha en haar kinderen hebben het erg naar hun zin in Boxtel. ,,Het is een rustige omgeving voor de kinderen en de mensen in Boxtel zijn erg vriendelijke”, vindt Forcha. (Foto: Peter de Koning).
11 juni

Print deze pagina

Terug