OPENING TIJDENS PINKSTERDAGEN VAN 1934

Boxtel vergat crisismisère dankzij
opening wielerbaan

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een opname van de Boxtelse wielerbaan ‘in maagdelijke staat’. Let op de reclame: ‘Witteveen, No. 1’. Wat kon het druk en gezellig zijn bij de sportattractie van W.C. Rapide, gelegen op de plek waar de velden van MEP zich thans bevinden.

DOOR AQUARIUS

‘Wees maar gerust, mijnheer de burgemeester. Alles gaat goed, zoals het moet.’

Pinksteren, driekwart eeuw geleden. Heel Nederland zat midden in de misère van de grote internationale crisis. Een ramp van wereldformaat die in 1929 was uitgebroken en waaraan in de jaren dertig maar nooit een einde wilde komen. En geloof nu maar dat de crisis van toen er bij het volk heel wat harder inhakte dan de huidige recessie dat tot vandaag de dag heeft gedaan. De levensstandaard van toen had misschien ook maar voor een kwart het niveau in vergelijking met die van nu.

Er ontbrak in de jaren dertig een sociaal-economische buffer en dat voelde Nederland in alle geledingen. Boxtel deelde volop in de algemene malaise. Maar... in deze gemeente was door het gemeentebestuur al vroeg een wel tienvoudig programma van compenserende projecten in gang gezet. En één daarvan gaf Boxtel uitgerekend met Pinksteren weer even de geest van optimisme en ontspanning. Toen namelijk werd hier als meest spectaculair onderdeel van de aanleg van ‘Volkspark Molenwijk’ een wielerbaan in gebruik genomen.

‘VELODROOM’
Heel sportlievend Boxtel verkeerde in enthousiaste stemming toen op Tweede Pinksterdag in het nieuwe sport- en wandelpark Molenwijk de nog nieuwere wielerbaan officieel werd geopend. Wat een aanwinst! Niet alleen voor Boxtel maar voor de hele provincie waar in die tijd de belangstelling voor de wielersport in recordtempo naar een hoogtepunt was gestegen. Verspreid over Brabant waren recent nog in enkele plaatsen meer wielerbanen aangelegd. Boxtel ging maar wat prat op deze nieuwe sportvoorziening.

Aangemoedigd door tal van publicaties in de plaatselijke en regionale kranten kwamen op de openingsdag de wielersportfanaten dan ook van heinde en verre in drommen naar deze ‘zo fraaie en welgelegen gloednieuwe velodroom’. Op grote afstand hoorden zij uit de luidsprekers van de plaatselijke elektriciteitshandel Van den Brekel al vrolijke muziek schallen uit de luidsprekers. Althans voor zover de microfoon in de aanloop naar de openingsceremonie niet gebruikt werd door de populaire baanspeaker Guust van der Meer.

Deze was als oprichtervoorzitter van de lokale wielerclub Rapide ook de grote promotor van deze spectaculaire sportvoorziening. Door hem werd voor de plechtige ingebruikstelling het woord gegeven aan de toenmalige burgemeester van Boxtel, Frans van Beek.

SCHMIEREND
Het moet voor deze burgemeester een grote voldoening zijn geweest om op die stralende Pinksterdag in 1934 een hoofdrol te mogen vervullen bij dit sportevenement van het jaar in zijn gemeente. Zo een prachtige nieuwe sportvoorziening in het park dat al vanaf de aanleg in 1931-1933 zijn grote trots was. En dan ook nog dat enthousiaste medeleven van de bevolking. Hij maakte wel anders mee in Boxtel waar de plaatselijke politiek toentertijd om de haverklap (lees: hamerklap) voor roerige toestanden zorgde.

Het moet Van Beek, die bekend stond als een gereserveerd persoon en voorzichtig opererende bestuurder, wel vreemd te moede zijn geweest toen hij op deze feestlocatie midden in die overweldigende sportsfeer uit de luidsprekers bij herhaling de (door het publiek luid meegezongen) liedtekst ‘Wees maar gerust, mijnheer de burgemeester’ hoorde klinken. Met meteen daar achteraan dan ook nog de woorden ‘Alles gaat goed, zoals het moet.’

Het was alsof men dit schmierend klinkende liedje speciaal voor hem - als burgemeester in moeilijke tijden - had geschreven. In feite was het een net razend populair geworden schlager die Jan Publiek dagelijks op de radio hoorde zingen door niemand minder dan Willy Derby, de Frans Bauer uit de jaren dertig. In Brabant bleek het een vast repertoirelied voor de Tilburgse cabaretier August de Laat. En in Boxtel zelf werd het in zalen, cafés en waar dan ook bij feesten, bruiloften en partijen met veel verve vertolkt door de hier toen veruit populairste komiek Willem de Miers.

HOUT EROVER!
Van familiale komaf heette deze plaatselijke entertainer feitelijk Van Meersbergen. Maar die familie ging in Boxtel nu eenmaal door het leven als De Miers, bekend vooral van het bekende Boxtelse gezegde ‘Zand erover, zegt De Miers’. Wel, het bestuur van wielerclub Rapide zei na een jaartje experimenteren op de met een flinke leemlaag verharde zandbaan al gauw: ‘Hout erover’.

Met een houten baan trokken de organisatoren nu eenmaal vlotter meer naam en faam genietende renners. En dat bleek ook meteen toen loco-burgemeester Jef van Susante in 1936 de met deze materie vernieuwde Boxtelse wielerbaan officieel had heropend. Al snel verschenen hier ‘kleppers’ als D’n Bras (Braspenninx) en Jan Kanonbal (Pijnenburg) aan de start, terwijl ook het koningskoppel van de internationale zesdaagsen Gerrit Schulten en Frans Boeyen hier de wielersportliefhebbers in vervoering kwam brengen.

Het Boxtelse rennersveld groeide toen met de week. Amateurs met een grote aanhang onder de vaste baanbezoekers waren onder meer: Marinus Swinkels, Woutje Schüller, Kees van Weert, Gerrit Boontje, Cor Keukens en Jos Sannen alsmede de opvallend talrijke familieduo’s zoals Ben en Thijs de Geus, Jan en Toon Arts, Pietje en Paul Theulings, Jan en Hannes van de Loo, Henk en Wim van Geffen, Janus en Huub van den Broek.

Dat alles leverde mooie sport op in het park Molenwijk. Deze door de gemeentelijke hoofdopzichter Giel van Erp ontworpen en door diens assistent Willem van der Steen zo perfect onderhouden wielerbaan heeft echter maar tot in het begin van de Tweede Wereldoorlog een rendabel bestaan mogen beleven. In 1941 was de voorziening zo zwaar in verval geraakt dat overgegaan werd tot sloop. Maar nu, driekwart eeuw na de opening, staat de Boxtelse wielerbaan nog altijd bij tal van oudere Boxtelaren levensecht op het netvlies van hun herinnering gegrift.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frans van Beek verrichtte in 1934 trots de openingsceremonie. Rechts van hem (met butterfly) initiatiefnemer en promotor Guust van der Meer.
28 mei

Print deze pagina

Terug