TONEELGROEP SCHITTERT IN ‘VOORZICHTIG, BREEKBAAR’

Boxtheater zoekt de theatergrens

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de campingscène zetten Carolien van de Sande en Karla Niggebrugge overtuigend een gecompliceerde moeder-dochterrelatie neer. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARGO BARTELDS

In een niet alledaagse maar uitdagende setting speelde Boxtheater dinsdag 9 juni de première van de nieuwe voorstelling ‘Voorzitting, Breekbaar’. De voorstelling zet het publiek aan tot nadenken over vroeger, nu én later. Muzikaal werd de voorstelling ondersteund door prachtige a capella-zang door vier zangers en vier zangeressen van koor Ratatouille. Voor hen bekende liederen werden voorzien van toepasselijke, Nederlandse teksten waarin soms teruggeblikt werd op hetgeen op het podium was gebeurd of vooruitgekeken werd naar scènes die nog op de rol stonden.

Als rode draad door de voorstelling loopt de zoektocht naar erkenning. Erkenning die zorgt voor blijheid en geluk. In alledaagse, maar zeer herkenbare scènes worden de verschillende levensfasen voor het voetlicht gebracht. Het publiek wordt daarbij aangezet om de verschillende momenten uit het leven onder de loep te nemen. De verschillende relaties blijken breekbaar en grote voorzichtigheid is dan ook geboden, om de relaties niet stuk te laten lopen.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Boxtelse koor Ratatouille zingt a-capella Nederlandse liederen tijdens de voorstelling ’Voorzicht, Breekbaar’. (Foto: Peter de Koning).

Boxtheater heeft een geschiedenis opgebouwd met locatietheater. Ook in deze voorstelling heeft de groep toneelspelers dit element gestalte weten te brengen, ook al speelt het geheel zich af in één ruimte: het nieuwe jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat. Het publiek wordt uitgenodigd actief deel te nemen. Dit gebeurt bij binnenkomst, maar ook de inrichting van de ruimte nodigt daartoe uit. ,,Ze hebben opnieuw de grenzen van theater weten te bereiken”, was de reactie van een van de enthousiaste bezoekers.

CAMPINGSCÈNE
Regisseur Annemiek van der Lee heeft samen met de spelers een werkelijk prachtige voorstelling gecreëerd, waarin de capaciteiten van de individuele spelers volledig benut worden. Tijdens de campingscène overtuigen met name Carolien van de Sande als moeder en Karla Niggebrugge als dochter Sanne door een prachtig emotioneel geladen woordenwisseling, waarin ze erin slagen om in sterk wisselende emoties de relatie moeder- dochter gestalte te geven. Vooral heel herkenbaar was deze scène met prachtige oneliners. Debutant Robert Brussée speelt in de campingscène de rol van vader op een vlotte, natuurlijke wijze.

Daar waar de verzorging van de oudere moeder door haar drie dochters voor het voetlicht komt, is heel duidelijk dat elke dochter een andere relatie heeft met de moeder en ook een andere plaats inneemt in het gezin. Marie-Jeanne van Zon speelt de oudere moeder met grote overtuiging. Ze slaagt erin heel helder de verschillende relaties met de drie dochters vorm te geven. De rol van de oudste in het gezin, die vooral wil regelen en bepalen, zet Marie-José van Hal erg mooi neer. Debutante Mariëlle Wijffelaars wist haar zenuwen onder controle te houden. Dat ze speelde met groot plezier was onmiskenbaar.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De voorstelling 'Voorzichtig, Breekbaar' zet het publiek aan tot nadenken over vroeger, nu en later. (Foto: Peter de Koning).
11 juni

Print deze pagina

Terug