BOXTELSE MARENTE ‘MUZE’ VOOR KINDERBOEKENSCHRIJVER

Hockeysprookje met een toverstick

DOOR MARC CLEUTJENS

In het boek heet ze Winke Penninx, maar eigenlijk zijn het de avonturen van Marente Lokin (12) uit Boxtel die de hoofdrol speelt in het nieuwste boek van kinderboekenschrijver Frans van Duijn uit Haarlem. Van Duijn (1963) schreef een eigentijds hockeysprookje waarin de tienjarige Winke allerlei avonturen beleeft die te maken hebben met een toverstick.

Dat Van Duijn koos voor Marente als zijn ‘muze’, zoals hij zelf zegt, is geen verrassing. De Boxtelse is een nichtje van de Haarlemmer en koos een paar jaar geleden tijdens de strijd om het voorleeskampioenschap voor een boek dat oom Frans eerder schreef over voetbal: ‘Droomdoelpunt’. ,,Over voetbal bestaan er gek genoeg heel veel boeken, maar over hockey lees je bijna niets. Dat heb ik willen veranderen door een hockeysprookje te schrijven”, vertelt Van Duijn.

In ‘De Toverstick’, dat in april verscheen bij uitgeverij Van Goor, beleeft de hoofdrolspeelster wonderlijke avonturen met een hockeystick. Meer nog dan een sportief talent is hoofdpersoon Winke een fantasierijk kind. Vlak nadat haar stick kapot is gegaan, breekt er tijdens een hevig onweer een tak van de oude eikenboom in de tuin. Winke ziet er meteen een hockeystick in en begint ermee te oefenen. ,,Vanaf dat moment speelt ze de sterren van de hemel, maar de bijzondere stick zorgt ook voor griezelige en vooral onbegrijpelijke momenten”, aldus de auteur. ,,De stick heeft een eigen wil en verzet daartegen is onmogelijk.”

TOVERGEVOELIG
Veel belevenissen die in het boek de revue passeren komen voort uit belevenissen en fantasieën van Marente. ,,Mijn nichtje is tovergevoelig”, meent Van Duijn, die aangeeft dat Marente in haar jongere kinderjaren als het ware magische perioden beleefde en tal van onzichtbare vriendjes had. ,,In de tuin van Marente’s huis staat een boom die een grote rol speelt in het boek. Ook de schommel is er. In het boek kan Winke er zo hoog mee schommelen dat ze een gat in de lucht kan trappen.”

Meer wil Van Duijn niet over de inhoud van zijn nieuwe boek verklappen. Hij had gehoopt ‘De Toverstick’ als eerste te kunnen presenteren bij MEP, waar Marente hockeyt in het meisjesteam C3. ,,Maar het wedstrijdschema gooide roet in het eten, zodat de uitgever uitweek naar Noordwijk waar Marente en haar familie natuurlijk bij aanwezig waren. Hopelijk krijg ik later dit voorjaar nog een kans om het boek bij MEP te presenteren. Het is echt een boek met een Boxtels tintje geworden.”

Van Duijn is momenteel freelance journalist en schrijver van kinderboeken. Ooit werkte hij als misdaadverslaggever, onder meer bij het blad Aktueel, maar later koos hij voor het schrijven van misdaadromans. ,,Fictie dus. Een stuk veiliger dan het echte werk”, grapt de schrijver, die ook werkzaam was bij Haarlems Dagblad en Metro. Het schrijven van kinderboeken is momenteel zijn grote liefde. Na ‘De Toverstick’ wil hij een boek schrijver over een meisje dat heel goed kan sprinten op de atletiekbaan. En Doris, het zusje van Marente, zou spoedig wel eens de inspiratiebron kunnen worden voor een boek over de paardensport, zo verklapt Van Duijn.

Marente vindt het leuk dat oom Frans haar fantasieën en verhalen heeft verwerkt in ‘De Toverstick’. Veel avonturen die Winke in het boek beleeft zijn voor de Boxtelse heel herkenbaar. Ook de hockeyverhalen? ,,Zeker, ik speel bij MEP in de C3 en dan maak je een heleboel mee. We hebben dit seizoen trouwens maar een keer gewonnen. Ook wij kunnen dus wel een toverstick gebruiken.”

‘De Toverstick’ van Frans van Duijn is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 13,95 euro. ISBN-nummer: 978 90 475 08144.
14 mei

Print deze pagina

Terug