BOXTELSE STUDENTE BEZOEKT KOSOVO EN SERVIË

’Conflict in Kosovo is erg boeiend’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Merel Godrie deelt flyers met Loesje-slogans uit in Kosovo op de Europadag. (Foto: collectie Merel Godrie).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse Merel Godrie (22) reisde in mei een week naar Kosovo om daar met leeftijdgenoten uit Kosovo en Servië te praten over verleden en toekomst. De studente Taal- en Cultuurstudies toog samen met vier andere studenten uit Nederland via vredesorganisatie Pax Christi naar Kosovo voor een studiebezoek waarbij ze sprak met beleidsmakers, politici, activisten en burgers.

Godrie neemt deel aan een project waar naast de Nederlandse studenten ook studenten uit Kosovo en Servië aan deelnemen. De drie groepen bezoeken elkaars landen om kennis te maken met de cultuur en gebruiken aldaar. ,,Ik heb mezelf tijdens mijn studie aangemeld bij Our Future Network”, vertelt Godrie. ,,Uiteindelijk heb ik mezelf opgegeven voor de reis naar Kosovo, hoewel die in eerste instantie niet mijn voorkeur had.”

De Boxtelse volgde voorheen de studie HBO-rechten, maar koos daarna voor Taal- en Cultuurstudies omdat ze juist de menselijke kant van rechten interessant vindt. ,,Ik ben eerder in India geweest, daar heb ik ontwikkelingswerk gedaan”, zegt Godrie. ,,Eigenlijk wilde ik weer naar een land buiten Europa, maar toen realiseerde ik me dat ook in Europa veel aan de hand is, met name in de richting van Kosovo is in het verleden natuurlijk veel gebeurd.”

OORLOG
Vooraf heeft het groepje Nederlandse studenten zich verdiept in de geschiedenis van Kosovo. Onder anderen de oorlog, de gevolgen daarvan en de toekomst van het land kwamen daarbij aan de orde. ,,Toen we aankwamen en in de bus zaten, was ik eigenlijk alleen maar bezig met het conflict wat daar gespeeld heeft”, vertelt de Boxtelse. ,,Ik moest mezelf echt wakker schudden om door te hebben dat ik in een ander land was en dat het daar vooral ook heel mooi was. Het conflict boeit me heel erg.”

Met de inwoners van Kosovo is veelvuldig gesproken over de oorlog en de toekomst. ,,De mensen zijn er nog heel erg mee bezig”, legt de studente uit. ,,In Nederland heeft de Tweede Wereldoorlog ruim zestig jaar geleden plaatsgevonden, in Kosovo is het allemaal nog kort geleden. De mensen die daar nu wonen herinneren zich de oorlog nog heel goed, in Nederland wordt de groep die er herinneringen aan heeft steeds kleiner.”

Volgens Godrie zijn de gevolgen van de oorlog in Kosovo nog goed merkbaar. ,,De mensen zijn ontzettend arm. We hebben gevraagd of ze niet iets kunnen doen met toerisme, maar het land heeft vrij weinig te bieden.” Toch denkt Godrie zeker nog eens terug te gaan naar Kosovo. ,,Ik zou er uit mezelf nooit naartoe zijn gegaan, maar het land spreekt me nu heel erg aan.”

THEORETISCH
Naast de gesprekken met de Kosovaren, is er ook actie gevoerd. Op de Europadag, zaterdag 9 mei, deelden de deelnemers aan het project Loesje-teksten uit op straat. ,,We hebben van een medewerker van Loesje een workshop gehad over het schrijven van teksten en met z’n allen zijn we toen teksten gaan bedenken”, vertelt Godrie. ,,Deze slogans hebben we, in het Albanees en Engels, op flyers gedrukt en deze hebben we uitgedeeld tijdens de Europadag.”

De studente ziet de uitwisseling als een grote kans. ,,De universiteit is vrij theoretisch, door een reis te maken kun je kennis in de praktijk toepassen. Ook is het belangrijk om met eigen ogen te zien hoe andere culturen met conflicten en problemen omgaan.” Op 5 juli gaan de studenten uit Nederland en Kosovo naar Servië. In oktober bezoeken de Servische en Kosovaarse studenten Nederland. ,,We nemen ze dan mee naar het Joegoslavie Tribunaal en naar de Europese Unie”, zegt Godrie enthousiast. ,,Ze kunnen dan kennis maken met Nederland en onze denkbeelden leren kennen. Daar zullen ze wel even aan moeten wennen, want wij zijn een stuk minder nationalistisch dan zij.”
20 mei

Print deze pagina

Terug