PRESENTATIE KINDERBOEK OVER DUITS LIJNTJE

Treintje spelen in de bibliotheek

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans leest in de bibliotheek voor uit het boek ’Groene Stoom. Avonturen langs het Duits Lijntje’. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Treinen blijven altijd leuk en boeiend, zowel voor kinderen als voor volwassenen.” Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans merkte het zaterdag 9 mei op na afloop van de presentatie van zijn boek ’Groene Stoom. Avonturen langs het Duits Lijntje’ in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel. Volgens Sonnemans gaat het om een historische verhalenbundel waarin kinderen de hoofdrol spelen, maar waar ook ouderen van kunnen genieten.

Sonnemans had niets te veel gezegd, want het publiek in de Boxtelse bibliotheek bestond zaterdag uit een mix van kinderen en volwassenen. De kinderboekenschrijver uit Boxmeer hield zaterdag niet alleen in Boxtel een presentatie, maar deed tijdens zijn ’reis’ vervolgens ook Uden, Haps en Gennep aan, andere plaatsen waar de treinen over het Duits Lijntje vroeger doorheen reden. Hij werd tijdens de presentatie vergezeld van een stationschef die zijn uniform en fluit voor de speciale gelegenheid van zolder had gehaald en de verhalen van Sonnemans aanvulde met informatie uit de eerste hand.

Het boek bevat naast verhalen over avonturen langs het Duits Lijntje ook een reeks informatieve teksten over de geschiedenis van de roemruchte spoorverbinding en de huidige bestemming als verbindingszone waarover planten en dieren van het ene natuurgebied naar het andere kunnen reizen. Het boek Groene Stoom is ontwikkeld in samenwerking met IVN Consulentschap Brabant en uitgegeven door uitgeverij Sjaloom.

Voordat Sonnemans zaterdag in Boxtel begon met het voorlezen van het hoofdstuk uit het boek over het Duits Lijntje in Boxtel en Liempde anno 1900 met de titel ’De afgebroken reis’, werden in de bibliotheek stoelen achter elkaar geplaatst waardoor de bezoekers het gevoel kregen dat ze in een trein zaten. Vervolgens floot de stationschef op zijn fluit en kon de reis beginnen. ,,Stap maar gauw in de trein. Maar doe het wel snel want de trein staat te dampen op het station”, zei Sonnemans tegen enkele laatkomers. ,,Boxtel was vroeger de bakermat voor de treinen in Nederland en een van de grootste spoorwegknooppunten. Het Duits Lijntje was een spoorweg tussen Nederland en Duitsland, waarvan vroeger allerlei mensen gebruik maakten: van keizers en tsaren tot arbeiders en boeren.”

HARRIE
In de verhalenbundel, die voorzien is van fraaie illustraties en foto’s, worden lezers meegevoerd naar de tijd dat de spoorlijn nog in gebruik was. De acht verhalen spelen zich behalve in Boxtel en Liempde af in Schijndel, Veghel, Uden, Mill, Haps, Oeffelt en Gennep en gaan over treinovervallen, oorlog op het spoor, treinongelukken, griezeltochten en vluchtelingen en keizers die over het spoor reisden. Het verhaal dat zaterdag in de Boxtelse bibliotheek verteld werd, ging over het avontuur van Harrie’s eerste treinreis van Liempde naar Boxtel, waar hij moederziel alleen een dag op het station doorbrengt. Sonnemans: ,,Harrie maakt deel uit van een bende jongens uit de buurtschap Kasteren voor wie het spoor een enorme aantrekkingskracht heeft. Maar hoezeer de trein ook deel uitmaakt van hun leven, nog niemand van de bende had er ooit in gezeten. Harrie zou de eerste zijn en die vond dat heel spannend. Hij ging samen met zijn moeder op bezoek bij zijn vader die gevangen zat in ’s-Hertogenbosch; vader was stroper in De Geelders.”
CIRCUSTREIN
Sonnemans las verder terwijl het publiek in de bibliotheek aandachtig luisterde. Hij vertelde over de korte reis die Harrie en zijn moeder eerst maakten van Kasteren naar het grote station in Boxtel, waar moeder nog kaartjes moest kopen voor de rit naar ’s-Hertogenbosch. In Kasteren had ze namelijk alleen een kaartje kunnen kopen voor het stuk Liempde-Boxtel.

Terwijl moeder even weg was, stapte Harrie uit de trein en werd hij helemaal in beslag genomen door een circustrein die op het andere spoor stond. ,,Half Boxtel was uitgelopen voor deze bezienswaardigheid”, vertelde Sonnemans. ,,Harrie had niet in de gaten dat zijn moeder met de kaartjes de trein naar ’s-Hertogenbosch insprong, precies op het moment dat de stationschef op zijn fluit blies. De conducteur sloot de deur achter haar en de trein vertrok. Op dat moment ontdekte moeder dat Harrie niet meer in de coupé zat. Ze reed zonder haar zoon naar ’s-Hertogenbosch. Harrie bleef alleen achter op het perron.”

PLANTEN EN DIEREN
Uiteindelijk liep het spannende verhaal toch nog goed af, tot opluchting van de aanwezige kinderen die ademloos hadden geluisterd en de voorleesbeurt van Sonnemans beloonden met een hard applaus. Na afloop mochten de bezoekers vragen stellen aan de schrijver. ,,Er zijn plannen om het Duits Lijntje weer in gebruik te nemen. Wat vindt u daarvan?”, vroeg een van de aanwezige kinderen. ,,Ik weet niet of dat ook echt gaat gebeuren”, antwoordde Sonnemans.

,,Er zijn ook mensen die zeggen dat het niet verstandig is om het Duits Lijntje weer in ere te herstellen en dat we het niet moeten doen. Vroeger werd deze spoorweg door mensen gebruikt, maar tegenwoordig verplaatsen alleen planten en dieren zich nog over gedeelten van de oude spoorlijn. Ze gaan van het ene natuurgebied naar het andere. Zo is de stoom van de laatste trein allang met de wind weggewaaid en stoomt de natuur nu over het Duits Lijntje: Groene Stoom.”

Na afloop konden alle kinderen het boek van Sonnemans kopen, dat door de kinderboekenschrijver hoogstpersoonlijk gesigneerd werd. Bij het verlaten van de bibliotheek liet een van de kinderen weten aan zijn vader dat hij heel blij was met de net aangeschafte bundel. ,,Het is echt een spannend boek, maar die meneer kon het ook heel mooi voorlezen. Veel beter dan jij en mama, want dan val ik altijd meteen in slaap.” Het boek Groene Stoom kost 12,95 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gerard Sonnemans leest voor uit eigen werk.(Foto: Albert Stolwijk).
14 mei

Print deze pagina

Terug