Eerst schudden, dan tellen

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De tellers bij het stembureau in het NS-station in Boxtel schudden de bak met 407 stembiljetten leeg op de tafel. (Foto: Albert Stolwijk).

Het tellen van de stemmen werd dit jaar handmatig gedaan. Bij het stembureau op het NS-station in Boxtel zorgde het tellen voor wat hoofdbrekens. Want hoe zorg je ervoor dat alle biljetten goed door elkaar geschud zijn?

Het handmatig tellen is gebonden aan een aantal regels. Zo moeten de tellers ervoor zorgen dat de bak waar de stembiljetten in zitten goed wordt geschud. ,,Anders zouden we misschien wel eens kunnen zien op welke partij de laatste bezoeker zijn stem heeft uitgebracht”, aldus Ad van de Wetering, voorzitter van het stembureau op het station. ,,We hebben vandaag nagedacht over hoe dat schudden zou moeten. Want moet je nou links- of rechtsom schudden?”

Uiteindelijk wees het schudden van de bak zichzelf en na het openen gleden ruim vierhonderd stembiljetten op de tafel. Madeliene Raaijmakers, Ad van de Wetering en Jan van Beers waren al vanaf half acht ’s ochtends aanwezig op het stembureau maar kregen bij het tellen hulp. ,,Gelukkig maar”, verzuchtte Raaijmakers. ,,Het is een flinke klus want alles moet gesorteerd worden op partij en dan per persoon.” Rond 01.15 uur waren alle stemmen in Boxtel geteld en was de voorlopige uitslag bekend.

UITSLAG
De voorlopige resultaten in Boxtel wijken niet veel af van de algemene tendens in Nederland. De Partij van de Vrijdheid (PVV) is de grootste winnaar en behaalde lokaal ruim 15 procent van de stemmen. Van de 7.334 kozen 1.112 stemgerechtigden in Boxtel voor de partij van Geert Wilders. D66 boekte ook grote winst en steeg 4 naar ruim 11 procent. CDA en PvdA verloren fors, de VVD bleef nagenoeg gelijk. GroenLinks boekte een kleine winst. De definitieve uitslag wordt zondagavond verwacht als ook in de andere Europese lidstaten iedereen naar de stembus is geweest.

In de papieren editie besteedt Brabants Centrum donderdag 11 juni meer aandacht aan de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement.
4 juni

Print deze pagina

Terug