DELEGATIE WITTLICH ONDER INDUK VAN EVENEMENT

Ladonkmarkt valt in de smaak

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: WeB-voorzitter Hans van Herpen (links) in gesprek met Leo Kappes, ambtenaar van de Boxtelse zustergemeente Wittlich. Rechts onderhoudt burgemeester Frank van Beers zich met een ander lid van de kleine Duitse delegatie. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De eerste Ladonkmarkt is donderdag 14 mei uitgegroeid tot een succes. Plaats van handeling was de bedrijfshal van de onderneming Unilux op bedrijventerrein Ladonk die was omgetoverd tot een heus marktplein. Op het plein stalden veertig leden van Parkmanagement Boxtel hun ’marktwaar’ uit. Ook een driekoppige delegatie van de Boxtelse zustergemeente Wittlich was aanwezig op de markt. ,,Ik ben onder de indruk. De organisatie verdient een groot compliment”, liet Leo Kappes, een topambtenaar van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Wittlich, weten.

Kappes bezocht de eerste Ladonkmarkt samen met Renate Bender, secretaresse van burgemeester Ralf Bussmer van Wittlich en cultuurambtenaar Tanja Winter. Het drietal keek haar ogen uit. ,,Verbazingwekkend dat de commissie van de Ladonkmarkt erin geslaagd is om de eerste editie op zo’n grootse wijze te organiseren en dat er meteen zoveel mensen op afkomen. Het ziet er prachtig uit met al die verschillende stands in deze grote hal, het lijkt inderdaad op een echte markt, compleet met een groente- en fruitkraam, een ijscokar en barretjes en marktmeesters.”

Kappes weet waar hij over praat, want sinds de jaren negentig wordt in Wittlich de zogeheten Wirtschaftswoche gehouden, een beurs voor ondernemers. ,,Ik weet hoeveel er op de organisatie van een evenement als de Ladonkmarkt afkomt en wat er bij komt kijken. In Wittlich houden wij jaarlijks in september gedurende vier dagen een economische beurs in grote tenten waar ruim tweehonderd bedrijven aan deelnemen en vele duizenden mensen op afkomen. Dit keer zal ook de gemeente Boxtel met een stand van de partij zijn in een van de tenten, waar zij belangrijke evenementen en projecten als Het Groene Woud onder de aandacht zal brengen. Mogelijk wordt de gemeente dan vergezeld door vertegenwoordigers van bedrijven uit Boxtel.”

DIENSTENMARKT
Uiteenlopende Boxtelse ondernemingen presenteerden zich donderdag tijdens de Ladonkmarkt, waarbij een grote variatie aan producten gepresenteerd werd; van groente- en fruit en kopieerapparaten tot relatiegeschenken. Ook autodealers en bedrijven als drukkerij Tielen en de WSD-Groep waren van de partij. De deelnemende ondernemers konden op de nieuwe dienstenmarkt een kijkje nemen in de keuken van andere bedrijven. Parkmanagement Boxtel, een samenwerkingsverband van de gemeente Boxtel en de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB), hoopt met deze informele kennismaking op de uitwisseling van ideeën en de start van nieuwe samenwerkingsverbanden op lokaal niveau.

,,Het doel is in de eerste plaats dat de ondernemers elkaar beter leren kennen”, vertelde Kristie van Os van de commissie Ladonkmarkt. ,,Meestal hebben ze elkaar wel eens gezien, maar hier kunnen ze tonen wat er achter de gevels van hun bedrijven gebeurt en hun producten presenteren. We zijn heel blij met het feit dat de ondernemers zoveel werk gemaakt hebben van hun stands, sommige hebben zelfs wanden laten maken. Het enthousiasme is heel groot, wat heel prettig is voor de organisatie. We zijn in oktober begonnen met een plannetje dat uiteindelijk behoorlijk uit de hand gelopen is. Als je dan ziet dat de markt zo in de smaak valt, is dat heel fijn om te constateren.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: WeB-voorzitter Hans van Herpen voert het woord tijdens de opening van de eerste Ladonkmarkt. (Foto: Albert Stolwijk).

EVALUATIE
Volgens Van Os is het bijna zeker dat het niet bij één editie van de Ladonkmarkt zal blijven. ,,Het gaat boven verwachting goed. Dit succes smaakt naar meer, maar we gaan nog een evaluatie houden en bespreken hoe we het de volgende keer gaan aanpakken. Het is een bijzonder evenement met allemaal lokale ondernemers; toch weer heel iets anders dan een evenement als de Bedrijvencontactdagen dat meer een extern karakter heeft. Tijdens de evaluatie praten we ook over de vorm van de markt in de toekomst, want het is ook niet ideaal om elke keer dezelfde invalshoek te kiezen. Deze tijd van economische recessie vraagt bijvoorbeeld om een banenmarkt, maar we moeten eerst maar eens zien hoe de evaluatie uitvalt.”

De Ladonkmarkt werd donderdag geopend door WeB-voorzitter Hans van Herpen en burgemeester Frank van Beers van Boxtel die beide enthousiast waren over het nieuwe initiatief. Van Herpen: ,,In deze moeilijke economische tijd is het belangrijk dat ondernemers elkaar steunen en samenwerken, zodat we iets voor elkaar kunnen betekenen. Bovendien is dit evenement geschikt om met elkaar te netwerken. We mogen blij zijn dat de opkomst vandaag goed is, maar het mag nog best iets drukker worden en dat kan ook, want de markt duurt nog een paar uur.”

Volgens Van Herpen is Boxtel niet te vergelijken met andere plaatsen. ,,We zoeken elkaar hier op en werken samen met de gemeente. Ik hoop wel dat nog meer bedrijven lid worden van Parkmanagement. Vandaag is een ideale gelegenheid voor ondernemers om dat alsnog te doen. Er is op de markt een stand waar men zich kan inschrijven.”

UITSTRALING
Burgemeester Van Beers gaf aan dat Boxtel op economisch gebied veel toekomst heeft gezien de ontwikkelingen op de bedrijventerreinen Ladonk en Vorst in Boxtel en Daasdonk in Liempde. ,,Maar sommige plekken op die terreinen hebben een minder goede uitstraling, maar daar wordt aan gewerkt: Ladonk wordt gerevitaliseerd en op Vorst verrijst momenteel het datacenter van de Rabobank. Het is goed om te zien dat vandaag in deze grote bedrijfshal zoveel Boxtelse ondernemers samen zijn gekomen. De krachtenbundeling van de gemeente en het WeB leidt tot kennisverbreding en -uitwisseling en zorgt voor versterking op het vlak van personeel en organisatie, beveiliging, inkoop en biedt kansen voor strategisch overleg. Ik ben blij dat hier zoveel vertegenwoordigers van het Parkmanagement samen zijn gekomen voor de eerste Ladonkmarkt. Een pluim voor de organisatie die lange tijd bezig is geweest met de voorbereidingen.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overzichtsfoto van de eerste Ladonkmarkt die donderdag 14 mei plaatsvond in de bedrijfshal van de onderneming Unilux aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: Albert Stolwijk).
20 mei

Print deze pagina

Terug