OPNIEUW GROTE BIJDRAGE VAN RIJKSOVERHEID

Minister lovend over Groene Woud

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Minister Jacqueline Cramer overhandigt in de Philips Fruittuin in Eindhoven een cheque aan wethouder Ger van den Oetelaar. (Foto: Gerard Schalkx).

Nadat minister Gerda Verburg van LNV wethouder Ger van den Oetelaar al eens verraste met een subsidie van bijna 400.000 euro voor Het Groene Woud, kon de Boxtelse bestuurder deze week andermaal de geldkoffer vullen. Dit keer was het minister Jacqueline Cramer van VROM die Van den Oetelaar een cheque overhandigde met daarop het bedrag van 950.000 euro. ,,Het is honderd procent investeringsgeld waarmee vooral bomen en struiken geplant worden”, stelt de wethouder.

Vorige week maakte Van den Oetelaar al met de nodige trots bekend dat de rijksoverheid andermaal bereid is diep in de buidel te tasten voor Het Groene Woud. Het nationale landschap kan met drie andere gebieden in Nederland rekenen op brede overheidssteun omdat het is aangewezen als een innovatief project binnen het zogeheten Deltaplan Landschap. ,,Het Groene Woud is een van die vier pilotgebieden”, legt Van den Oetelaar uit. ,,Hier moet gewerkt worden aan een nieuw landschapsfinancieringssysteem, zoals de streekrekening die we hier kennen. Ook moet er aandacht zijn voor de versterking van het agrarisch cultuurlandschap.”

De wethouder is nauw betrokken bij de projecten in Het Groene Woud, dat hij een warm hart toedraagt. Hij is kartrekker van de Streekraad Het Groene Woud en voorzitter van de Stuurgroep Deltaplan Landschap, eerder was hij voorzitter van het Innovatieplatform Duurzame Meierij dat bij het Rijk aanklopte voor subsidies. ,,Het mooie van dit project is dat boeren meedoen. Ze krijgen geen vergoeding, maar een marktprijs voor hun groene producten die kan concurreren met de melkprijs”, stelt Van den Oetelaar.

Hij gaf deze week aan dat de ZLTO actief meedoet. In het gebied Moerenburg tussen Tilburg en Oisterwijk worden inmiddels de eerste agrariërs bij de plannen betrokken. Hier is komend weekeinde ook het evenement Streek ontmoet Stad, een variant op Streekfestival Het Groene Woud. ,,In een latere fase gaan alle agrariërs in Het Groene Woud meedoen en staat deelname dus ook open voor boeren in Boxtel en Liempde.”

Minister Cramer was gisteren in de Philips Fruittuin te Eindhoven vol lof over de plannen die in Het Groene Woud worden ontwikkeld. Cramer bracht een werkbezoek aan de provincie Noord-Brabant en richtte het vizier met name op projecten binnen het samenwerkingsverband BrabantStad. Maar in het pannenkoekenhuis in de Philips Fruittuin was ook ruimte voor het uitreiken van een cheque aan de Boxtelse wethouder Van den Oetelaar.
28 mei

Print deze pagina

Terug