DERDEKLASSER BESLUIT SEIZOEN MET GROOTSE JEUGDDAG

Stadion ODC loopt vol voor Ducky

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mascotte Ducky juicht op de tribune van ODC, te midden van een paar honderd pupillen. (Foto: Albert Stolwijk).

De vakken C en D van de hoofdtribune van ODC zit bommetje vol met pupillen. De D’tjes, E’tjes en F’jes van de Boxtelse derdeklasser bezetten de stoelen met de nummers 152 tot en met 302 om dé hoofdgast van vandaag te begroeten: Ducky. Luidkeels roepen ze de naam van de mascotte die vandaag op de jaarlijkse ODC-jeugddag voor het eerst wordt begroet. En één ding staat vast: Ducky is een blijvertje...

Na zes edities van de Johnny van Mierlo-dag achter de rug te hebben, slaat ODC op de laatste zaterdag van de voetbaljaargang 2008-2009 een nieuwe weg in. De club blijft de jong gestorven Van Mierlo herdenken, maar heeft zijn naam van het affiche gehaald. Sportpark Molenwijk is het decor van ontelbare balspelletjes, en natuurlijk is er vooral plaats voor onderlinge partijtjes en penaltyschieten. Dat de jeugddag wordt gehouden op het hoofdterrein is voor de honderden kids een extra attractie. ,,Vandaag spelen we in het stadion, pap!”, hoor je overal uitgelaten.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ducky in actie op het voetbalveld. (Foto: Albert Stolwijk).

Ducky is er al kort na de opening om negen uur bij. Hij kruipt na een setje vragen van spreekstalmeester Mark van der Steen voorzichtig uit een partytent en verzorgt met een groep vrijwilligers de gezamenlijke warming-up voor de F’jes, de mini’s en de allerkleinste voetballertjes van de kidsclub. Maar pas als de grote pupillen op het veld bezig zijn en er even gepauzeerd wordt, wordt de mascotte ‘overgedragen’ aan clubvoorzitter Ton Jonkers.

Jonkers, doorgaans altijd in driedelig pak maar op deze warme dag in hemdsmouwen, maakt er een show van. Want Ducky moet eerst een paar vragen beantwoorden alvorens de voorzitter de mascotte in de armen wil sluiten. Alsof hij een vrouw ten huwelijk moet vragen, zo plechtig knielt de preses op het gras van Molenwijk en vraagt hij clubtrouw, in voor- en tegenspoed. En als Ducky driemaal ja zegt, belooft Jonkers de eend een warm nest te geven...

CLUB VAN HONDERD
Het idee om ODC een eigen mascotte te geven is afkomstig van de club van honderd, een groep leden die vroeger elk jaar honderd gulden stortte en nu 50 euro per jaar in de clubkas doneert voor louter activiteiten van de jeugdafdelingen en het G-voetbal. ,,De club van honderd is een onderdeel van de supportersvereniging”, zegt voorzitter Adri Schoenmakers, die Ducky aan Jonkers mag overdragen.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ton Jonkers gaat op de knieën voor Ducky, de nieuwe mascotte van voetbalclub ODC. (Foto: Albert Stolwijk).

De mascotte zal volgens Schoenmakers aanwezig zijn bij jeugdtoernooien, kampioenswedstrijden en andere bijzondere activiteiten van de jeugd en de G-voetballers. ,,Daarnaast moet de mascotte voor meer sfeer gaan zorgen bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal op zondag”, stelt de voorzitter van de supportersvereniging. ,,Vergelijk Ducky maar met een mascotte als Phoxy van PSV. Ducky zal er ook zijn als we ergens leden werven, bijvoorbeeld bij evenementen als het Herfstfestijn.”

De mascotte geniet van alle aandacht en bestormt meteen na zijn officiële presentatie de hoofdtribune, die zijn naam luid scandeert. En daarna gaat Ducky mee het veld op, om penalty’s te schieten en de snelheid van zijn schot te laten meten. De andere pupillen gaan ook verder en doen mee aan latje trap (lastig), cabrio schieten (vrijwel onmogelijk) en balletje hooghouden. Voor dat laatste spelonderdeel is de mascotte met zijn grote schoenen niet in de wieg gelegd. Maar jeugdlid Mohammed Kissami maakt er een wervelende show van. Hij houdt de bal liefst 376 keer hoog. Een prestatie van formaat voor de D-pupil voor wie een grote toekomst bij ODC is weggelegd. Dezelfde toekomst die Ducky tegemoet gaat bij de tricolores.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ODC-pupil Mohammed Kissami kan de bal 376 keer hoog houden. Dan misstaat een shirt van FC Barcelona niet... (Foto: Albert Stolwijk).
4 juni

Print deze pagina

Terug