FYSIOTHERAPEUT MET SKIL-SHIMANO NAAR CHINA

’Als oud-coureur ken ik het wielerwereldje’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sportfysiotherapeut Roland van Erp van Fysio-Team BV in Boxtel maakt half juli deel uit van het medische begeleidingsteam van de Nederlandse profwielerploeg Skil-Shimano tijdens een etappekoers in China. Hier ’oefent’ hij alvast op wielrenner Aad Krimp van WTC Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Sportfysiotherapeut Roland van Erp (43) van Fysio-Team aan het Breukelsplein in Boxtel staat aan de vooravond van een sportief avontuur. De Bestenaar is toegevoegd aan de medische staf van de Nederlandse wielerprofploeg Skil-Shimano die van 17 tot 26 juli deelneemt aan de etappekoers Qinghai Lake Tour in China. ,,Ik ga ook eetzakjes uitdelen in de ravitailleringzone”, aldus Van Erp.

Skil-Shimano, de ploeg van de Liempdse wielerprof Koen de Kort, had volgens Van Erp behoefte aan een extra medische kracht in het begeleidingsteam. ,,Omdat Skil-Shimano in juli deelneemt aan zowel de Ronde van Frankrijk als de Qinghai Lake Tour was er sprake van personeelstekort. Ik ga in China op freelance basis aan het werk op voorspraak van sportarts Edwin Achterberg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de ploegarts van Skil-Shimano. Ik denk dat ze mij naast mijn medische kwaliteiten gevraagd hebben omdat ik de wielerwereld goed ken. Ik heb jarenlang op amateurniveau gefietst en was tijdens mijn loopbaan niet alleen actief op de weg, maar ook als veldrijder en op de mountainbike. Daarnaast heb ik in het verleden al eens amateurploegen begeleid.”

KLIK
Van Erp heeft naar eigen zeggen een goed gevoel overgehouden aan een gesprek met de leiding van Skil-Shimano. Van Erp: ,,Het is niet zo dat ik klakkeloos ja heb gezegd. Ik vind wel dat ik bij de ploeg moet passen en dat er sprake moet zijn van een klik met het team. Dat is zeker het geval, zo bleek ook uit het gesprek met de ploegleiding. We gaan samen met een begeleidingsteam bestaande uit ploegleider Piet Hoekstra, een ploegarts, een tweetal soigneurs en een paar mecaniciens op pad.”

Hij vervolgt: ,,Wie de renners zijn die naar China gaan is nu nog niet bekend, al zal het gaan om een mix van Europese en Aziatische coureurs. Dat hangt ook af van de samenstelling van de ploeg die deel gaat nemen aan de Ronde van Frankrijk. Pas na het Nederlands kampioenschap voor profs eind juni zal er daarover waarschijnlijk uitsluitsel komen, wat betekent dat ook Koen de Kort nog even in de wachtkamer moet blijven zitten.”

GROTE HOOGTE
Naast Skil-Shimano nemen nog twintig andere Europese en Aziatische profwielerploegen deel aan de Qinghai Lake Tour. Van Erp: ,,De ploegen bestaan uit zeven renners die negen etappes voor de kiezen krijgen van in totaal 1.355 kilometer. Die 147 coureurs moeten rekenen op een wedstrijd die gehouden wordt onder bijzondere omstandigheden, met name vanwege de grote hoogte, boven de 3.000 meter, waarin gereden wordt. Dat feit is reden voor de ploeg om een week voor aanvang van de wedstrijd alvast af te reizen naar China, om te acclimatiseren en te wennen. Ik zal zelf echter pas kort voor aanvang van de koers arriveren.”

Behalve medische zaken wordt Van Erp ook ingezet voor hand- en spandiensten, waaronder het uitdelen van eten en drinken in de ravitailleringzone en het opvangen van de renners na afloop van de etappe en het begeleiden naar het hotel. ,,Ik kijk ernaar uit, gelukkig is alles goed geregeld, zowel thuis als op het werk. Ik kan dus zonder zorgen beginnen aan het avontuur en er voor de volle honderd procent voor gaan.”




11 juni

Print deze pagina

Terug