VEEL BEZOEKERS DAG VAN PLATTELAND

Fietsroute langs groene en duurzame projecten

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ger van den Oetelaar presenteerde tijdens de Dag van Ons Brabantse Platteland een groene kaart van de gemeente Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Landgoed Velder, de ommetjes, het Sint-Janspontje, de Antselse Watermolen en nog 48 groene projecten staan vermeld op de kaart ’Beleef Groen en Duurzaam Boxtel’. Wethouder Ger van den Oetelaar presenteerde de kaart zondag 17 mei in het Streekhuis Liempde tijdens de Dag van Ons Brabantse Platteland.

Met de kaart wil de gemeente Boxtel laten zien welke groene en duurzame projecten de afgelopen tien jaar zijn uitgevoerd. ,,Niet alle projecten staan op de kaart”, aldus Van den Oetelaar. ,,Dan zou de kaart veel te vol komen te staan. We hebben ons gericht op de grotere en bekende projecten. De gemeente heeft de projecten niet alleen op de kaart gezet, we hebben ze ook uitgevoerd. Daar mogen we trots op zijn.”

Van den Oetelaar stelde dat Boxtel trots mag zijn op de hoeveelheid natuur binnen en rond de gemeente. ,,Mooie natuur is de basis voor al deze projecten geweest. De Geelders, landgoed Velder, Dommeldal, De Scheeken en Kampina zijn voorbeelden van prachtige natuurgebieden. Door de projecten die in deze gebieden gerealiseerd zijn, is de natuur nog waardevoller geworden.”

De gemeente wil zich hard maken voor veel groen en duurzaamheid. ,,De natuur moet behouden blijven zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten”, aldus de wethouder. ,,Veel initiatieven voor projecten komen niet van de gemeente Boxtel, maar van derden. De gemeente steekt er geld in en vraagt subsidies aan. Op die manier is er in Boxtel al veel gerealiseerd.”

FIETSROUTE
Toon van Weert, Toon van den Langenberg en Gerard Spijkers van wandelsportvereniging De Keistampers hebben een fietsroute uitgezet langs de 52 plekken met een totale lengte van 26,5 kilometer. ,,We zijn een paar weken bezig geweest met het uitzetten van de route”, licht Spijkers toe. ,,We kennen in het buitengebied vrijwel alle paadjes en weggetjes. We zijn een aantal nieuwe dingen tegengekomen, dat is ook het leukste van deze omgeving. Hoewel we elk plekje kennen, worden we soms nog verrast.”

De fietsroute concentreert zich op het gebied rond Liempde. ,,Maar de noordkant van Boxtel is óók mooi”, vindt Van den Langenberg. ,,Misschien dat we in de toekomst eens een route in die omgeving kunnen realiseren. Het nadeel van Boxtel en Liempde is dat de plaatsen tussen de A2, de Dommel en het spoor in liggen. Dat maakt het uitstippelen van fietsroutes lastig.”

EXCURSIES
Tijdens de Dag van Ons Brabantse Platteland waren in de provincie Noord-Brabant 72 gratis excursies te bezoeken. In Liempde werden zondag vier excursies gehouden. Men kon een fietstocht afleggen langs het fietsknooppuntennetwerk. Daarnaast was er een fietstocht langs de mooiste plekjes van het Dommeldal. Ook kon men een fietsroute maken door Het Groene Woud onder begeleiding van twee specialisten. Met een bus werd de rit ’Van de Dommel tot de Essche Stroom’ door het landschap van het Groene Woud en de Meierij afgelegd.

Volgens Rik van Druten van de provincie Noord-Brabant hebben ruim 10.000 geïntereseerden deelgenomen aan de 72 excursies. ,,Ik ben zelf bij de Spoordonkse Watermolen geweest en de heringerichte Beerze is door ruim duizend mensen bezocht.” De heringerichte Beerze werd geopend door Waterschap De Dommel en Hanja Maij-Weggen, commissaris van de koning van de provincie Noord-Brabant.

Met de Dag van Ons Brabantse Platteland wilde de provincie laten zien hoe het platteland van Noord-Brabant eruitziet en hoe dat de afgelopen jaren is veranderd. ,,We hebben ons de laatste jaren ingezet voor reconstructie van het platteland”, licht Van Druten toe. ,,Dat gaat de goede kant op, men ziet de dingen concreet veranderen. Tijdens een dag als afgelopen zondag worden bezoekers zich ervan bewust dat het platteland van Brabant echt heel erg mooi is.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toon van Weert, Gerard Spijkers en Toon van den Langenberg hebben de fietsroute langs 52 groene projecten in de gemeente Boxtel uitgestippeld. (Foto: Albert Stolwijk).
20 mei

Print deze pagina

Terug