PARKEERPLAATS ALBERT HEIJN TIJDELIJK VOETBALARENA

’Voetballen leer je vooral op straat’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lekker voetballen op de parkeerplaats van supermarkt Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel. Op de achtergrond kijken speelsters van het meisjesteam van voetbalvereniging ODC naar de verrichtingen tijdens het KNVB Calvé Straatvoetbaltoernooi. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De parkeerplaats van supermarkt Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel vormde woensdag 3 juni het decor voor een regionale voorronde van het KNVB Calvé Straatvoetbaltoernooi. In totaal streden veertien ploegen, waaronder een meisjesteam van ODC, met spelers tussen 8 en 12 jaar voor redelijk veel toeschouwers om de winst én een plek in de regiofinales te Eindhoven. De finale vindt plaats op zaterdag 4 juli op de Dam in Amsterdam.

De KNVB houdt in totaal 54 straatvoetbaltoernooien met als achterliggende gedachte om zoveel mogelijk kinderen in beweging te brengen en het plezier van voetbal te laten beleven. ,,Via voorrondes, regiofinales en districtsfinales kunnen teams zich uiteindelijk plaatsen voor de landelijke finale in Amsterdam. Dat wordt een grote happening”, liet speaker Bart Zoet van de organisatie gisteren weten.

,,De twee meisjesteams die vandaag meedoen gaan sowieso door naar de regiofinale in Eindhoven. In totaal nemen verder zes teams deel bij de E-pupillen en zes bij de D-pupillen. De teams spelen vijf wedstrijden tegen elkaar van vijf minuten, waarbij elke ploeg met vier spelers aantreedt. De winnaars van de twee poules gaan ook naar de regiofinale. Van de veertien teams die vandaag in Boxtel aantreden gaan er dus vier door naar de volgende ronde.”

BOARDING
De parkeerplaats bij de Albert Heijn-vestiging was gistermiddag omgetoverd tot een voetbalarena, met een veldje met doelen en daaromheen een boarding. Naast het veld was een stand waar de voetballers zich te goed konden doen aan gezonde producten van de supermarkt, waaronder water, boterhammen met pindakaas en appels. Zoet: ,,De teams kunnen tussen de wedstrijden door schieten op een bord met gaten, waarbij ze prijzen kunnen winnen als een dvd over straatvoetbal en bidons.”

Behalve teams van de Boxtelse voetbalverenigingen ODC en Boxtel waren ploegen uit Oss, Waalre, Zeeland en Lieshout van de partij. Het meisjesteam van ODC, met speelsters van 9 en 10 jaar, verloor de eerste wedstrijd. ,,Ik weet zeker dat we laatste worden”, klonk het ’optimistisch’ uit de mond van de tienjarige Lenneke van Besouw. ,,We hebben de eerste wedstrijd met 3-0 verloren, maar speelden wel tegen een team met oudere spelers.”

Geert Peeters, coach van het meisjesteam van ODC, was niet ontevreden over de prestatie van zijn meiden. ,,Ons team bestaat uit E-pupillen die normaal met jongensteams meespelen. We moesten net aantreden tegen een D-team, dat verschil zag je wel. Wat mijn speelsters nog niet weten is dat ze sowieso doorgaan naar de regiofinales voor meisjes bij de E-pupillen. Het andere meisjesteam gaat ook door naar de volgende ronde, maar dan bij de D-pupillen.”

Peeters was te spreken over het voetbalevenement. ,,Het is toch anders voetballen dan op gras, maar veel topspelers hebben het spel geleerd op straat. Ook voor de spelers van ODC is het even wennen, al voetballen die in december ook wel eens in de zaal, wat enigszins vergelijkbaar is met deze ondergrond. Het is een leuk initiatief.”
4 juni

Print deze pagina

Terug