VEEL ANIMO VOOR STRATEGISCHE VISIE

Debat Boxtel 2020 levert huiswerk op

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Yvon Jaspers ondervraagt raadslid Ad van de Wetering van Boxtels Belang. Alle deelnemers aan de slotmanifestatie konden met behulp van een brilletje stemmen voor of tegen stellingen. (Foto: Albert Stolwijk).

De inwoners van Boxtel hebben de voorbije maanden op grote schaal meegedaan aan de huiskamergesprekken, rondetafeldebatten en enquêtes die de gemeenteraad heeft gehouden om de blik op het jaar 2020 te kunnen richten. De manifestatie in een bomvol Podium Boxtel – met Yvon Jaspers als stralend middelpunt - was het slotakkoord, het echte werk gaat nu beginnen: een strategische visie schrijven waarin niet alleen de politiek maar ook de bevolking zich kan vinden.

Hoe ziet Boxtel er in 2020 uit? Dat was dinsdag 12 mei opnieuw de hamvraag tijdens een levendige avond boordevol debatten en interrupties, maar ook een prachtig filmportret van Boxtel van filmmaker Mongi Farhani, poëtisch vertier met dichter Fons van Asten, breakdance met dansgroep Cypher Active en zang van Martine Grunwald, die speciaal over de slotmanifestatie een lied schreef waarin zo’n beetje alle conclusies van de avond knap waren verwerkt.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers vertelt Yvon Jaspers over het belang van een goede toekomstvisie voor Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

Duidelijk is dat Boxtel de komende maanden keuzes moet gaan maken. De debatten over buitengebied, leefbaarheid in de wijken en het profiel van de gemeente maakten andermaal duidelijk dat er in de ogen van veel inwoners nog volop werk aan de winkel is in Boxtel. Maar de enquêteresultaten die door Yvon Jaspers werden voorgelezen waren ook bemoedigend. Zo is 69 procent van de ondervraagden blij om in Boxtel te wonen en trots op de gemeente.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een forumdiscussie over leefbaarheid in wijken. Naast Yvon Jaspers zitten Jan Horbach, Sevim Atalay en Rob Dekker. (Foto: Albert Stolwijk).

Tijdens de debatten werd meermaals de vinger op de zere plek gelegd. Volgens Frank Maas, directeur van het Boxtelse communicatiebureau Cragt ontbeert Boxtel een duidelijk profiel. Maas bedacht de campagne waarmee de strategische visie 2010-2020, compleet met de bekende brilletjes, de voorbije maanden werd gepresenteerd. ,,Boxtel mist een duidelijke identiteit”, aldus Maas. Dat vindt ook regionaal werkgeversvoorzitter Jan van Vroenhoven: ,,Boxtel moet werken aan zijn profiel.”

PRIKKELEND
Met prikkelende stellingen, heerlijke onderbrekingen van serieuze debatten en af en toe een leuke kwinkslag hield Yvon Jaspers er de vaart in. Natuurlijk werd geknipoogd naar Boer zoekt Vrouw – ‘Ben jij soms ook een boer? Ik herken ze uit duizenden! Heb je al een vrouw?’- en peperde ze burgemeester Frank van Beers in dat het smalle deel van de Rechterstraat soms op een oorlogsgebied lijkt. ,,Ik durf eigenlijk niemand uit te nodigen om mee naar de Hema te gaan en loop het liefste een straatje om.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Yvon Jaspers interviewt ZLTO-bestuurder Marcel van Hal. ,,Jij bent een boer hè?Dat kan ik zien. Heb je al een vrouw?”

Burgemeester Van Beers toonde zich ingenomen met de grote opkomst in Podium Boxtel. In zijn ogen worden al enkele rode draden zichtbaar, zoals de roep om meer veiligheid, de wens om een groene en duurzame leefomgeving, de waardering van cultuurhistorie, het belang van een bruisend centrum en meer aandacht voor toerisme en recreatie.

Adviesbureau KplusV uit Arnhem gaat zich nu buigen over de opstelling van de strategische visie, die in juli door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. ,,Het grootste compliment zou zijn als dat werkstuk door de politiek breed gedragen wordt. Ik heb daar vertrouwen in omdat we een gemeenteraad hebben die bereid is de juiste richting te kiezen en genoeg pit heeft om goede keuzes te maken.”

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Brilletje op, brilletje af. Heel interactief doen de 250 bezoekers van de slotmanifestatie in Podium Boxtel mee aan het stemmen over stellingen. (Foto: Albert Stolwijk).
14 mei

Print deze pagina

Terug