314 KINDEREN LEGGEN VERKEERSEXAMEN AF

‘Boxtel altijd goed in hindernissen’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp wenst Sanne van der Eerden van De Vorsenpoel succes bij de start van het praktisch verkeersexamen. (Foto: Albert Stolwijk).

Meer dan driehonderd leerlingen van tien basisscholen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde hebben dinsdag 26 en woensdag 27 mei meegedaan aan het praktisch verkeersexamen. Om de beurt moest een met pijlen uitgezette route gefietst worden. En natuurlijk moesten ook dit jaar verschillende hindernissen genomen worden. Afstappen bij de opgebroken Schijndelseweg bijvoorbeeld...

,,Niet met losse handen fietsen hè!” Verkeerswethouder Wim van Erp is ook dit jaar van de partij om de eerste deelnemers aan het praktisch verkeersexamen uit te zwaaien en succes te wensen. Dit keer zijn het de leerlingen van Peter van de Loo, leerkracht van De Vorsenpoel. Die school stond deze week sowieso al in de schijnwerpers vanwege de verkeersweek en de opening van een zoen- en zoefzone.

Van Erp onderstreept het belang van het verkeersexamen. ,,Je kunt nog zoveel oefenen, pas als je echt de weg opgaat leer je het verkeer het beste kennen.” Dat dit jaar de Schijndelseweg is opgebroken en dus een barrière vormt in de route deert de wethouder niet. ,,Twee jaar geleden lag de Hobbendonkseweg open, dit jaar moeten de kinderen een stukje lopen omdat de Schijndelseweg is afgesloten. Een prima zaak omdat ze zo leren dat je iedere dag iets anders kunt tegenkomen in het verkeer. Het is dus een écht verkeersexamen!”

Van Erp benadrukt dat onderweg geen gevaarlijke situaties mogen ontstaan door de werkzaamheden. Daarom is een ploeg van de gemeente Boxtel continu onderweg om de route te inspecteren, pijlen recht te hangen en andere ‘hobbels’ weg te nemen. Ook deelde dit ploegje traktaties uit aan de vijftien koppels die verspreid in Boxtel op de kruispunten postten om alle leerlingen te kunnen beoordelen. ,,Door rood rijden betekent dat je direct gezakt bent”, waarschuwt de wethouder.

VEEL OEFENEN
De leerlingen van De Vorsenpoel hebben zich gedegen voorbereid op het praktisch verkeersexamen. Natuurlijk gebeurde dat in de klas bij Peter van de Loo, die het theoretisch examen al afnam en veel uurtjes spendeerde aan verkeer. ,,Ze zijn allemaal prima klaargestoomd, maar toch is het een spannende dag”, zegt de leerkracht. ,,Vanochtend moesten ze ineens allemaal plassen en merk je dat ze bezorgd zijn om routepijlen te missen.”

Sanne van der Eerden (11) ging dinsdagochtend als eerste van start. Ze vertelt de route tweemaal gefietst te hebben. ,,Het zal wel meevallen, denk ik.” Ook Kasper Esser (10) ziet het examen met vertrouwen tegemoet. ,,Ik heb een keer mét en een keer zónder kaart geoefend.” Raul van Grinsven (11) is er minder gerust op. ,,Ik heb wel goed geoefend, maar vindt sommige punten best moeilijk, vooral de oversteek bij het ziekenhuis (Bosscheweg-Boerhaavestraat – red.). Daar heb je als fietser voorrang, maar er is niemand die voor je stopt.”

De complete uitslag van het verkeersexamen staat op de pagina’s van de gemeente Boxtel in deze krant. Van de 314 deelnemers zakte slechts één kandidaat; hij reed door rood licht op de kruising Van der Voortweg-Baanderherenweg.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een flinke hindernis in het praktisch verkeersexamen was de Schijndelseweg. Alle 314 deelnemers moesten afstappen en te voet hun weg vervolgen. (Foto: Albert Stolwijk).
28 mei

Print deze pagina

Terug