KINDEREN DEMONSTREREN ELEKTRONICA AAN OUDEREN

’2.500 langspeelplaten op één apparaatje?’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Youssra en Alianna van de Prinses Amaliaschool laten Nelly van der Steen, Sina van Alphen, Hans Dupont en Willy Rooijakkers zien hoe de Playstation Portable (PSP) werkt. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Hyves, MSN, Nintendo, PSP, MP3, X-Box, IPod en een digibord. Voor de jeugd maakt dit deel uit van hun dagelijks leven, ouderen daarentegen weten niet zo goed wat ze allemaal met die apparaten kunnen doen. Tijd dus voor een les in elektronische apparatuur. Vrijdagmiddag 29 mei bezochten leden van de KBO de Prinses Amaliaschool en werden ze ingewijd in de wereld van (spel)computers, games en gadgets.

De lesmiddag maakt onderdeel uit van het project ’Uit de schatkist’ waar leerlingen uit groep 7 en 8 van de Prinses Amaliaschool aan meedoen. ,,In totaal zijn er vijf bijeenkomsten”, legt Ghislaine de Brouwer uit. ,,Er zijn een boer en boerin geweest die hebben verteld over vroeger, de leerlingen hebben een bezoek gebracht aan het Wasch- en Strijkmuseum en er is iemand van de heemkundekring geweest die heeft verteld over oud-Boxtel. Ook hebben de leerlingen die dag les gekregen en in manden vlechten en kantklossen.”

Het project is opgezet door Brede Scholen Selissenwal en de Katholieke Bond voor Ouderen. ,,Het doel is dat de leerlingen wat leren over vroegere gebruiken én dat er contact ontstaat tussen jongeren en ouderen”, vertelt De Brouwer. ,,Volgende week is de afsluitende middag, dan gaan de kinderen naar gemeenschapshuis De Walnoot en worden er oud-Hollandse spelen gespeeld.”

YOUTUBE
Dat je op een computer meer kunt doen dan alleen typen en een e-mailtje versturen, ontdekten de deelnemers vrijdagmiddag. Sina van Alphen schoof aan bij Saba Ali en Nimra Shabbir die via YouTube filmpjes aan het bekijken waren. ,,Wat is dit leuk zeg!”, zegt Van Alphen enthousiast als de meiden een scène uit The Sound of Music hebben opgespeurd. ,,Ik werk al veel met de computer, maar de leuke dingen die je ermee kan doen moet ik blijkbaar nog leren.”

Saba en Nimra kijken vaak op YouTube naar allerlei filmpjes. ,,Meestal muziek of een film”, zegt Nimra. Saba denkt dat de ouderen het wel fijn vinden om vanmiddag bij hen te komen kijken: ,,Zij hebben misschien wel van deze dingen gehoord, maar het waarschijnlijk nog nooit gedaan. Misschien gaan ze dat nu wel doen.”

Op de Prinses Amaliaschool worden computers ook ingezet om te leren. Zo werken de leerlingen met een rekenprogramma op de computer én een topografieprogramma. ,,Wij moesten het vroeger gewoon van buiten leren”, zegt Willy Rooijakkers. ,,Tegenwoordig leren kinderen spelenderwijs. Het valt me op dat ze veel van de computer weten. Ik heb er thuis wel eentje, maar daar zit geen internet op. Misschien moet ik dat toch maar eens gaan leren.”

LANGSPEELPLAAT
In een klaslokaal geeft Marvis Mathilda informatie over een Mp3-speler en een Mp4-speler. ,,Op een Mp4 kunnen je ook filmpjes zetten”, legt Marvis uit. ,,Via een USB-kabel kun je vanaf de computer muziek op filmpjes op de Mp3 of Mp4-speler zetten. Op deze Mp3-speler kunnen ongeveer 2.500 langspeelplaten gezet worden.” De ouderen zijn stomverbaasd over deze uitleg: ,,2.500 lp’s op één klein apparaatje? Dat geloof ik niet”, is de reactie. Volgens Marvis kan het écht en is een Mp3-speler ontzettend handig: ,,Vooral als je in bed ligt of op de fiets zit.”

Hans Dupont krijgt van Munieb Rehman uitleg over zoekmachine Google en e-mailen. ,,Ik doe al redelijk veel op de computer”, zegt Dupont. ,,Ik verstuur wel eens een e-mailtje en ik doe zelfs aan internetbankieren. De jeugd groeit tegenwoordig op met de computer, ik heb het allemaal op latere leeftijd nog moeten leren. Maar zo gemakkelijk als jongeren ermee werken, zal mij nooit lukken…”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op de Mp3-speler van Marvis Mathilda kunnen 2.500 langspeelplaten gezet worden. (Foto: Albert Stolwijk).
4 juni

Print deze pagina

Terug